Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«У споживача природного газу з’являється більше прав»

Богдан ОКСЕНЕНКО — про те, що чекає українців 1 серпня цього року
08 липня, 19:11

Кабмін продовжив до серпня спецзобов’язання «Нафтогазу» продавати газ для населення за пільговою ціною (ПСО). Це відкладає запуск ринку газу, — заявила в. о міністра енергетики Ольга Буславець.

За її словами, уряд поки має вирішити проблеми з переходом на газовий ринок, головна з них — визначення Постачальника газу останньої надії, якого не змогли визначити вчасно.

Як повідомляв раніше голова Нацкомісії у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Валерій Тарасюк, поки що єдине, що було зроблено станом на 23 червня, — це те, що НКРЕКП спростила процедуру зміни постачальника газу для населення.

НАК «Нафтогаз України» має намір продавати газ для населення через державні Ощадбанк і ПриватБанк. У відділеннях банків можна буде укласти договір. Про це повідомив голова ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» Максим Рабінович.

Як відомо відкриття ринку природного газу для побутових споживачів планувалося ще 1 травня 2020 року. У зв’язку з впровадженням карантину через поширення коронавірусу терміни перенесли на 1 липня.

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв заявляв, що повноцінний запуск ринку природного газу для населення та конкуренція постачальників дадуть змогу українським домогосподарствам скористатися всіма перевагами низької ціни на природний газ. Поки що побутових споживачів, що не мають лічильників, суд зобов’язав не розслаблятися, а платити за газ за завищеними нормами... зразка 1996 року. І хоч Кабмін погрожує оскаржити скасування Шостим апеляційним судом рішення уряду про зниження норми споживання газу населенням без лічильників з 9,8 куб. м до 3,28 куб. м, нині діють оновлені судом норми, які удвічі, якщо не втричі вищі!

Що має змінитися 1 серпня для споживачів природного газу в Україні, і чому це важливо для приватних компаній, які намагаються вести бізнес  поруч з таким гігантом як НАК «Нафтогаз» на ринку, який багато років був заполітизованим і... корумпованим  — в інтерв’ю «Дню» представника ринку — голови правління ПрАТ «кременчукгаз» Богдана ОКСЕНЕНКА.

— Початок реформування законодавства на ринку природного газу було розпочато ще в кінці 2015-го року. Тобто, скоро буде 5 років, і досі, на жаль, ринок газу в Україні не сформований. Увесь цей процес нагадує «крок вперед і два назад». Тобто, законодавці приймають якийсь документ, він починає діяти, а потім його починають коригувати і це коригування відкидає велику кількість гарних ідей, які були у цій галузі, на 2 чи 3 кроки назад.

Ця ситуація мене, як працівника галузі, не дуже влаштовує. Ми в 15-му році дуже зраділи тому, що на газовому ринку приймається законодавство європейського зразка чи, принаймні, спрямованості. Спеціалісти в газовій галузі пропонували провести в Україні аналіз і повністю взяти законодавство однієї з європейських країн з тотожними умовами в газовій галузі (наприклад, Німеччини, Франції), зробити адаптований переклад і прийняти, щоб у нас утворилася цілісна система. Але ця ідея не була підтримана урядом, тому зараз деякі важливі питання виключають із законопроектів просто в процесі прийняття, і через це ми встигли накопичити критично великий розбаланс, який на сьогоднішній день заважає функціонувати ринку природного газу.

А з 1-го серпня втрачає дію постанова Кабінету міністрів України, в якій регулюються питання взаємодії підприємств, що формують ресурси природного газу для населення — це Нафтогаз України, підприємств, які продають газ безпосередньо населенню — для нашого регіону це «Кременчукгаз постачання», операторів газорозподільної мережі — це ПрАТ «Кремечукгаз» та, відповідно, споживачів. З 1-го серпня регулятор планує зменшити встановлені ще у січні тарифи за рахунок підвищення ціни на технологічний газ для операторів газорозподільних та газотранспортних мереж.

І, згідно з новими правилами, відкривається вільний ринок для споживачів.

Отже, з 1-го серпня ринок газу для споживачів буде відкритий. Що це означає? Що людина зможе обирати газопостачальника так само, як зараз обирає оператора мобільного зв’язку?

— Ми переходимо на ринкові механізми, тобто постачальники будуть конкурувати за споживачів, а споживачі зможуть вільно переходити від одного постачальника до іншого. Механізми для цього є. Існує пакет документів, який споживачу потрібно для цього оформити. Але питання в ціні. Споживачі зможуть обирати компанію з найбільш вигідною для них ціною. Проте виникатиме проблема з боргами у попередніх постачальників. Тобто, споживач повинен розуміти, що, якщо у нього були борги перед попереднім постачальником, у нього можуть виникнути проблеми з переходом або подальшою співпрацею з іншим постачальником.

Чи багато в Україні компаній, які мають відповідні ліцензії для того, щоб заключати договори зі споживачами і постачати їм газ?

Що стосується постачальників в Україні — точно більше ста підприємств отримали необхідну ліцензію. Тобто будь-який постачальник, що володіє ресурсом і у якого є ліцензія, може без проблем працювати на цьому ринку.

Ми, як оператор газорозподільної мережі, готові до переходу на ринкові механізми продажу газу населенню. Ми вже маємо велику базу приватних споживачів. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, установила для споживачів правила переходу від одного постачальника до іншого.

На вашу думку, чи буде в Україні фактична конкуренція між газопостачальними компаніями за споживача? Не на папері, а в житті.

— Буде. Є активні споживачі, які будуть з першого дня аналізувати ситуацію. А є — інертні, які не будуть нічого змінювати. За допомогою цієї реформи у активних з’являється більше можливостей для переходу від одного до іншого постачальника.

—  Якщо за транспортування газу споживач сплачує окремо, то для нього не матиме значення, що цей газ, наприклад, із Вінницької області, чи з інших регіонів?

— Так, сто відсотків, для того це і було зроблено. Для того, щоб відокремити оплату для «Кременчукгазу», як газорозподільної компанії і для компанії постачальника.

  Ви кажете, що велику роль під час переходу можуть зіграти борги, а чи велика частка населення має зараз борги? Як змінилася ситуація, зокрема, у зв’язку із карантином, на прикладі вашого виробницва?

— Якщо ми кажемо про «Кременчукгаз», то ситуація з карантином вплинула, але не суттєво. Я очікував набагато гірші результати. На сьогодні відсоток проплат від споживачів за газорозподіл більше 85%. І я хочу подякувати споживачам за те, що вони справно платять! Тому що нам було б дуже важко без цих грошей забезпечувати злагоджену безаварійну роботу розподільчих мереж. По газопостачальним компаніям — яка там ситуація з оплатами — я не знаю, це потрібно запитати безпосередньо у них.

Ви сказали, що в Україні зміни на ринку газу відбуваються за системою «крок вперед і два назад». Конкретно цей перехід до ринкової системи — це «крок вперед»?

— В принципі, це крок вперед. Уряд задекларував і встановив зобов’язання  перед Міжнародним Валютним Фондом — перейти на ринкові механізми продажу газу для населення. Але, у цей же час Національна комісія Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, вирішила зменшити частку в тарифі, яку ми можемо витрачати на технологічний газ. І, якщо для «Кременчукгазу» це не дуже критично, то для деяких операторів газорозподільчих мереж це завеликі суми і вони не зможуть розраховуватися з операторами газотранспортних систем, які підтримують передачу цього газу від видобувної компанії + імпорт природного газу, тому у оператора газорозподільчої системи можуть виникнути проблеми.

У червні була зустріч підкомітету з Верховною Радою, у якій я брав участь. На ній обговорювалися питання, пов’язані з ринком. Іноземні спеціалісти і оператори наших газотранспортних систем підкреслювали, що реформа потребує збалансування. Ринок не запрацює, якщо частково будуть введені ринкові механізми і водночас частково продовжать існувати маніпулятивні домовленості. Тобто, необхідно впровадити розраховані вивірені норми, що враховуватимуть результати перевірок науково-дослідних інститутів. Ну от, наприклад, виникне питання норми для тієї частини населення, що не має лічильників. Якщо пам’ятаєте, кілька років тому була ця історія з нормами, коли уряд приймав свідомо занижені норми, які потім неможливо було перекрити. Наразі знову за рішенням суду відмінена постанова Кабінету Міністрів і повернена норма, що була встановлена ще багато років тому і не відповідає сучасним реаліям. І ми, ПрАТ «Кременчукгаз», та інші оператори газотранспортних систем зверталися до Кабміну з проханням прийняти адекватні збалансовані норми. Проект рішення для цієї ситуації був у Кабінету Міністрів ще 2 роки тому, але і досі він не прийнятий, бо, як вони вважають, це питання має глибоко політичний підтекст.

Запас газу, у відповідності до чинного законодавства,  формується за рахунок українських газовидобувних компаній, безпосередньо — «УкрГазВидобування». І хоча Нафтогаз України декларує, що він провів анбандлінг, тобто розділив функції видобутку, продажу та транспортування природного газу, він фактично безпосередньо контролює «УкрГазВидобування». Неодноразово Нафтогазу ставили питання:  «А давайте «УкрГазВидобування» буде продавати свій газ для населення на тій самій українській біржі, яка вже працює, і на якій вже зараз можна купувати природний газ для промисловості? Вільні торги: хто більш вигідну ціну дав, у того і придбали».

Досі цей механізм не ухвалили.

Тому питання з забезпеченням ресурсу влітку ще не буде стояти, а от взимку — ми не знаємо, хоча і приблизно розуміємо як будуть себе вести «УкрГазВидобування» і Кабмін.

Якщо ми вводимо ринкові механізми, то вони мають бути ринковими на кожному етапі цього ланцюжка: від видобутку до  продажу природного газу.

Згідно з рішенням суду, яка норма використання газу для однієї людини?

— 9,8 кубів на людину на місяць.

Чи означає це, що буде перерахунок ціни?

— Поки що казати рано. Загальносвітова тенденція така, що ціна на газ має потроху зменшуватись. Я думаю, що вона має зменшитися і в Україні. Але, якщо буде зроблено штучний дефіцит ресурсу в країні, то ціна може і підвищитися. Я саме цього і побоююся, щоб не було штучного дефіциту ресурсу, що може розбалансувати ринок. Ми зверталися і звертаємося офіційно через Асоціацію Газового Ринку України до уряду, аби він врегулював це питання і дуже сподіваємося на справедливе рішення. Звісно, що мене дуже турбує можливість перерахування ціни через неадекватні норми і морально я проти цього процесу, але ми, як облгаз, маємо діяти виключно в правовому полі і будемо дотримуватись тих норм, які залишить уряд.  

На мою думку, перші висновки можна буде робити з 1-го вересня, через місяць. Тому що є питання, які, поки що, незрозуміло як будуть працювати.

— Розкажіть детальніше про процедуру переходу від одного газопостачальника до іншого  для конкретної людини.

— Процедура переходу була прописана і до цього. Раніше процедура була така: споживач, який знайшов собі більш вигідного постачальника, звертається до діючого постачальника з заявою, в якій інформує, що у нього з’являється новий постачальник. І у відповідь діючий постачальник має видати довідку про те, що споживач не має боргів. У встановлені законом строки ці документи мають надійти до нового постачальника. Ця процедура була дещо громіздкою, але вона вже працювала. Зараз буде простіше. НКРЕКП (регулятор. — Ред.) спростила її. На жаль, тексту я ще не бачив, тому коментувати не буду — там потрібно розбирати дослівно.

—  Які ризики варто враховувати споживачу при переході до нового газопостачальника?

— За новими правилами, існує декілька нюансів. Наприклад, може виникнути ситуація, коли  людина розірвала договір з одним постачальником, підписала з іншим, і з цим іншим щось пішло не так. Раніше для таких випадків діяло Правило постачальника зі спеціальними обов’язками, а з 1-го липня воно втрачає силу. Відповідно, якщо у споживача взагалі не буде газопостачальника, навіть короткий час, то «Кременчукгаз» повинен буде його відключити. В іншому випадку ми сплатимо штраф оператору газотранспортної системи, а людина повинна буде заплатити штраф нам. Тому споживачам відтепер варто дуже уважно контролювати свою взаємодію з постачальником природного газу.

І взагалі, ми весь час кажемо, що з утворенням ринку газу у споживача з’являється більше прав, але, з’являються і додаткові обов’язки. В Україні вже більш ніж пів року діє загальноукраїнська електронна система обліку природного газу, в яку щодобово вносяться обсяги використаного споживачем природного газу і ми, як оператори газорозподільних мереж, бачимо це. Там наші всі 140 тисяч споживачів + юридичні особи. Ми бачимо, хто постачальник газу у кожного з них. Якщо, наприклад, для юридичних осіб постачальник відкріпляє свого споживача, то ми зобов’язані в цей же момент відключити його від системи постачання. Так само тепер і з усіма споживачами.

А якщо ваші споживачі не звертаються з проханням про зміну постачальника, вони автоматично залишаються вашими? Всі договори продовжують свою дію і нічого не зміниться?

Так, зараз для людей нічого не зміниться, якщо вони не звертаються. Але, швидше за все, через деякий час доведеться переукласти угоди з ТОВ «Кременчукгаз-постачання», але вже за спрощеною схемою. Насправді, це питання ще не до кінця врегульоване. Як і, наприклад, питання із боржниками, від яких, через несплату, відмовляється газопостачальник. Зараз таких людей просто відключають від постачання. А має бути сформований ринковий механізм, за якого такі споживачі «випадали» б до якогось встановленого державою газопостачальника, і цей газопостачальник вів би цих споживачів протягом певного перехідного періоду. Відповідно, не було б збоїв у системі постачань. Для «Кременчукгазу» ми аналізували: близько 30% споживачів розраховуються невчасно. Вони перебувають у зоні ризику і можуть бути відключені від постачання на невизначений термін.

А що ви , як споживач, робитимете 1 серпня? 

— Я думаю, що найрозумнішим рішенням зараз буде зробити паузу і подивитись як воно буде функціонувати якийсь час. Тому що там дійсно є питання, які наразі ще не прописані досить зрозуміло.

І у мене, як у представника оператора газорозподільної системи, є сумніви, що ця система запрацює з першого серпня так, як вона має працювати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати