Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Від «Виготовлено» до «Створено»

Китайський досвід, яким могла б скористатися Україна
13 листопада, 18:25
ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

Made in China! — чи не один з найпопулярніших надписів, який зустрічається на товарах, якими ми користуємося в повсякденному житті! Ні в кого не викликає сумніву статус Китаю як найбільшої «фабрики» світу, але сьогодні це далеко не пріоритетний фокус розвитку економік країни та й світу в цілому. Світова конкуренція майбутнього — це конкуренція інтелектуальної власності та талантів!

Власне це стало предметом основної дискусії на Міжнародному симпозіумі щодо усвідомлення Інтелектуальної власності для країн поясу Шовковго шляху, організованого China National Intellectual Property Administration та ВОІВ у м.Чжухай, Китай.

Давайте говорити прикладами. В фінансовому світі є так званий рейтинг S&P 500. Який демонструє список компаній найбільшої капіталізації (вартості). Apple, Amazon, Microsoft, Facebook — у всіх цих компаніях, їхню вартість складають нематеріальні активи. Інакшими словами — те чого фізично ми не можемо доторкнутися. Для порівняння вартість нематеріальних активів компаній світу становить 21 трл дол., коли матеріальна складова лише 4 трл. Якщо класифікувати нематеріальні активи — то їх можна розділити на 8 груп, 5 з яких це інтелектуальна власність! Саме це пояснює чому економіки мають трансформуватися в новий вимір, де саме інтелектуальна діяльність, творчість — посідають ключову роль !

Під час візиту до Піднебесної як представник України в складі міжнародної делегації я зустрівся з Донг Мінджу — CEO компанії Gree Electric та найуспішнішою бізнес-леді Китаю!

Масштаби виробництва, як і сама лідерка компанії, вражають!

При чому тут інтелектуальна власність?

У компанії працюють лише 16 000, в якій загальна кількість патентів за роки існування компанії становить близько 58 000! Слід врахувати, що виробничий процес роботизований, де, в середньому, тільки одна робоча лінія заміняє 46 чоловік!

Також ми мали можливість відвідати інтерактивний музей та поспілкуватися з персоналом, що брав участь у розробці «Китайського чуда», найдовшого моста світу, який з’єднує Чжухай — Макао — Гонконг! Його протяжність становить 55 км, а сам міст проходить через Жовте море! Близько 6000 патентів — така кількість охоронних документів, які технологічно описують цю конструкцію та які лежать в основі унікальної інфраструктури, яка своєю чергою створює умови для економіки найрозвинутішого регіону Китаю!

Китай вкотре продемонстрував на практичних кейсах, важливість ІВ та важливість усвідомлення цього інструменту щодо формування національного доходу країни. Виробництво та ІВ у симбіозі!

Промоція інтелектуальної власності як нового фокусу розвитку глобальної економіки і це те, що має сьогодні робити Україна!!!

Підсумовуючи виступи, та дискусії в обговореннях світової спільноти хочеться виділити такі ключові тези:

•  Якщо уряд, не займається промоцією ІВ то якість майбутніх патентних документів близиться до мінімуму, такі економіки приречені!

•  Енергія і творчість — та сила, яка буде визначати майбутнє країн. Молодь повинна розуміти, поважати ІВ, саме вона матиме вплив на культуру цієї сфери.

•  Освіта, освіта, освіта — не лише в університетах, а починаючи з початкової школи! Діти мають усвідомлювати важливість вартості того, що вони будуть створювати.

•  Культивація талантів — контест-івенти, хакатони, ip-фестивалі, медіапроєкти — місце мають ті інструменти, які спонукають до створення нових об’єктів ІВ.

•  Екосистема — кросхарактеру університет — бізнеc — уряд.

•  Майбутнє вже настало, цифровізація та ІВ нерозривні. Штучний інтелект, блокчейн, фінтех, едтех — уже не тренди, а необхідна умова розвитку ІВ!

•  Робота з каналами медіа, вірусний контент, таргентинг, комбінації каналів комунікації, персоналізація — ІВ повинна бути публічною!

— Made in в минулому. — Що ж перед нами стоїть багато викликів на зустріч у майбутнє — Created in Ukraine!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати