Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Всі винні...»

Про причини і наслідки відставки міністра фінансів Олександра Данилюка
07 червня, 17:39

Верховна Рада підтримала звільнення міністра фінансів Олександра Данилюка.  За відповідне рішення проголосували 254 народних депутати.

«Відповідно до пункту 12 частини першої статті 85 Конституції України Верховна Рада постановляє: звільнити Данилюка Олександра Олександровича з посади міністра фінансів», — йдеться в тексті відповідної постанови №8433.

Заради голосування за звільнення міністра депутати продовжили ранкове засідання парламенту.

Данилюк попросив надати йому слово з трибуни Верховної Ради перед голосуванням за відставку. Зокрема, чиновник заявив, що протягом року на нього тиснули.

Також міністр зазначив, що не бачить нічого протиправного в написанні листа зі скаргами послам G7.

«Написані мною листи очевидно, містять загальновідомі факти. Зокрема, понад рік Державної фіскальної служби має повністю ручного керівника, через що реформа цього органу не проводиться. Робота Державної фіскальної служби пронизана корупцією і конфліктами інтересів», — заявив Данилюк.

У Раді перед звільненням Данилюка також виступив Гройсман.

«Я був би задоволений, якби міг говорити про значні успіхи міністра фінансів і міністерства... Я так і не зрозумів його випаду про провокування емоційної і негідної поведінки. Це підтвердять всі присутні міністри», — зазначив прем’єр.

«Мені дуже шкода що міністр навіть не зрозумів причини мого подання про його відставку в український парламент: всі винні — тільки не він, але, на жаль, це не так», — резюмував Гройсман.

Сам Данилюк відзначав, що після звільнення, виконуючим обов’язки глави Міністерства фінансів буде його перший заступник Оксана Маркарова.

Експерти ж прогнозують, що Данилюк піде в самостійне політичне плавання і, можливу, навіть спробує повторити шлях Макрона.  Так близькі до Банкової політологи після скандалу на засіданні Кабміну почали розкручувати думку, що Данилюк втратив почуття реальності. «У хлопця поїхав дах, він уявив себе «українським Макроном» і почав війну на всіх фронтах», — оперативно відреагував на події політексперт Володимир Фесенко. — Схоже, що в нас з’являється ще один потенційний кандидат у президенти. Закінчиться це банальним фіаско для нього. Біда в іншому — своїми демаршами він ускладнив і без того непрості переговори з МВФ, а тепер ще й з ЄС. На жаль, це черговий приклад того, коли особисті політичні інтереси ставляться вище за державні».

Нагадаємо, під час засідання Кабінету Міністрів 23 травня між Данилюком і Гройсманом сталася перепалка.

Історія ця мала продовження: конфліктуючі сторони одна за одною почали виносити сміття з хати. На емоціях Данилюк написав листи дипломатам країн «великої сімки», МВФ, де пояснив суть конфлікту і звинуватив голову уряду у блокуванні важливих реформ. Міністр також описав кадрові війни, які тривалий час ведуться на Грушевського: на посаду п’ятого заступника на Банковій Данилюку намагались призначити людину, яку лобіювали депутати «БПП» Ігор Кононенко та Ніна Южаніна, — спочатку це був Ігор Уманський, а згодом Світлана Воробей. Міністр ці кандидатури погоджувати відмовився, а Гройсман у відповідь блокував кадрову пропозицію Данилюка — Яну Бугрімову. Також глава Мінфіну поскаржився в G7, що ДФС тривалий час незаконно очолює «лояльний до прем’єр-міністра» виконувач обов’язків голови (йдеться про Мирослава Продана). Пізніше з’явилася інформація, що Кабмін своїм рішенням забрав з-під Мінфіну і підпорядкував собі напряму ДФС. На тлі і так складних переговорів з МВФ звідти прийшла негативна реакція на такі кроки Гройсмана.

В результаті Данилюк запропонував прем’єру подати подання про його відставку. При цьому міністр фінансів заявив, що за власним бажанням йти не збирається.

Данилюк активно виступає проти підвищення мінімальної зарплати в Україні. Подібні рішення повинні бути узгоджені з Міністерством фінансів, тому без згоди міністра підвищити мінімалку в Україні не можна. Днями Данилюк в інтерв’ю одному з видань заявив, що підвищення мінімальної зарплати в Україні — «популізм».

За даними Міністерства соцполітики, фактичний прожитковий мінімум для дорослого українця становить понад 4,2 тисячі гривень.

Данилюк також був проти підвищення мінімалки з 1600 до 3200 грн. Тоді прем’єр був готовий на збільшення зарплати до 5 тис. грн, однак міністр фінансів наполягав на 2,2 тис. Зарплата 3200 стала компромісним варіантом.

Нещодавно інформаційний портал «Обозрєватєль» публікував папери, які доводять, що Данилюк не тільки не залишив свій бізнес, але ще і зберігав британський паспорт мінімум до 2015 року, порушивши закон. Компанії Данилюка активно функціонували весь час, поки він будував кар’єру державного службовця. Наприклад, 2014 року його підприємство Rurik привернуло річний кредит у розмірі понад 450 тис. фунтів для операційної діяльності. Згідно з документами, це єдиний дохід компанії за всі роки її існування.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати