Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Виклики нового цифрового світу

Провідні світові корпорації зосереджені над розв’язанням проблеми балансу між національною безпекою і захистом приватності в інтернеті
20 листопада, 09:52
ДИРЕКТОР З ІНЖИНІРИНГУ СТЕФАН МІКЛІЦ ВІДПОВІДАЄ ЗА ГЛОБАЛЬНУ КОНФІДЕНЦІЙНІСТЬ ТА БЕЗПЕКУ В GOOGLE

Сучасні технології з кожним роком роблять наше життя швидшим, комфортнішим і ...небезпечнішим.

За словами генерального секретаря Йенса СТОЛТЕНБЕРГА, який виступив на Промисловому форумі НАТО у Вашингтоні, передові технології, такі як бездротові мережі 5G, інтернет речей у поєднанні з геополітичними амбіціями Китаю в розпізнаванні осіб, створюють сьогодні загрозу для НАТО  і міжнародної безпеки. 

«Технології змінюють прийоми ведення війни, але також змінюють і наші суспільства, — запевняє Столтенберг.

Найбільше НАТО сьогодні занепокоєно технологією 5G. Минулого місяця на нараді міністрів закордонних справ держав-членів НАТО було прийнято рішення про вдосконалення вимог до цивільних телекомунікацій, включаючи 5G.

«Своїми успіхами ми великою мірою зобов’язані технологічним перевагам перед противником, — упевнений він. — НАТО залишається головним гарантом трансатлантичної безпеки».

У листопаді офіційний представник США з питань технологій Майкл КРАЦІОС відзначав: «Країнам усього світу необхідно зібратися разом і забезпечити, щоб розвиток новітніх технологій, таких як 5G, здійснювалося на основі довіри з боку суспільства, захищеності цивільних свобод і поваги приватного життя і людської гідності».

Нагадаємо, в Міністерстві цифрової трансформації очікують, що мобільний зв’язок п’ятого покоління (5G) з’явиться в Україні за три роки.

Чому НАТО так лякає 5G?  Зв’язок 5 покоління пропонує дуже високу швидкість і більшу кількість підключень, а це означає, що навколо нас буде значно більше підключеного до інтернету обладнання, котре працюватиме зі значно більшою швидкістю. А це, фактично, збільшує ризики кібератак або створює нові можливості для зловмисників, тому що вони можуть отримати доступ до дівайсу значно швидше, за коротший час. Таким чином вони зможуть красти або спотворювати значно більший обсяг даних.

Інтернет сьогодні не належать жодній з держав. Це — територія свободи. Хоча питання безпеки у віртуальному світі — сьогодні актуальне для громадянина всіх без винятку.

Фахівці зазначають, що будь-яка вразливість мереж 5G може бути використана для компрометації як цифрової інфраструктури, так і систем, підключених за допомогою цієї технології, ризикуючи завдати дуже серйозної шкоди. Вже були кібератаки з великими негативними наслідками, які призвели до порушення роботи енергетичної системі: 2015 року в Україні та 2019-го у Венесуелі, коли відключення електроенергії торкнулося сотень тисяч людей; транспортної системи в США цього року, коли вийшли з ладу комп’ютери громадського транспорту в Сан-Франциско; банківської системи в Естонії 2007 року, що призвело до припинення банківських переказів і громадяни не могли зняти готівку з банкоматів; або медичної системи у Великобританії 2017 року, коли лікарі не могли проводити операції, оскільки база даних була зашифрована.

Інтернет сьогодні не належить ні одній з держав світу. Утім безпека віртуального світу — це питання, яке сьогодні стає наріжним для людства.

Провідні світові корпорації сьогодні зосередженні над вирішенням балансу між національною безпекою і захистом приватності кожного користувача.

Учора кореспондент «Дня» став учасником актуальної дискусії зі Стефаном Мікліцем: директором Центру інженерії безпеки Google, центру глобальної розробки Google з питань конфіденційності та безпеки в Мюнхені.

«Облікові записи Google постійно атакуються, і наші автоматизовані системи пропонують найефективніший захист. Звичайно, це залежить від того, чи зможемо ми дістатися до наших користувачів іншими способами, ніж їх обліковий запис Google, тобто другою адресою електронної пошти чи номером мобільного телефону», — пояснює директор з інжинірингу, відповідальний за глобальну конфіденційність та безпеку в Google Стефан МІКЛІЦ.

За словами Мікліца, конфіденційність та безпека даних, як правило, є темами, до яких люди не звертаються інтенсивно, поки не з’явиться проблема — наприклад, їхній обліковий запис зламано, або вони читають у новинах про щось погане, що трапилось. «Важливо, щоб в такі моменти люди знали, як перевірити свою інтернет-активність і змінити паролі, якщо це потрібно», — каже експерт.

Сьогодні компанія посилено працює над сервісами забезпечення конфіденційності перебування їхніх користувачів у віртуальній мережі. Детальніше в наступних номерах «Дня» — в ексклюзивному інтерв’ю.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати