Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зниження статусу

Підприємців не залучають до обговорення ухвал уряду
25 травня, 00:00

Наприкінці свого правління нинішній уряд розвинув бурхливу реорганізаторську діяльність. Він немовби поставив собі за мету не залишити послідовників без роботи: адже новим міністрам доведеться доробляти почате або відновлювати статус-кво у випадках, якщо новації попередників буде визнано невдалими. А цього, схоже, не уникнути.

Учора в УСПП проходили збори лідерів громадських об’єднань підприємців, на яких, зокрема, обговорювався намір уряду знизити статус держпідприємництва і підпорядкувати його Міністерству економіки. Висловлюючи в коментарі для «Дня» своє ставлення до цієї новації, віце-президент Асоціації суднобудівників України Віктор Лисицький насамперед підкреслив нелегітимність постанови (від 17 травня), прийнятої Кабміном iз цього приводу. За його словами, відповідний проект заздалегідь не обговорювався на засіданні відповідного урядового комітету і не був розміщений на порталі уряду в iнтернеті, через що громадськість не мала можливості з ним ознайомитися і обговорити його. Як вважає Лисицький, одного тільки такого ігнорування думки підприємців досить для того щоб скасувати згадану ухвалу. Він також упевнений, що Держпідприємництво повинно відігравати роль системного посередника між Кабміном і підприємцями, а тому повинно бути підпорядковане безпосередньо урядові, тоді як робота в складі Мінекономіки, на думку Лисицького, сформує природний конфлікт інтересів, і міністерство давитиме на комітет, який при цьому «перетвориться на слугу міністра і не буде системним інтегратором проблем підприємництва».

Повною несподіванкою для підприємств і професійних об’єднань харчової і переробної галузей стала й недавня ухвала Кабміну про ліквідацію Державного департаменту продовольства і передачу його функцій Міністерству аграрної політики. За словами президента Української аграрної конфедерації (УАК) Леоніда Козаченка, особливо непокоїть громадськість те, що ліквідація в галузі структури зі статусом органу центральної виконавчої влади відбувається напередодні вступу України до СОТ.

Віце-президент УАК Олег Юхновський оцінив цю ініціативу як поспішну і невчасну. У зв’язку з цим УАК просить уряд припинити ліквідацію Держдепартаменту продовольства і створити при Кабміні робочу групу з підготовки пропозицій.

Свого часу харчова галузь однією з перших перейшла на ринкові стосунки і завдяки залученню інвесторів і переходу на нові технології домоглася певного піднесення. Згідно з даними Держкомстату України, протягом шести останніх років харчова галузь стабільно нарощує темпи виробництва. Минулого року зростання становило 13,7%, а в першому кварталі 2006 року — 7,7%. Продукти українського виробництва домінують на внутрішньому ринку і виходять на зовнішні. $4,8 мільярда становив минулого року зовнішньоторговельний оборот основних видів харчової продукції України. Це на $840 млн. більше в порівнянні з 2004 роком.

Галузеві об’єднання харчопрому вважають, що зниження статусу департаменту може нівелювати ці досягнення. Адже основне його призначення полягало в забезпеченні населення високоякісними продуктами харчування, тобто — в організації продовольчої безпеки. Генеральний директор асоціації «Укроліяпром» Людмила Зінченко вважає, що останнім часом взагалі було створено неконкурентні умови для підприємств харчової промисловості. «Ми лібералізували митні тарифи, але не створили методи нетарифного захисту свого ринку, — говорить вона. — В Євросоюзі вже розроблено систему продовольчого права. Споживачі в країнах ЄС можуть бути впевнені в тому, що на національний ринок надходить лише якісна продукція. На жаль, наші споживачі продуктів харчування ні в чому не можуть бути впевнені». На думку Козаченка, державою ще дуже мало зроблено для забезпечення нормальної роботи харчових підприємств в умовах СОТ.

Таким чином, професійні об’єднання харчопрому також мають чимало претензій до діяльності нинішнього департаменту продовольства і наполягають на його серйозному реформуванні. «Всі громадські об’єднання дали негативну оцінку діючому департаментові. Передусім це стосується незадовільного рівня підготовки фахівців», — зазначає виконавчий директор Всеукраїнської асоціації пекарів Михайло Міненко. Харчовики вказують на те, що реорганізація цього органу повинна стати частиною заходів iз реформування усього агропромислового комплексу. На найшвидшій реорганізації Мінагрополітики наполягає генеральний директор асоціації «Укрцукор» Микола Ярчук. Нарівні з цим, на його думку, однією з найважливіших структур в системі державного управління має стати Державний комітет з харчової промисловості, покликаний захищати споживачів і володіти всією інформацією, необхідною для прийняття оперативних ухвал у галузі. Більше за все, за словами Козаченка, громадськість непокоїть відсутність у самому міністерстві чіткого бачення шляхів реформування АПК. Проте цими питаннями серйозно займеться вже новий уряд. Галузеві об’єднання збираються розробити свої пропозиції з реформування системи управління АПК і внести їх на розгляд уряду.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати