Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

#сокоти _сакури

Ужгородці ініціювали акцію зі збереження дерев-візитівок міста
05 квітня, 19:00

Квітень для обласного центру Закарпаття є місяцем цвітіння сакури. Із середини квітня і аж до завершення травневих свят місто заповнюють туристи. І зробити фото з сакурою стало традицією як для гостів міста, так і для закарпатців.

Однак дуже часто, намагаючись зробити гарне фото, люди ламають гілки з дерев, обтрушують цвіт. Хтось ламає гілки, аби принести їх додому і поставити у вазу, однак далеко не всі знають, що зламана гілка проживе всього кілька хвилин, а така дія може завдати значної шкоди дереву.

Для того, аби більше розповісти ужгородцям та гостям міста про сакури і розвіяти багато міфів, користувачі Фейсбуку започаткували ініціативу #сокоти_сакури (від закарпатського «сокотити» — берегти). Будь-який користувач соціальної мережі, скориставшись даним хеш-тегом, може дізнатися багато цікавої інформації про ці дерева і зокрема про те, як треба бережно до них ставитися.

«З року в рік і місцеві невігласи, і туристи знущаються з сакури. Одні влаштовують сакуровий сніг, інші ламають гілки. При цьому вони не замислюються над долею дерева. Ми спробували провести профілактичну роботу на випередження. Під нашим хештегом #сокоти_сакури, що означає — бережи, як найдорожче, ми спробували зібрати всі міфи, легенди та історичні факти про це унікальне дерево. Мета, щоб кожен, кому ця інформація потрапить на очі, зрозумів прості правила поводження. Що головне завдання — не миттєве задоволення і фото, а потреба зберегти цю красу для поколінь. Ми ж позиціонуємо себе як місто туризму і саме через це потрібно щороку проводити спеціальні уроки навчання поводження з сакурами. В школах, серед патрульних, щоб про це розповідали екскурсоводи», — зазначила «Дню» одна з ініціаторів акції Галина Ярцева.

Зламані гілки не приносять жодної користі дереву,  а навпаки — можуть його знищити, говорить «Дню» кандидат біологічних наук, доцент, завідувач кафедри ботаніки біологічного факультету Ужгородського національного університету Олег Колесник. «Сакури це плодові дерева, вони не люблять, аби їх обламували. До того ж на місце зламу може бути занесений грибок, що нанесе шкоди усьому дереву», — зазначив біолог. Сакура вимагає догляду, але не банального обламування гілочок.

Тож, якщо ви маєте намір приїхати до Ужгорода в період цвітіння сакури, обов’язково скористайтеся хеш-тегом і дізнаєтеся багато цікавого.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати