Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Поважаючи самих себе, ми допоможемо світові поважати нас»

Корону «Дня» – за принциповість і послідовність — голові комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганні Гопко
28 грудня, 12:48

В Україні триває війна на сході, й це є головним викликом для суспільства. На тлі певних позитивних кроків 2017-й запам’ятався, зокрема, «безвізом», частковим покращанням соціально-економічного рівня життя, успіхами на спортивній та культурній аренах; саме антитерористична операція та порушення прав людей в окупованому Криму стали в році, що минає, «маркерами» відчуття того, на яке майбутнє для країни спрямована політична та інтелектуальна еліти.

Традиційно ось уже понад 10 років «День» пропонує нашим читачам разом із нами підбити підсумки року, що минув, і дивитися в наступний. Експерти «Дня» вкотре зробили зріз часу нашого, без сумніву, історичного періоду, в якому українці випробовуються не лише на міцність, а й на спроможність виправдати згадану фразу, що прописана в паспорті держави.

Отже, наприкінці року наші автори, постійні читачі, партнери та експерти відповіли на три запитання, і в такий спосіб сформували «мозаїку» життя країни за 2017-й.

Переконані, вам цікаво буде з ними ознайомитися.

1. Чим рік, що минає, став для вас особливим?

2. Кого вважаєте героєм і антигероєм-2017?

3. 2017-го наша редакція відзначила 15-річчя Бібліотеки «Дня». Яку саме книгу з нашої Бібліотеки Ви б могли відзначити й рекомендувати іншим?


«УКРАЇНА ВІД БОРОТЬБИ ЗА ВИЖИВАННЯ ПЕРЕЙШЛА ДО ПОВІЛЬНОГО ЕКОНОМІЧНОГО ВІДНОВЛЕННЯ»

Ганна ГОПКО, голова Комітету з закордонних справ Верховної Ради України:

1. З одного боку, 2017 не здивував зростанням ВВП більше, ніж на 2,3 відсотка, як було 2016 року, але продовжив тренд — коли Україна від боротьби за виживання перейшла до повільного економічного відновлення. Потроху почали рости виробництво й доходи, зібрано рекордний урожай зернових за всю історію України, зростає експорт, завдяки реформі децентралізації місцеві громади змогли вкласти значні кошти в ремонт доріг та іншої інфраструктури, піднявся в небо новий український літак Ан-132.

Важливими були закони, які запустили освітню, медичну, пенсійну, судову реформи.

Помітні зрушення і в культурі — радіоефір заповнили українські пісні, на екрани вперше за багато років вийшли десятки нових українських фільмів. Особливо «Кіборги» вражає якістю думки.

Безумовно, знаковими подіями стали безвізовий режим для поїздок українців до ЄС і остаточне набуття чинності Угодою про асоціацію з ЄС.

Знаковою подією було прийняття ВР напрацьованих нашим комітетом у закордонних справах рекомендацій перших за 13 років слухань з актуальних питань зовнішньої політики. Ми вже почали втілювати важливі рекомендації цих слухань — наприклад, закріпили законом курс на членство в НАТО, взяли за основу новий закон про дипломатичну службу. Разом з колегами з Литви та інших країн ми почали просувати у світі ідею своєрідного — «плану Маршалла» — Європейського інвестиційного плану для України, і продовжимо цю роботу наступного року, вирішуючи проблемні питання з інституційною спроможністю якісно використовувати надані міжнародними організаціями фінансові кошти, напрацюванням стратегії пріоритетних напрямків для інвестицій.

З іншого боку, цей рік запам’ятається певним зниженням темпу реформ і посиленням внутрішніх чвар та загальної недовіри всередині країни, а також певної втоми від дій корумпованих представників України у світі. Це тривожні тенденції, які нам треба подолати, бо для того, щоб вистояти у війні, а тим більше, щоб динамічно розвиватися — нам потрібна національна єдність.

2. Справжніми героями є наші воїни, які дають збройну відсіч російській агресії на сході України. Завдяки нашому війську і дипломатичним зусиллям цього року інтенсивність бойових дій знизилася, але війна триває, і, на жаль, майже кожен день є загиблі й поранені. І десятки тисяч наших у дуже непростих, а на передовій — просто небезпечних умовах — захищають мир та спокій нашої країни.

А антигероями є ті політики з різних таборів, які зневажають жертовність наших воїнів, забувають про жертви Революції Гідності і ставлять власні чи партійні інтереси понад державні, — гальмуючи важливі реформи, покриваючи корупцію чи сіючи розбрат і підігріваючи популістську істерію.

3. Чесно кажучи, я б рекомендувала прочитати всі книги цієї чудової серії, тим більше, що зараз їх можна придбати не лише в паперовому, а й в електронному вигляді.

Всі ці книги наскільки глибокі й цікаві, що важко вибрати найкращі. Але якщо хтось не знайомий з Бібліотекою «Дня», то розпочати, мабуть, варто з «Україна Incognita. ТОП-25».

У 2017 році я долучилася до поширення по регіонах книги «Корона, або спадщина Королівства Руського» і намагатимуся й далі в міру  можливостей підтримувати і популяризувати чудові видання Бібліотеки  «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати