Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Афіша

14 червня, 18:12
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

ФЕСТИВАЛЬ ТИЖНЯ

«Стара фортеця» — 24 і 25 червня, Тростянець (Сумська обл.)

Організатори заходу обіцяють гостям фесту захопливу подорож крізь століття, а головна локація подій — фортеця XVIII століття «Круглий Двір» . Гості форуму побачать лицарські поєдинки, в яких візьмуть участь понад сотні бійців із різних клубів України та закордону, відбудеться турнір лучників, ярмарок ремісників із майстер-класами, а корчмарі пригостять усіх охочих оригінальними стравами за рецептами наших пра-пра-пращурів. Діти і дорослі зможуть відчути себе лицарями і постріляти з лука та арбалета. На фесті лунатиме старовинна музика, можна буде потанцювати і поспівати, а також подивитися на феєричне фаєр-шоу. Традиційно змагання проводять за такими номінаціями: «Щит-Меч», «Баклер-Меч», бої «5 на 5», королівська номінація «21 на 21», професійні поєдинки та інші.


КНИЖКА ТИЖНЯ

Про життя та боротьбу ОУН і УПА зсередини

Книжку «Тисяча доріг» видало видавництво «Смолоскип». Автор — Марія Савчин (1925—2013 рр., яка мала псевдо — «Марічка») розповідає  як у 1944—1953 роках брала участь у подіях на Львівщині, в Карпатах, на Поділлі, на Закерзонні в Польщі. Операції, бої, таємні доручення, романтика і трагізм приреченої боротьби... Савчин була дружиною Василя Галаси («Орлана»), заступника Провідника ОУН Закерзонського краю, а з 1948 р. — Провідника ОУН Волині й Полісся, Марічка зустрічалася з багатьма повстанцями, виконувала відповідальні доручення, не раз опинялася в трагічних ситуаціях, коли вирішувалася не тільки її доля, а й доля товаришів по боротьбі. Про бачене та пережите розповіла М. Свчин у мемуарах, прагнучи максимально правдиво зобразити життя та боротьбу ОУН і УПА зсередини. «Я почувала, — писала вона, — що доля недаремно привела мене, останнього живого свідка, у вільний світ. Вона наклала на мене важкий обов’язок — зберегти пам’ять про нашу визвольну боротьбу, особливо в кінцевий її період. Я мала все розказати й, більше того, — записати». Драматично склалася особиста доля Марії Савчин, з арештами, переслідуванням та еміграцією... Її діти залишились у руках ворога й зростали без матері, фактично не маючи про неї жодного уявлення! Пані Марія емігрувала 1955 р. до США. Мешкала у м. Мілвокі, Вісконсин, вийшла вдруге заміж за Володимира Пискіра. У цьому шлюбі у них народились діти: Богдан та Лариса. Савчин-Пискір брала активну участь в діяльності громадських організацій діаспори. Вона була головою відділу Союзу українок Америки... 22 квітня 2013 року Марія Савчин-Пискір померла у м.Кергонксон (штат Нью-Йорк).


КІНОПОДІЯ

«Тиждень італійського кіно» — в Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові


ФОТО З САЙТА PLANETAKINO.UA

Фестиваль відкривається трагікомедією Паоло Вірдзі «Як навіжені» (на фото). Донателла і Беатріс мешкають у психіатричному закладі у Тоскані. У них дуже різні життєві історії, але шанс на втечу зводить їх разом у пригоді, яка назавжди змінить їхні життя... Режисер фільму Паоло Вірдзі — чотириразовий лауреат Венеційського кінофестивалю, автор популярної італійської драми «Людський капітал». Одну з головних ролей виконала зірка європейського кіно Валерія Бруні-Тедескі. Ця картина була номінована на три італійських «Оскара» — премію «Давид ді Донателло» за найкращі фільм, режисуру та жіночу роль. До речі, по закінченні фестивалю, 29 червня фільм вийде в український прокат. До програми також увійшло «Море у вогні» (це перший документальний італійський фільм, відзначений «Золотим ведмедем» Берлінського кінофестивалю). Джанфранко Розі, лауреат «Золотого лева» Венеційського кінофестивалю, присвятив свою нову роботу актуальній темі — острову Лампедуза, який останні 20 років є «воротами до Європи» для сотень тисяч біженців із Африки та Близького Сходу. Побачать глядачі традиційні комедії, де йдеться про протистояння Півночі і Півдня Італії. Романтична стрічка «Чи бувала на Місяці?» розповідає про гламурну міланську дівчину, яка закохується у чарівного апулійського фермера. Режисер Паоло Дженовезе, автор глядацького хіта «Ідеальні незнайомці» удостоївся 11 міжнародних кінопремій. Давнім сардинським звичаям присвячена драма «Акабадора» Енріко Пау, що оповідає про «вбивць милосердя» — жінок, які допомагали піти з життя літнім або хворим людям... Усі фільми демонструються мовою оригіналу з субтитрами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати