Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Англо-українські «Примари»

Вистава за драмою Ібсена — окраса «Сузір’я» і Единбурзького театрального фестивалю!
13 лютого, 11:28
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

«День» вже писав про те, що драму Генріха Ібсена поставила у театральній майстерні «Сузір’я» Поліна Медведєва, яка також є автором сценічної версії. Нагадаємо, «Примари»  письменник написав 1881 р. Герої переживають пристрасті найвищого напруження і гірко розплачуються за них. Ще сучасники драматурга відзначали схожість «Примар» з давньогрецькими трагедіями, де тема родового прокляття — одна з центральних... Хтось із героїв живе минулим — тоді сьогодення стає тільки примарою того, чого немає, а душа, яка, перебуваючи довгий час під гнітом обману й облуди, спотворюється, руйнуючи внутрішній світ особистості...

Роль Освальда потрясаюче грає талановитий, молодий актор Олександр Бегма. До речі, у постановці також звучить його музика та ембієнтні шуми (премія  «Київська пектораль-2017» у номінації «За найкращу музичну концепцію вистави»). У серпні минулого року «Примари» з успіхом представляли на престижному Единбурзькому театральному фестивалі (після 10-річної перерви на цьому гранд-форумі показали роботу українських митців)! Саме до цього показу Бегма свою роль почав виконувати на англійській мові. Критики дуже тепло сприйняли українсько-англійську версію, і повернувшись до Києва режисер вирішила таке сценічне «прочитання» залишити у репертуарі «Сузір’я», і як вважає керівник театру Олексій Кужельний, «мовні бар’єри у мистецтві зникають, і це доказує публіка, яка тепло сприймає наші творчі експерименти»!

У «Примарах» задіяні актори різних шкіл. Так, Дмитро Завадський (Пастор) — із Національного театру ім. І. Франка, Гелена Сергутіна (Регіна) — з Російської драми, Олексанр Бегма (Освальд) та Ірина Мельник (Фру Алвінг) — із Київського театру драми і комедії на лівому березі Дніпра, а разом ця творча четвірка створила цікавий творчий ансамбль.

Вчора публіка прийняла оваціями виставу, а наступний показ відбудеться 17 березня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати