Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Билинний богатир

2 серпня в Києві офіційно відкриють пам’ятник Іллі Муромцю, який створили за унікальною технологією
31 липня, 17:12
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

За народними переказами, народився Ілля під Черніговом. Став легендарним богатирем за часів Київської Русі, захищав Київ від загарбників, вірно служив князю Володимиру. Мощі Іллі Муромського (Печерського) покояться у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври.

Нагадаємо, «День» уже повідомляв про те, що монумент створив скульптор Володимир Журавель за унікальною технологією, яку до цього не використовували. А для образу героя легенд і билин позував відомий український спортсмен-силач Василь Вірастюк.

«2 серпня у День пам’яті пророка Іллі презентуємо пам’ятник богатирю у парку «Муромець. Назву «Муромець» парк отримав не випадково, оскільки розташований в історичному місці, де в XII—XIII століттях була територія сторожової застави і місце постійної дислокації київської дружини...Частини монумента відливались у формах, виготовлених за допомогою 3D принтера. Такого (для пам’ятника великого розміру) в Україні та, може, й у світі ще не робили! Ілля Муромець — це наш богатир, це наша історія, яку сьогодні, на жаль, намагаються у нас поцупити. Тому Муромець стоятиме в Києві, на території Труханового острова, там, де колись розташовувалася дружина князя Володимира!», — зазначив мер Києва Віталій КЛИЧКО у себе на сторінці у «Facebook».

Важить бронзовий пам’ятник богатирю дві тонни. Висота композиції з гранітним постаментом — 11 метрів. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати