Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / КУЛЬТУРА

19 липня, 00:00

Картини Пікассо з’являться у Ватикані

Ватиканські музеї планують включити до своїх зібрань сучасне мистецтво. «Я хотів би придбати Пікассо», — заявив директор цього великого об’єднання музеїв Франческо Буранеллі в інтерв’ю туринській газеті La Stampa, передає агентство BBC. Куратори планують цілеспрямовано купувати твори мистецтва новітнього часу. Ватиканські музеї включають у себе кілька галерей і виставочних залів, в яких, зокрема, зібрані єгипетські, етруські, давньоримські та давньогрецькі древності, живопис XIII—XIX століть (причому XIX представлене, головним чином, іконами грецького письма). До комплексу музеїв Святого престолу входять також Сікстинська капела з фресками Мікеланджело, Лоджії та Станці (зали), розписана Рафаелем і його учнями, повідомляє lenta.ru. Щорічно Ватиканські музеї, що відзначають цього року 500-річчя, відвідує близько трьох мільйонів людей. Започатковано колекції було Папою Юлієм II (понтифік у 1503 — 1513 роках).

Дуглас заговорить українською

Комедія «Я, він і ще один» (США, режисери: Ентоні Руссо і Джо Руссо, актори: Овен Вілсон, Кейт Хадсон, Метт Діллон, Майкл Дуглас, Сет Роджен, Аманда Детмер) вийде на екрани кінотеатрів нашої країни 17 серпня. Персонажа, якого грає Майкл Дуглас, в українській версії озвучить Богдан Ступка, який уже брав участь у роботі над дублюванням «Піратів Карибського моря: Скриня мерця», повідомляють podrobnosti.ua. «Я, він і ще один» — історія про молодят Карла і Моллі, які тільки-но почали насолоджуватися сімейним щастям. Але раптом в їхнє життя втрутився Ренді — друг пари, який переживає смугу невдач: хлопця виселили з дому, звільнили з роботи і взагалі йому не щастить. Карл і Моллі з радістю дають притулок Ренді, але він дуже довго користується їхньою гостинністю...

Нагадуємо, що компанія B&H Fіlm Dіstrіbutіon вже дублювала українською мовою дві стрічки для кінопрокату — «Тачки» (2006, режисер Джон Лессетер) і «Пірати Карибського моря: Скриня мерця«(2006, режисер Гор Вербинські).

Прибалтійська версія «Війни і миру»

Литовська кіностудія (ЛКС) розпочинає підготовку до зйомок найбiльщого й найдорожчого кінопроекту в Литві — екранізації роману Льва Толстого «Війна і мир». Директор ЛКС Рамунас Шкікас повідомив «Інтерфаксу», що фільм зніматимуть італійці. Це спільний проект італійських, німецьких, російських, литовських та інших європейських компаній. Зйомки розпочнуться на початку серпня і триватимуть 11 тижнів, після чого актори вирушать до Санкт-Петербурга. У грудні знімальна група має знову повернутися до Литви. Це рекордний проект у Литві не лише щодо термінів зйомок, але й за кількістю задіяних у ньому людей.

Концерти- променади

У Великій Британії проходить щорічний музичний фестиваль BBC Proms. Цього року організатори присвятили його двом ювілярам: Вольфгангу Амадею Моцарту і Дмитру Шостаковичу. Директор фестивалю Ніколас Кеньон розповів, що «Концерти-променади Генрі Вуда» (назва фесту пішла від імені їхнього першого диригента) про ходять на двох престижних лондонських майданчиках — Королівському Альберт-холі та Кедоген-холі. У період з 14 липня по 9 вересня на цих основних сценах відбудеться загалом 90 концертів. Крім того, в приміщенні Королівського географічного товариства відбудеться чотири безкоштовнi кінопокази фільмів про музику Моцарта («Чарівна флейта» та «Амадей») і картин, пов’язаних з ім’ям Шостаковича («Свідчення» і «Гамлет»). Також заплановані концерти класичної музики в парках Лондона, Белфаста, Глазго, Манчестера і Суонзі, повідомляють РІА «Новости».

Перший «концерт-пром» відкрився двома уривками з творів Моцарта «Одруження Фігаро» та «Ідоменео», а наприкінці вечора пролунала П’ята симфонія ре-мінор Шостаковича (диригент Симфонічним оркестром Бі-Бі-Сі Іржі Бєлоглавек (Чехія). Спеціальний концерт присвячено ювілею королеви Великої Британії Єлизавети II. Главу британської держави запрошено на цей вечір. Там буде виконано церковний гімн на честь королеви, спеціально написаний до її 80-річчя придворним композитором сером Пітером Максвеллом Девісом на вірші поета-лауреата Ендрю Моушена. Виконає його дитячий хор, складений з представників різних співацьких колективів усієї Великої Британії. Також у цей вечір зі сцени Королівського Альберт-холу лунатимуть твори Моцарта і Дворжака. У програмах «промів» також твори світових класиків, круглі дати народження або смерті яких припадають на 2006 рік, а також музика цілої плеяди нині живих британських композиторів.

Музика Дмитра Шостаковича лунатиме під час 26 з 90 «промів» цього року. З 18 по 20 серпня диригувати оркестром запрошено художнього керівника Маріїнського театру, диригента Англійської національної опери Валерія Гергієва. А завершиться фестиваль 9 вересня грандіозним вечором, де пролунають твори Шостаковича, Бородіна, Верді, Рубінштейна, Прокоф’єва, Вагнера, Бізе, Елгара. Співатиме відомий баритон Дмитро Хворостовський. Усі концерти фестивалю BBC Proms транслюватимуться радіостанціями і телеканалами Британської телерадіомовної корпорації, а також на інтернет-сайті Бі-Бі-Сі .

Музей риби

У Тверській області буде відкрито Музей риби. Він розпочне свою роботу в серпні на території одного з готельних комплексів на березі озера Селігер у Тверській області. Зараз триває формування експозиції музею, до складу якої увійдуть дерев’яні та фарфорові статуетки, сувеніри у вигляді риб, риболовецькі снасті і все, що пов’язано з рибалкою. Вже почали надходити перші експонати, в тому числі й подарунки від місцевих жителів, повідомили РІА «Новости». «Серед подарунків є цінні екземпляри. Наприклад, старовинне фарфорове блюдо, на яке викладали знамениті селігерські пироги-рибники, рецептом приготування яких осташі пишаються й досі», — зазначила директор музею Наталія Ніколаєва. — Ми плануємо провести майстер-класи для туристів з приготування традиційних блюд селігерської кухні та виготовлення снастей для риболовлі. Передбачається, що в ході навчання кожен відвідувач музею зможе застосувати отримані навички на практиці, спробувавши рибальське щастя у лові вугра, судака, ляща, щуки та інших цінних промислових риб озера».

Christie’s — лідер

Аукціонний дiм Christie’s зберіг лідерство в боротьбі зі своїм єдиним конкурентом — Sotheby’s. Продаж Christie’s у першому півріччі цього року становив 2,09 мільярда доларів, а Sotheby’s — 1,96 мільярда, повідомляє агентство Bloomberg.

Sotheby’s віддав першістю дому Christie’s у 2005 році, відставши від конкурента на 19 відсотків. Але перші місяці 2006 р. ознаменувалися для Sotheby’s великими рекордами, зокрема, продажем «Портрета Дори Маар» Пабло Пікассо за 95,2 мільйона. Вдалою тактикою для Sotheby’s виявилася гарантія мінімальних цін на живопис імпресіоністів і сучасних художників на червневих торгах нинішнього року. В результаті за тиждень дому вдалося продати творів мистецтва на 277 мільйонів доларів. Результати Christie’s за аналогічний період були нижчими — 260 мільйонів, повідомляє lenta.ru. Обидва аукціоннi доми у 2005 р. змогли продати творів мистецтва на суму 6 мільярдів доларів, тобто на 20 відсотків більше ніж у 2004-му. У 2006-му арт-ринок продовжив бурхливе зростання, і підсумки поточного року можуть виявитися ще більш вражаючими.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати