Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / КУЛЬТУРА

02 березня, 00:00

Анімаційна «Кін-дза-дза»

Повнометражний мультфільм буде знято за мотивами відомого художнього фільму «Кін-дза-дза». Про це домовилися режисер Георгій Данелія і губернатор Ханти-Мансійського автономного округу Олександр Філіпенко. Як повідомили ІТАР-ТАРС у прес- службі губернатора, вони зустрілися на фестивалі кінодебютів «Дух вогню», який нині проходить у Ханти- Мансійську. Нинішній фест присвячено 75-річчю прекрасного майстра кіно Георгія Данелія. Ретроспективу його робіт відкрила демонстрація фільму «Не сумуй».

«Ромео і Джульєтта» в стилі хіп-хопу

Німецька театральна компанія Renegade Theatre (Ренегатський театр), що працює в стилі хіп-хопу, представила у Великобританії власне бачення класичної шекспірівської трагедії «Ромео і Джульєтта». Вистава за назвою «Гуркіт», удостоєна декількох міжнародних нагород, побудована на добре відомому сюжеті, з трагічним коханням Ромео і Джульєтти з ворогуючих родин Верони. Щоправда Монтеккі і Капулетті — це насправді протистоячі групи брейк-дансу, повідомляє БІ-БІ-СІ. «Адаптацій «Ромео і Джульєтти» — і навіть у вигляді вуличного шоу — було багато й раніше, — говорить творець вистави Маркус Міхаловськи. — Цю виставу кардинально відрізняє від інших спроба не лише поєднувати вуличний танець, сучасну хореографію і власне театр, але й прагнення дозволити цим трьом елементам сплестися настільки, що танцюрист хіп-хопу Ромео і класична танцівниця Джульєтта можуть виконати дует, як це, скажімо, відбувається під час сцени на балконі». Постановка «хіп-хопового» Шекспіра режисерів-хореографів Маркуса Міхаловськи та Лорки Ренуа пройшла аншлагами всією Німеччиною. Ренуа відмічає сцену з баскетбольним м’ячем як ключову. Для залучення танцюристів хіп-хопу, за його словами, «довелося довго переконувати цих крутих хлопців, що бути виразними в своїх рухах, дозволяти своїм героям виявляти слабкість зовсім не є еквівалентом зміни сексуальної орієнтації». Трупа Ренегатського театру — насправді міжнародна: в ній є танцюристи з Чехії, Замбії, Вірменії, Румунії та Австрії... Брейк-данс з’явився на початку 1970-х років на квартальних вечірках нью-йоркського Бронксу, де ді-джей Кул Герк помітив, що тим хто танцює, дуже подобаються барабанні перебивки його записів. Він купив дві копії однієї і тієї ж платівки і змішав звук так, що перебивки стали більші — звідси й з’явився брейк-данс.

Пергам отримає нове виставкове крило

Уряд Німеччини спрямує на розширення Пергамського музею в Берліні 420 мільйонів доларів (351 мільйон євро). Ці кошти буде спрямовано на будівництво нового виставкового крила, яке триватиме з 2011 до 2026 року, повідомляє британська газета The Independent. Галерею буде побудовано навпроти входу до внутрішнього двору музею. У ній розмістяться експонати різних цивілізацій — від Месопотамії та Стародавнього Єгипту до культур ісламу. Поки дирекція музею розглядає два варіанти роботи музею на час будівництва: або Пергам буде закрито повністю, а найцікавіші і найпопулярніші експонати будуть переміщенi до інших виставкових комплексiв, або музей функціонуватиме паралельно зі зведенням нового корпусу. Минулого року Пергамський музей відвідало майже мільйон осіб, повідомляє lenta.ru. У цьому знаменитому зібранні зберігаються не лише колекції витворів мистецтва стародавнього світу, але також виставляються великі архітектурні фрагменти — Пергамський вівтар із храму Зевса в Пергамі, ворота ринку в Мілеті, ворота Іштар із Вавилона. Реставрація Пергамського вівтаря завершилася 2004 року, тепер реставруватимуть браму з Мілета. Пергамський музей є частиною берлінського «Музейного острова». На реставрацію всього комплексу уряд Німеччини планує виділити понад 2,6 мільярди доларів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати