Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Міжнародний конкурс молодих піаністів пам`яті Володимира Горовиця («Середня група») назвав переможців

Нагадаємо, це єдиний в Україні конкурс, який з 2004 року є членом Всесвітньої федерації міжнародних музичних конкурсів (WFIMC), яка за своїм статусом дорівнюється до таких організацій як Олімпійський комітет, ФІФА, ЮНЕСКО, ВОЗ
05 травня, 15:35
Фото Миколи ТИМЧЕНКА, "День"

У 2014-2015 роках через політичну ситуацію Конкурс Горовиця двічі переносили.  Нині попри  складнощі оргкомітет прийняв рішення про проведення ХІ Міжнародного конкурсу молодих піаністів пам`яті Володимира Горовиця ("Горовиць-Дебют", "Молодша" та "Середня" групи), яке було підтримано керівництвом Всесвітньої федерації міжнародних музичних конкурсів – WFIMC. «День» у №75 повідомляв про лауреатів у номінації  «Горовиць-Дебют», а 2 травня нагородили музикантів, які змагалися у «Молодшій групі». Вчора члени журі, під головуванням композитора,  ректора Київського інституту музики ім. Р. М. Глієра Олександра Злотника,  назвали переможців у «Середній групі».

КРАЩІ З КРАЩИХ У «СЕРЕДНІ ГРУПІ» - ШІСТЬ ЛАУРЕАТІВ КОНКУРСУ \  Фото Олексадра ІВАНОВА

«Золоту медаль» і п‘ять тисяч доларів США отримав учень 11 класу Київської середньої спеціальної музичної школи ім. Лисенка  Олексій Канке (клас Наталії Гриднєвої), який у третьому турі фантастично виконав Перший концерт для фортепіано з симфонічним оркестром П. Чайковського. Символічно, що цей твір був однією з візитівок легендарного Володимир Горовиця і коли лунав цей концерт, то  присутнім здавалося, що дух маестро залетів до залу Національної філармонії.  До речі, Олексій отримав ще кілька  престижних спеціальних  призів, зокрема EMCY – контракт на виступи по Україні впродовж 2016-2017 рр., а ще  запрошення виступити з сольним концертом у Парижі і як «Кращий киянин» - сертифікат на пошиття сценічного костюму.

ВИСТУПАЄ  КИЯНИН ОЛЕКСІЙ КАНКЕ, ЯКИЙ ОТРИМАВ І ПРЕМІЮ \ Фото Олексадра ІВАНОВА
- Коли готувався до конкурсу то займався щоденно по 4-5 годин, -  розказав «Дню» Олексій КАНКЕ. - Я з родини професійних музикантів і піаністів уже в третьому поколінні. Музику обожнюю з раннього дитинства! Велике дякую хочу сказати своєму педагогу Н. Гриднєвій, яка готувала мене конкурсу (до речі, ця вчителька  приймала поздоровлення і за підготовку 15-річного Іллі Овчаренка, який отримав шосте місце на конкурсі – Т. П.). Хоча інколи були періоди коли відчував сильну втому, але відпочину і знову сідаю за рояль.  Я мрію стати професійним піаністом. Концерт №1 П. Чайковського я вивчив ще півтора роки тому. Цей твір я обожнюю! До речі, вже другий раз граю його на конкурсах. Час від часу повторюю, аби не забувати. Я вже маю невеликий досвід музичних змагань. Виступав на конкурсах у Німеччині, Польщі, Росії, Україні. На Конкурсі В.Горовиця приймаю участь удруге (у «Молодшій групі» теж виступав) , а зараз уже доріс до «Середньої групи». Нині виконував у двох турах  Сонати Скарлатті і Гайдна, «Великі етюди  за Паганіні» Ліста, Прелюдію Баха, Токату Скорика, етюд Прокоф‘єва, а у третьому турі  Перший концерт Чайковського. У минулому році приймав участь на VI Міжнародному  конкурсі пам‘яті ім. Е.Гілєльса в Одесі і там було важче бо треба було грати не півгодини, як на змаганні у Києві, а цілу годину і це не просто. Дома виступати легше і сцена Філармонії для мене знайома бо вже разів із десять мав щастя грати у цьому залі з прекрасною акустикою. Я вперше вийшов на сцену  у 10 років і саме тоді відчув, що хочу стати класним музикантом.
У ТРЕТЬОМУ ТУРІ 15-РІЧНИЙ  ІЛЛЯ ОВЧАРЕНКО (УКРАЇНА) ВИКОНАВ ДРУГИЙ КОНЦЕРТ СЕН-САНСА ДЛЯ ФОРТЕПІАНО З ОРКЕСТРОМ (ВІН ЛАУРЕАТ КОНКУРСУ І ОТРИМАВ ШОСТЕ МІСЦЕ) \ Фото Миколи ТИМЧЕНКА, «День»

- Я щасливий, що майже два тижні слухав талановитих молодих виконавців, спілкувався з колегами. Ми з  членами журі дуже злагоджено працювали, - підкреслив О. ЗЛОТНИК. - Це були дні наповнені  світлом музики. Хочу подякувати всім, хто долучився до організації цього творчого змагання і попри непрості часи конкурс відбувся.  У «Середній групі» свою майстерність продемонстрували 13 учасників із України, Сербії, Італії, Китаю, Ізраїлю, Австрії, Болгарії та Німеччини. У третьому турі з симфонічним оркестром виступили шість конкурсантів і всі вони були дійсно кращі з кращих! Тішить, що українська фортепіанна школа не тільки прекрасно себе показала, а й розширилася географія учасників. Вперше цьогоріч спробували свої сили молоді таланти із Боярки, Яготина, Комунарська, Сєверодонецька та інших районних міст. А це говорить про те, що вчителі прекрасно працюють у звичайних музичних школах. Бажаю всім конкурсантам успіхів і впевнений, що  їхні імена ми ще не раз почуємо.

НА ШОСТОМУ МІСЦІ ОПИНИВСЯ І ПАВЛЕ КРСТІЧ (СЕРБІЯ - АВСТРІЯ) \ Фото Миколи ТИМЧЕНКА, «День»

Маріанна КОПИЦЯ, музикознавець, професор НМАУ:

-  Ми з великим напруженням  і переживанням чекати на Конкурс В. Горовиця бо через події на Майдані, анексію Криму і війну на сході нашій державі було не до музичних баталій. Два роки конкурс не проводився і навіть стояла питання бути йому чи не бути. Ми могли втратити це міжнародний бренд. Нагадаю, що Конкурс молодих піаністів пам`яті Володимира Горовиця - це єдиний в Україні конкурс, який є членом Всесвітньої федерації міжнародних музичних конкурсів (WFIMC), а це дуже престижно. Це творче змагання дає можливість нам бути причетними до музичного світового процесу. Дуже добре, що конкурс відбувся, що до нас приїхали талановиті піаністи з різних країн світу, що достойно була представлена українська фортепіанна школа.

ВСІ ЧЛЕНИ ЖУРІ ПРАЦЮВАЛИ ДУЖЕ ЗЛАГОДЖЕНО \ Фото Олексадра ІВАНОВА

Я безмежно щаслива, що конкурс продовжує своє життя, і ця «дитинка», яка народилася завдяки титанічній праці організаторів, зокрема ініціаторів -  Івану Карабицю і Юрію Зільберману, запалює нові музичні зірочки. Згадую перші змагання – такі яскраві, красиві, коли зал Філармонії був заповнений вщент! Скільки нових імен засяяли саме на Конкурсі В. Горовиця… Прекрасно, що традиції продовжуються. Мені приємно, що нині в Артемівську (Бахмут) проходив скромніший не міжнародний, а всеукраїнський,  VIII Відкритий конкурс української фортепіанної музики ім. І. Карабиця (у 1959–1963 рр. композитор навчався в Артемівському музичному училищі, що нині носить ім'я Івана Карабиця - Т.П.), який відбувся на Донеччині де народився відомий композитор. Попри труднощі конкурс пройшов завдяки Інтернету, залучивши до співпраці прекрасну судейську команду і зараз там підбиваються підсумки. Дай Боже  конкурсам В.Горовиця та І. Карабиця довго жити, відкривати імена талановитих музикантів, міцно ставати на ноги, а ще процвітання нашій державі і щоб скоріше мир прийшов в Україну.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати