Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Моцарт плюс»

23 лютого в Національній філармонії виступить відомий скрипаль Марк Бушков (Бельгія)
22 лютого, 12:23

Вечір відбудеться за програмою другого концерту циклу симфонічної музики «Моцарт плюс». Нагадаємо, «День» у № 22 вже писав про цей авторський цикл диригента Миколи Дядюри , який складається із шести концертів симфонічної музики. Ідея серії полягає в тому, щоб представити музику австрійського класика в контексті музики інших композиторів, представників пізніших епох.

Цього разу одним зі «співрозмовників» Моцарта і слухачів буде австрійський композитор Еріх Вольфганг Корнгольд (1897 ? 1957), фактично незнане у нас ім’я. Сучасник Ріхарда Штрауса і Джаккомо Пучінні, Корнгольд у своїй музиці тяжіє до романтичного стилю. Пік популярності митця припадає на 1920-ті, коли він пише Фортепіанний концерт з оркестром для знаменитого ліворукого піаніста Пауля Вітгенштейна, брата філософа Людвіга Вітгенштейна. Після постановки його опери «Мертве місто» (за повістю бельгійського письменника Жоржа Роденбаха «Мертвий Брюгге»), яка відбулася одночасно у двох містах ? у Гамбурзі та Кельні, Корнгольда музична критика нарекла «віденським Пуччіні». Такий статус означав не лише високу оцінку його творчості, а й засвідчував мелодичний дар композитора, що й споріднює Корнгольда з Моцартом. Утім, після війни внаслідок стрімкого розвитку авангардних течій інтерес до музики й постаті Корнгольда поступово сходив аж до повного забуття. Ренесанс його музика переживає лише після смерті композитора, наприкінці ХХ століття. І сьогодні він ? один із найбільш виконуваних авторів у репертуарі музикантів всього світу.

Особливою популярністю користується Концерт для скрипки з оркестром ре мажор, який і представлять нам у філармонії вже цієї п’ятниці. Партію скрипки виконає Марк Бушков, володар Гран-прі престижного Міжнародного конкурсу скрипалів у Монреалі, спадковий музикант із російським корінням, чиї батько, мати, дід і бабуся ? професійні скрипалі.

У другій половині вечора до музичного діалогу приєднається Сергій Прокоф’єв зі своєю Сьомою симфонією, російський, чи то пак український класик (народжений, як відомо, на Донеччині), якого ще за життя назвали «Моцартом ХХ століття».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати