Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Наша фешен-індустрія — сенсація для Грузії

Софія ЧКОНІЯ: «Стільки імен хороших дизайнерів зі світової моди складно назвати, скільки можна знайти в одній Україні»
31 жовтня, 14:04
Софія ЧКОНІЯ

Без перебільшення — ставити Україні в приклад Грузію сьогодні стало модно. То, мовляв, подивіться, як грузини міліцію реформували. То вчіться, як з корупцією треба боротися... Як реформи економічні проводити, з інвесторами працювати... А от сама мода — це те, чого в нас вчаться грузини (детальніше — нижче в інтерв’ю).

Власне, це є однією і з причин, чому «День» у гіпернасиченому графіку цьогорічного Ukrainian Fashion Week (UFW) вирішив приділити більш пильну вагу — грузинському позаподіумному проекту Georgia Art Fashion space. 

Інша причина — це сама куратор цього проекту засновниця конкурсу для молодих fashion-дизайнерів BE NEXT та міжнародної платформи Art Georgia, член журі міжнародної бієнале з fashion-ілюстрації IMAGO, авторка документального проекту «Ікони та музи», герої якого — відомі кутюр’є, письменники, артисти Софія ЧКОНІЯ.  Вона — засновниця благодійного фонду «Мода і мистецтво»  та креативної аґенції в Парижі. Співпрацює зі світовими ЗМІ модної індустрії — Vogue, Harpers Bazaar, L’Officiel, Dazed and Confused, ID Magazine, Marie Claire, Elle, Interview. А ще — у неї особливий інтерес до української моди. Чому і кого з українських дизайнерів Софія ЧКОНІЯ вважає зірками сучасної моди — в ексклюзивному інтерв’ю «Дню», записаному під час 35-го  UFW.

— На превеликий жаль,  мода в Грузії ніяк не підтримується державою. Зараз, звичайно, почали щось робити на рівні Міністертсва культури. Якось намагаються щось зробити. Але Грузія — маленька країна. А мода — це те, що потребує великих грошей. І для того, щоб розвивати фешен як індустрію в Грузії, потрібно залучати інвестиції та розвивати навчальні заклади. На сьогодні в нас є лише Академія мистецтв, яка потребує великих капіталовкладень. Вона знаходиться в унікальній історичній будівлі, яка зараз  аварійному стані. І ми спільно з Міністерством культури створили спеціальний фонд, щоб врятувати цю будівлю і дати можливість молодим талановитим художникам, дизайнерам, архітекторам творити і вчитись. Тому що без освіти в моди не має майбутнього.

Другий важливий аспект, без якого не може фешен розвиватись як індустрія, це — фінансова підтримка починаючих дизайнерів. Яким би талановитим ти не був, якщо в тебе немає грошей чи людей, які готові тобі їх дати, стати відомим у світі моди тобі буде складно. Успіх у фешен-індустрії — це 50% творчості та ще  50% — фінанси і маркетинг. Одного без іншого в моді не буває.

І от власне ці два аспекти — це те, в чому Грузії ще потрібно серйозно працювати.

Але, тим не менше, Грузія вже зробила серйозний крок назустріч великій моді, долучившись до світового календаря модних тижнів. Georgia Fashion Week — достатньо молодий проект. На скільки він, на Вашу думку, сьогодні серйозний, з точки зору, інтересу для світових баєрів, дизайнерів?

— Звичайно, я вітаю цю ініціативу. Це дуже гарно, що в країні проходять тижні моди. Попри те, що багато хто ставиться до молодих тижнів моди досить критично, я вважаю їх надзвичайно важливими. Цей проект допомагає дизайнерам. Дає стимул показати себе, свою творчість. Але, знову ж таки, ми приходимо до того, що потрібна підтримка держави.

Чи цікава Грузія для іноземних баєрів та гостей? На даний момент — ні. Але якщо правильно в цьому напрямку працювати, то результат буде. І приклад тому Україна і ваш Ukrainian Fashion Week. Я вперше на цьому заході. І я захоплююсь тим як виросли українські дизайнери. Ще декілька років тому ми нічого не знали про українську моду, а сьогодні знаємо багатьох дизайнерів поіменно... Їх роботи стали відомим в Мілані, Парижі. І це буквально відбувалось на наших очах, за декілька років...

— Зазначу, що це в умовах відсутності державної підтримки.

— От, власне. Я на цьому хочу наголосити. Що українські дизайнери — це приклад, якому повинні вчитися грузинські дизайнери. Бо поки що в Грузії є талановиті молоді люди. І все. А щоб їх розвивати, ми власне і створили цей конкурс молодих дизайнерів You Next. Даємо майданчик, на якому вони можуть себе показати. Шукаємо гроші для підтримки їхньої творчості. Відправляємо вчитися. Звичайно, все, що далі — залежить від людини, від того як серйозно від цього поставиться.

Хто з українських дизайнерів відомий в Грузії? Чиї роботи популярні у модниць?

— Загалом про Грузію я не можу відповісти. Скажу лише, які мені особисто дизайнери подобаються. Це — дует Каменська-Кононова, Літковська, Бевза, Паскаль, Анна Октябрь... Я думаю, що величезний потенціал є у Червінської. Цікавий Жан Гріцвельт. Окрім того. Що він талановитий дизайнер він вміє себе показати.  Те як ти вмієш себе позиціонувати, «продавати», важливо для успіху дизайнера

У вас дуже багато дизайнерів, які мені подобаються. Стільки імен хороших дизайнерів сьогодні в світовій моді складно назвати, скільки можна знайти в одній Україні. Для країни — це дуже велике багатство.

Ви не лише гість на UFW. Ви ще й куратор одного із позаподіумних проектів. Розкажіть детальніше про нього і свій досвід участі в ньому?

— На жаль, я приділила менше уваги цьому проекту, ніж хотіла. Адже в Парижі ми почали роботу над двома великими проектами. І я не мала часу. Тому не будучи тут фізично, не знаючи навіть простору, де ми будемо реалізовувати проект, мені довелось наздогад обирати дизайнерів, які показали свої роботи.

Ми представили чотирьох грузинських дизайнерів. І це, я вважаю, — дуже добре. Для них — це великий досвід. Вони дуже задоволені тим, що побували в Києві. І той великий інтерес, який до них тут проявляли — це також дуже важливо.

     І для мене — це теж важливо. Адже я завжди представляю свою країну, незалежно від того, де б я не була, і що б не робила. Хоча я не люблю різні патріотичні пафосні висловлювання, але скажу, що я також хочу, щоб Грузія була європейською державою. «Європейською» в сенсі розвитку культури і громадян.

Інтерес до робіт грузинських дизайнерів, про який ви говорите, в чому проявився?

— В першу чергу тим, що прийшло багато людей. Підходили  прості відвідувачі, цікавилися, запитували... І це дуже важливо. Адже саме для людей ми створюємо моду, для тих, хто повинен це все купувати, щоб носити.

Ви автор багатьох гучних мистецьких проектів. Над чим  працюєте зараз?

—  Я люблю працювати. Наді мною вже трохи всі сміються через мою непосидючість. У мене зараз дуже багато проектів. Головний — в Парижі. Ми створили фонд і агентство, які допомагають молодим талановитим людям — художникам, дизайнерам — з усього світу. Займаємось їх просуванням. Мені в цьому допомагають дуже впливові люди з усього світу. І я цим дуже задоволена. Тому що ці люди — з усіх куточків світу — втомилися вже від моди. Але коли вони від мене чують нові імена, їм стає дуже цікаво.

Другий проект — мої фільми. Вони для мене дуже важливі. В них я  поєдную два світи: моди та кіно.

І третій проект — конкурс молодих дизайнерів. Ми вже почали новий відбір.

Мене дуже тішить, що дуже багато українських дизайнерів хочуть брати участь у наших проектах: і в конкурсах, і в паризькому моєму проекті...  До речі, що б я не робила, я завжди «кличу» українських дизайнерів.

А у фільми? Чи плануєте ви відзняти історію когось із світу української моди? 

— Я сподіваюсь, що так станеться. Мій проект про людей, які надихали на творчість, або самі щось творили в 21 столітті.

Київ для мене — дуже магічне місто. Він зберіг дух життя, який багато столиць вже втратили. Повірте, я знаю, що кажу. Я дуже багато подорожую, живу в  багатьох країнах. Багато хто боявся їхати в Україну на цей UFW. І мене друзі відмовляли. Але я не боялась. Бо головне в місті — це люди. А вони тут  фантастичні. Таких немає в жодному іншому місті.

Партнером проекту виступили TNK GLOBAL GROUP (Грузія), заснована у 2014 для співпраці України та Грузії в різних бізнес-сферах, ІТ-технологій, торгово-економічних і культурних взаємостосунків.

P.S. «День» висловлює подяку організаторам Ukrainian Fashion Week за сприяння у підготовці інтерв’ю.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати