Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нескорений ПроRock. Олена Теліга

«Музичний Батальйон» актуалізує імена видатних поетів
16 липня, 11:58

Після успішної пілотної серії «Нескорений ПроRock. Василь Стус» громадська спілка «Музичний Батальйон» розпочала роботу над продовженням. Вже на початку осені світ побачать новостворені пісні на вірші Олени Теліги і Тараса Шевченка.

Нагадаю, проєкт передбачає кількаетапний формат: написання пісні за віршами письменника-класика, запис диску, видання співаника, масштбний концерт-презентацію.

Загалом мета проєкту — актуалізувати імена видатних українських поетів, чиї життя стали символом високого служіння народові, нагадати суспільству про громадянське звершення цих поетів, вплести їхню творчість у канву сучасного аудіосередовища та інформаційного простору загалом.

Літературна редакторка співаників Оксана Кротюк зазначає: «Як і в житті, у мистецтві немає випадкового. Але є вивірені й, по суті, позачасні імена. Поміж літературних це, зокрема, Шевченко, Стус, Теліга. Ті, під чиїми прапорами не випадає сумніватися. Сталі величини не тільки нашої поезії — нашого духу. А оскільки випробування гібридністю, —  а просто кажучи, лукавою підміною понять, — ми як нація проходимо дуже важко,  взірці безкомпромісної послідовності потрібні нам сьогодні, як ніколи».

На жаль, творчий спадок Олени Теліги невеликий — трохи більше 30 віршів. Життя письменниці передчасно обірвалося у 36-літньому віці  — вона загинула в Бабиному Яру у 1942 році. Теліга знала, що гестапо готує арешт, але не скористалася нагодою врятуватися: «Я не можу втікти, бо хтось міг би сказати: в небезпеці нас лишила, а перед небезпекою говорила про патріотизм і жертвенність. Коли я не повернусь, то не забувайте про мене. Коли я загину, то знайте, що свій обов’язок сповнила до кінця».

Саме тому постать Олени Теліги — приклад для сучасних українців незламності, правдивості, нескореності, приклад боротьби і світлої сили духу в найтемніші часи.

Більшість пісень створюються на студії звукозапису «Кофеїн». Наразі кипить робота над 12 піснями за віршами Олени Теліги. Арт-директорка Таня Ша зізнається, «Нескорений ПроRock» — глибокий і непростий привід для творчості: «Ми вирішили зробити підкреслено жіночий каст для цього альбому, сподіваюсь, що цей жіночий альбом вийде різним — не тільки ліричним, очікую від артисток динамічних пісень».

Серед виконавець — неперевершені Марія Бурмака, Сестри Тельнюк, Христина Панасюк, Анна Заклецька гурти «Shopping Hour», «VLASNA», «BeTwins».  

Громадська діячка, волонтерка, актриса, співачка, Анна Заклецька розповідає: «Я долучаюсь до цього проєкту, тому що мені прикро, наскільки багато ми знаємо про не своїх музикантів, авторів, композиторів, а наші залишаютсья в тіні. І це дуже несправделиво, бо вони в жодному разі не гірші. Мені дуже хочеться, щоб українські митці ставали пророками на своїй землі».

Саме тому повернути ім’я Олени Теліги в сучасний культурний простір та надати нового звучання віршам завдяки музиці — надзавдання і особистий виклик для кожного, хто працює над ідеєю «Нескорений ПроRock».

Таїса Паращук, керівнця проєкту зазначає, що проєкт реалізується за підтримки Українського Культурного Фонду. Пісні будуть доступні не лише на дисках, а й на Ютуб-каналі, Фейсбук-сторінці проєкту та на Саундклауді, а співаники — розповсюджені в музичні навчальні заклади.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати