Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Новий колектив – «Лятошинський Тріо»

Артисти, які активно просувають Фонд раритетних інструментів в Україні, виступлять у межах Міжнародного фестивалю «Київ Музик Фест-2019»
24 вересня, 17:26
ФОТО НАДАНО ОРГАНІЗАТОРАМИ КОНЦЕРТУ

3 жовтня в Національній філармонії України виступить новий творчий колектив — «Лятошинський Тріо», який було засновано в 2019 р. відомими музикантами з українським корінням: Михайлом Захаровим, скрипка (Україна / Австрія), Олексієм Шадріним, віолончель (Україна / Німеччина) і Романом Лопатинським, фортепіано (Україна). Нині вони стали символічними громадянами світу, отримали початкову мистецьку освіту в Україні, а потім продовжили її за кордоном.

Блискучий дебют тріо відбувся на фестивалі UStream у одному з найбільш знаменитих залів світу Mozartsaal віденського Концертхаусу, де музиканти отримали схвальні відгуки публіки та преси. Потім із великим успіхом було турне містами України (Харків, Одеса, Львів, Київ) із програмою «Секрети Страдіварі» (в межах проекту створення Фонду раритетних інструментів в Україні). Тоді преса про них писала: «Під час концерту відбувалося якесь чудодійне переміщення з затишної зали в невідому кімнату, де зібрано все найкрасивіше, найчудовіше, що здатне вражати, хвилювати і радувати. Троє молодих хлопців творили чарування. При цьому вони не «грали» музику, адже вона немов сама по собі виникала від їхнього легкого дотику до інструментів».

До речі, Михайло Захаров є одним із співзасновників Фонду раритетних інструментів в Україні і через концерти «Лятошинський Тріо» просуває нові можливості інвестування в класичну музику через створення саме українського Фонду — однієї з найбільш поширених у Європі меценатських практик — купівлю раритетних інструментів для збереження та користування молодими музикантами. Адже Україна, на жаль, на сьогодні є практично єдиною державою на території Європи, де немає подібної організації (про що писала газета «День» у №112—113). Саме М.Захаров, співпрацюючи з кількома європейськими фондами й агентствами, отримав тоді можливість привезти скрипку майстра Гваданіні 1746 р. для цього туру Україною. В червні 2018-го подібну скрипку Гваданіні було продано на аукціоні Таrisio за 2 106 933 доларів США! Сам Михайло грає на скрипці італійського майстра Giovanni Pistucci 1910 року.

Поряд із класичним репертуаром, особливу увагу молоді музиканти приділяють сучасній музиці, а також творчості українських композиторів. Так, результатом співпраці з видатним українським композитором Мирославом Скориком стало перше виконання циклу його романсів «До Музи» для фортепіанного тріо і сопрано.

У київському концерті пролунають: Ноктюрн для фортепіано, скрипки та віолончелі Ф.Шуберта, Тріо для фортепіано, скрипки та віолончелі М.Скорика, Тріо для фортепіано, скрипки та віолончелі №2 Б. Лятошинського.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати