Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Оперне... море

Із 8 до 17 вересня в Одесі відбудеться III Фестиваль мистецтв «Оксамитовий сезон»
23 серпня, 09:43
СЦЕНА З БАЛЕТУ «ДОЛІ» / ФОТО КИРИЛА СТОЯНОВА

Цьогорічний форум присвячений ювілею Одеської опери (на початку жовтня відмічатимуть 130-річчя унікальної будівлі театру, яка є архітектурним шедевром доби бароко).

Як обіцяють організатори «Оксамитового сезону в Одеській опері», будуть задіяні нові сценічні майданчики. Так, 15 вересня у Військово-медичному клінічному центрі Південного регіону відбудеться концерт з участю провідних солістів театру опери і балету. У програму увійшли популярні твори світової класики. 16 вересня в будівлі Одеського літературного музею з участю солістів театру та хору благодійного фонду «Баварський дім, Одеса» Viva la musica (керівник — Наталія Кьон) відбудеться концерт, присвячений 130-річчю будівлі театру — архітектурного шедевра Ф. Фельнера і Г. Гельмера. За програмою фесту заплановано зустрічі, диспути, інтерактивні лекції, які проведуть відомі музикознавці.

Під час урочистого відкриття фестивалю публіку запросять на гранд-концерт»Українські шедеври на всі часи», який присвячений 175-річчю від Дня народження Миколи Лисенка (диригент    — головний диригент Большого театру опери та балету Республіки Білорусь Віктор Плоскіна).

Прикрасою «Оксамитового сезону» стануть твори, які увійшли до золотого фонду класичного мистецтва — опери «Сільська честь» П’єтро Масканьї та «Паяци» Руджеро Леонкавалло. Ці шедеври прозвучать 10 вересня (диригент — Валерій Регрут), також глядачів запросять подивитися балет «Спляча красуня» Петра Чайковського — 13 вересня (диригент — Ігор Чернецький). Не пропустять гості форуму 9 вересня показ сучасного балету «Долі» на музику Юлії Гомельської (на жаль, композиторка не побачила прем’єри — вона загинула в автокатастрофі 4 грудня 2016 р. — Т.П.). Автор лібрето і хореограф — Сергій Кон, «Київ модерн-балет», диригент — Віталій Ковальчук. Цей балет оповідає історії з життя реальних людей — наших сучасників, до яких в будинок постукала Доля. І немає рецептів, немає безвиході, а є пошук рішення. І питання залишається відкритим — чи в змозі ми впливати на власну долю? Ця вистава з’явилася в афіші театру в лютому й відкрила нову сторінку в історії колективу Одеської опери.

Знаковою подією має стати прем’єра опери Ріхарда Вагнера «Тангейзер» у концертному виконанні, яка очікується 14 вересня. За диригентський пульт стане музичний керівник та головний диригент Одеської опери Олександру Самоїле. Нагадаємо, лібрето німецький композитор написав 1843 р. В основі сюжету лежить новела Людвіга Тіка про грішника лицарської доби — поета-співака Тангейзера, котрий був прощений Богом, попри прокляття Папи Римського. А на знак Божого прощення сталося диво — зацвів папський посох...

Завершиться музичний форум двома великими програмами із запрошенням зірок світового рівня — балетним гала, який відбудеться 15 вересня на сцені театру (диригент — Ігор Шаврук), та оперним гала open air 17 вересня під орудою маестро Олександру Самоїле.

За словами організаторів фесту, «Оксамитовий сезон» — це не лише пляжі, море та відпочинок, а й колосальна естетична насолода, яку дарує високе мистецтво майстрів опери і балету.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати