Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Письменницька полька для... лицарів

У Літературно-меморіальному музеї Булгакова відзначили іменини Михайла Опанасовича
29 листопада, 00:00
МИХАЙЛО БУЛГАКОВ / ФОТО НАДАНО МУЗЕЄМ БУЛГАКОВА

Відкриваючи святковий вечір, директор музею Людмила Губіанурі зазначила: «Ім’я Булгакова нерозривно пов’язане з Києвом. У день Архістратига Михаїла, небесного заступника нашого міста, ми запросили людей, які є земними захисниками нашої столиці й допомагають зберігати Андріївський узвіз і наш будинок. У всьому світі багато музеїв мають друзів-однодумців. І ми вирішили створити клуб «Друзі музею Булгакова».

Першими членські квитки нового клубу отримали: києвознавці Владислава Осьмак, Михайло Кальницький, Віталій Ковалинський, директор Музею Однієї Вулиці Дмитро Шльонський, художній керівник театру «Колесо» Ірина Кліщевська, головний редактор видавництва «Варто» Олена Насирова, директор Видавничого дому «Адеф» Ігор Шпак, начальник Південно-Західної залізниці Олексій Кривопишин, адвокат Марина Соловйова (яка виграла судові процеси із захисту Пейзажної алеї й припинення незаконної забудови в районі Софії Київською), а також меценати Олексій Александров, Олександр Крилов, Людмила Сасіна. Також у друзі київського музею, як у лицарі, посвятили московську гостю — Людмилу Всеволодівну Євдокимову, доктора філологічних наук, онуку Надії Опанасівни, рідної сестри письменника, дочку Олени Андріївни Земської, племінниці й похресниці Михайла Булгакова.

«Музична подорож із Михайлом Булгаковим», підготовлена режисером Ларисою Левановою, не обійшлася без сюрпризів. Маршрут вибирали глядачі — навздогад витягували паперовий аркуш із назвою країни, й дорога вела до... Італії, Іспанії, Німеччини, Франції. А також у чарівний світ старовинної музики, де можна було почути музичні шедеври минулих століть, виконані концертмейстером Оленою Жуковою на білому роялі та на клавесині. Підкорили публіку солісти київських театрів: Мирослава Гаврилюк (мецо-сопрано), Валерія Туліс (сопрано), Максим Куценко (тенор). Були виконані: дует Маліки і Лакме з опери Деліба «Лакме», дует Фауста й Маргарити з опери Гуно «Фауст», «Хабанера» з опери Бізе «Кармен», арії Вівальді, Шумана, Гріга — чудово й чисто звучали голоси молодих співаків у музейному просторі.

А завершили концерт «Заздравная» Ісака Дунаєвського і полька, яку написав... Михайло Булгаков! Нещодавно композитор і музикознавець Наум Шафер, професор Павлодарського педагогічного інституту (Казахстан), подарував музею збірку «Исаак Дунаевский в гостях у Михаила Булгакова» з фортепіанними творами Дунаєвського, які любив слухати в авторському виконанні письменник. Спеціально для Дунаєвського, який ніколи не писав опер, Михайло Опанасович склав оперне лібрето «Рашель» за оповіданням Мопассана «Мадмуазель Фіфі». З щоденника Олени Сергіївни Булгакової відомо, яке бенкетування музики починалося в їхньому домі, коли приїжджав Ісак Осипович: «Дунаєвський... грав, імпровізував польку, узявши за основу кілька тактів, які Михайло Опанасович видумав жартома...»

У давнину на іменинах було заведено танцювати польку й їсти пироги. Друг музею Людмила Посник, літературний редактор і майстер «журфіксовських» пирогів, цього разу приготувала диво-пиріг у вигляді гітари, прикрашеної ім’ям «Михайло»! А дрес-кодом вечора став улюблений аксесуар Булгакова — метелики, створені спеціально для музею дизайнером Федором Возіановим, що прикрашали гостей, як у старі добрі часи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати