Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Прем’єра через… сорок років

Легендарну фольк-оперу-балет «Коли цвіте папороть» львів‘яни представлять у Києві 22 і 23 червня
19 червня, 12:41

Нагадаємо, виставу-феєрію, написану у 1977  р. Євгеном Станковичем за гоголівськими мотивами, через національні мотиви радянська влада заборонила до показу… І от неймовірно красивий мистецький твір нарешті був через чотири десятиліття поставлений Василем Вовкуном,  художнім керівником Львівського національного театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької урамках програми «Український прорив».

 - У феєрії звучать дві теми: гармонія людини цієї землі з природою та героїка, яка протиставляється цій гармонії. У постановці є натяк на Революцію гідності — шини й бруківка. Це показує історичне коло боротьби українців за державність. Головним героєм є народ», – каже режисер В. ВОВКУН.

Сучасна феєрія має дві дії: «Купало» і «Героїка. У першій частині – барвисті часи язичництва, людські та відьомські купала, у другій – відлуння війни, з героїкою, навіяною спогадами про волелюбне козацтво, кування зброї. Тут немає однозначного сюжету, звичних для опер арій. Натомість - це величезна мозаїка зі сцен, замальовок та епізодів. Однією з особливостей постановки є сучасне інтерактивне освітлення у відеопроекціях та 3D-мапінгу (художник-постановник  світла, режисер відеопроекції – Дмитро Ципердюк), в декораціях (художник-постановник Тадей Риндзак) - багато металу і пластику. Сценічні образи створювали за зразками трипільської культури. В костюмах(художник – Ганна Іпатьєва) поєднали минуле та сучасне. До постанови вистави задіяний Національний симфонічний оркестр під керівництвом Володимира Сіренка. Балетмейстери Раду Поклітару, Артем Шошин та Сергій Наєнко.

Нагадаємо, на сцені Львівської Опери «Коли цвіте папороть» представили  у грудні 2017року. У прем’єрних виставах взяла участь знана фольк-співачка Ніна Матвієнко. Від дня прем’єри вистава-феєрія п’ять місяців поспіль збирає аншлаги!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати