Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Дніпрі розпочався Європейський музичний форум

На концертах гратимуть провідні солісти України, Норвегії, Німеччини, Нідерландів та Аргентини
25 лютого, 18:33
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Він проходить у межах програми міського голови Дніпра Бориса ФІЛАТОВА «Культурна столиця». На концертах гратимуть провідні музиканти-солісти України, Норвегії, Німеччини, Нідерландів та Аргентини. «Амбіції у нас великі. Ми говоримо про те, що ми — культурна столиця. Цей прекрасний захід не обходиться без коштів міського бюджету, коштів платників податків. Тож хочу подякувати нашим землякам, усім, хто також долучився до організації музичного форуму», — зазначив міський голова.

Мерія надає понад півмільйона гривень на те, щоб студенти Дніпропетровської академії музики, викладачі музичних шкіл мали можливість пройти безкоштовні майстер-класи від іменитих виконавців. Розповідаючи про музичний форум, який збирається у Дніпрі уже втретє, його президент і ректор Дніпропетровської академії музики ім. М. Глінки Юрій НОВІКОВ відзначив, що цього року глядачі будуть слухати твори, які досить рідко виконуються. «Це масштабне музичне свято, на яке чекають поціновувачі класичної музики. Завдяки співпраці з «Культурною столицею» маємо змогу з кожним роком запрошувати більше гостей, а значить — і розширювати репертуар», — розповів під час пресконференції Юрій Новіков.

Перші два концерти присвячені французькій музиці та поезії. Виконавці розповіли, що розраховують на гостинний прийом дніпровської публіки. «Уже не вперше беру участь у музичному форумі. Цього разу буде спільний великий концерт. Мрію знову пережити прекрасні відчуття від задоволеної публіки у Дніпрі», — сказала солістка Штутгартської державної опери Ютта-Марія БЬОНЕРТ. Зі свого боку В’ячеслав ПОПРУГІН, професор Королівської консерваторії в Гаазі, відзначив, що з нетерпінням чекав на поїздку до Дніпра: «Радісно від зустрічі з людьми, які творять і працюють у цьому прекрасному місті. Уже встиг відчути чудову атмосферу в консерваторії — таку творчу, сімейну. Нинішня програма вийшла незвичайною та свіжою — таке моє враження. Сподіваюся, дніпрянам вона сподобається. А загалом, дніпровська публіка — підготовлена і приходить на концерти з чітким розумінням, де вона перебуває і що сприйматиме. Для виконавців — це чудово».

Виконавці гратимуть твори видатних французьких композиторів у супроводі симфонічного оркестру Festival під орудою народного артиста України Дмитра ЛОГВИНА. «З року в рік на цьому форумі представляються прекрасні програми з блискучими солістами із інших європейських країн, які приїжджають до Дніпра. З великою надією дивимося у майбутнє, розуміючи, що в нашому місті дійсно є підтримка культури», — сказав він.

Серед артистів третього концертного дня — трубач із Аргентини Даніель КРЕСПО, соліст філармонійного оркестру Театру Колон у Буенос-Айресі, та кларнетист із Норвегії, соліст Норвезької національної опери і балету Анджей МАЄВСЬКИЙ. «Вперше завітав до України. Відчув, що тут відкриті люди, які готові допомогти. А загалом на концерті просто насолоджуватимуся тим, що зараз я тут», — додав Даніель Креспо. Концерти Європейського музичного форуму проходитимуть у концерт-холі Дніпропетровської академії музики ім. М. Глінки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати