Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У столиці з’явиться новий театр!

«Київ модерн-балет» змінює статус і стає «академічним»
08 червня, 14:18

Нині творчий колектив сучасного танцю «Київ модерн-балет» на чолі з балетмейстером Раду Поклітару здійснює творчу діяльність у складі Київського муніципального академічного театру опери та балету для дітей та юнацтва. З огляду на визнання колективу не лише в Україні, але і за її межами підготовлено проект рішення щодо виокремлення театру в окремий заклад культури та надання йому статусу «академічного». Про це повідомила заступник голови КМДА з гуманітарних питань Ганна Старостенко, відвідавши балет «Лебедине озеро. Сучасна версія».

- «Київ модерн-балет», безперечно, став брендом у культурному житті України. Унікальна репертуарна політика цього колективу виходить за межі творчої концепції Київського муніципального академічного театру опери і балету для дітей та юнацтва та сьогодні фактично формує сучасне хореографічне мистецтво. На мою думку, місто має підтримати єдиний у країні професійний театр сучасного танцю, надавши йому відповідний статус, – цитує слова Ганни Старостенко kievcity.gov.ua.

За її словами, підставою розробки цього рішення є необхідність створення умов для розвитку в Києві сучасного хореографічного мистецтва як окремого виду театрального мистецтва. У зв’язку з цим депутатам Київради незабаром буде запропоновано порушити клопотання перед Міністерством культури України про надання закладу «Театрально-видовищний заклад культури «Театр «Київ Модерн-балет» статусу академічного.

ОСТАННЯ РОБОТА ХОРЕОГРАФА «ВГОРУ ПО РІЧЦІ» / ФОТО АЛІНИ КРАСІЄВОЇ

Нагадаємо, трупа сучасної хореографії «Київ Модерн-балет» створена у 2006 році балетмейстером Раду Поклітару, який за час існування колективу поставив понад 15 одноактних і повнометражних балетів. Уже перша робота трупи «Кармен.TV» була нагороджена у 2007 р. премією «Київська пектораль» у двох номінаціях: «Краща вистава року» та «Краща робота балетмейстера». У 2008 році за балети «Веронський міф: Шекспірименти», «Болеро», «Дощ» та «Лускунчик» колектив став володарем «Київської пекторалі» у номінації «Подія року». У червні 2013-го відбулася прем’єра балету «Лебедине озеро. Сучасна версія» – п’ятнадцятої постановки Раду Поклітару в «Київ модерн-балеті» та першої, здійсненої трупою спільно з симфонічним оркестром театру. До речі, остання робота хореографа «Вгору по річці», яку Поклітару представив наприкінці травня, викликала великий резонанс у шанувальників балету і театральних критиків (див. «День», №86).

Колектив із успіхом гастролював у Франції, Іспанії, Нідерландах, Бельгії, Португалії, Румунії, Китаї, Тайланді, Білорусі, Молдові, Росії та багатьох містах України. Вистави Р. Поклітару демонстрували на багатьох міжнародних музичних і театральних фестивалях.

«День» одним з перших привітав Раду Поклітару з хорошою новиною.

- Дякую за привітання, - сказав Р. ПОКЛІТАРУ. – Нині зроблено тільки перший крок. Ми змінює статус на «академічний», і це дуже почесно. Попереду ще буде багато роботи, зокрема, рішення повинні затвердити депутати Київради. Працювати будемо, як і раніше, на сцені Київського муніципального театру опери і балету для дітей та юнацтва. Про нове або спеціальне для нашого колективу приміщення поки не йдеться. Бо за всі роки Незалежності у столиці побудували лише Київський державний академічний театр ляльок і звели нову будівлю Театру на Подолі, але останній об’єкт і досі не прийнятий до експлуатації. Зараз важкі часи, і ми прекрасно розуміємо, що грошей на будівництво нової театральної споруди немає, але те, що нашу роботу цінять, - дуже радує. Спасибі глядачам за підтримку і те, що всі прем’єри відбуваються з аншлагами, це надихає нас на подальші творчі успіхи. Вірю, що прийде час і ми матиме своє приміщення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати