Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Захід «Цирку Сонця»

Гімнастка Сirque du Soleil Анна Станкус про те, чому банкрутство — ще не кінець історії
06 липня, 18:02

Коли заходить мова про те, що карантин погано впливає на бізнес, згадують переважно малий та середній. Але насправді по великих компаніях пандемія вдарила часом навіть більше, ніж по дрібних. Адже там, де більші суми заробітку, будуть і більші втрати. Одним із перших від вимушеного закриття постраждав всесвітньовідомий канадський цирк «Дю Солей» («Cirque du Soleil»). Днями його президент Даніель Ламарр оголосив про банкрутство, і ця новина сколихнула ЗМІ практично всіх країн світу. Цирк «Дю Солей», мабуть, був найвідомішим у своїй сфері.

Понад 36 років його неймовірно професійні та дорогі постановки збирали мільйони глядачів по всьому світі. Через карантин цирк був змушений припинити свої шоу і, відповідно, недоотримав коштів. Нині борги компанії сягають одного мільярда доларів. Без прибутків цю суму не можуть погасити, тому менеджмент прийняв рішення про оголошення банкрутства. Тепер цирк намагатиметься реструктуризувати борг за допомогою уряду Канади і приватних компаній, щоб знову повернутися до роботи. Скільки часу це займе — наразі невідомо.

Артистів «Дю Солей», як і глядачів, звістка про банкрутство заскочила зненацька. Але при цьому вони не втрачають оптимізму та переконані: їхня компанія впорається з труднощами і вони знову повернуться на сцену. Чернівчанка Анна СТАНКУС виступала з «Дю Солей» сім років. Жінка — професійна гімнастка, у рамках концертних програм має сольні номери з гімнастичними обручами. Нині, як і інші колеги, потрапила під вимушене скорочення. В ексклюзивному інтерв’ю «Дню» солістка цирку розповіла про те, як вони переживали карантин та чому банкрутство — це ще не кінець.

— Анно, коли Ви дізналися про те, що Ваш цирк збанкрутував, і Ви не зможете продовжити гастролі?

— Для працівників «Дю Солей» існує спеціальна платформа, дещо схожа до Facebook. Вона має назву WorkPlace. Там зареєстровані всі, хто з нами працює, починаючи від артистів, закінчуючи кухарями. На цій платформі минулого вівторка ми подивилися відеозвернення нашого президента Даніеля Ламарра. Так і дізналися про те, що сталося.

А чим займалися до карантину? Де Вас застала пандемія?

— Я працювала у шоу Koozа з сольним номером: каучук з обручами. Перед карантином ми мали гастрольний тур Європою. Саме завершили останній виступ в іспанській Севільї та збиралися переїхати до французького Ліона. Між цим був тиждень перерви, тому я вирішила заїхати до батьків у Чернівці. Як тільки прилетіла, отримала емейл від нашого менеджера з інформацією про те, що виступи у Ліоні скасували. Згодом скасували і наступні міста — Тель-Авів (Ізраїль), Цюріх (Швейцарія) та Брюсель (Бельгія). У 2021 році у нас мав бути дворічний тур Америкою. Тому ми не хвилювалися, вирішили, що будемо спокійно тренуватися та готуватися до нього. Але раптом усе змінилося...

Протягом карантину Ви мали змогу підтримувати форму? Продовжували тренування?

— Більшу частину карантину я провела у Чернівцях, до яких потрапила з Ліона. Спочатку, як і всі, думала, що це не на довго. Але пройшло два тижні, потім місяць... Спортивні зали були закриті, тренуватися ніде. Тому намагалася займатися вдома, робити хоча б мінімум вправ, які можливо у квартирі. До Америки я прилетіла найближчим спеціальним рейсом, близько півтора місяці тому. І зараз я вдома, у Лас-Вегасі. Тут, звісно, є більше можливостей, щоб займатися. У мене є свій будинок, де можна тренуватися на задньому дворі. Також я ходжу до спортзалу. У США не такі жорсткі обмеження, спортзали відкриті, але одночасно пускають менше людей.

У «Дю Солей» займалися вашим забезпеченням на період карантину?

— Так, від самого початку з нами комунікували та допомагали. Оскільки перед запланованим виступом у Ліоні ми роз’їхалися, перш за все, представники цирку з’ясували, хто де знаходиться, та вислали нам гроші на квитки. Також ми отримували заробітну плату протягом карантину, нас не покинули. Звісно, після оголошення банкрутства більше ми ніяких виплат отримувати не будемо. Хочу також додати, що наш цирк завжди дбав про своїх артистів. Минулого літа я перенесла операцію на бедрі, за страховкою мені оплатили всі медичні втручання та подальшу реабілітацію. Ті пів року, що не я працювала і відновлювалася, я отримувала зарплату. Цирк повністю потурбувався про те, щоб я повернулася у такій же формі, як я колись прийшла.

А чим сам цирк займався під час карантину? Була якась комунікація з глядачем?

— «Дю Солей» демонстрував у мережі записи колишніх шоу. Було багато цікавих моментів, які під час звичайних програм не можуть побачити глядачі. До прикладу, те, що відбувається за кулісами. Демонстрували, як створювалися окремі шоу: як працював креативний директор, як все вигадували, як артисти від початку пробували себе у номерах. Я, до речі, також дивилася ці трансляції.

— В офіційному релізі «Дю Солей» зазначається, що компанія скоротить 95% працівників. Зважаючи на те, що їх у «Дю Солей» більше, ніж чотири тисячі, це немало. Чи означає це, що якісь вистави все ж будуть?

— У цирку «Дю Солей» є турові шоу, це ті, у яких виступала я, та стаціонарні шоу (у Лас-Вегасі, Китаї та Мексиці). Китай та Мексика — вже розпочали роботу, але є нюанс. Ці шоу поставлені цирком «Дю Солей» та викуплені сторонніми компаніями, тому це інша фінансова ситуація. Шоу у Лас-Вегасі належить «Дю Солей», тому також поки не запрацювало. Турові шоу усі закриті. Артисти тимчасово звільнені та чекають. Але це ситуація станом на зараз. Коли компанія владнає проблеми з боргами — це все будуть повертати. При цьому наші основні бази, Монреаль та Лас-Вегас, повністю не закриваються, офіси також працюють.

Що плануєте робити особисто Ви, поки робота цирку не відновиться?

— У мене є нерухомість в Америці, яку я короткотерміново здаю. Поки займатимуся нею. Також я буду тренуватися, щоб підтримувати форму. Окрім цирку «Дю Солей» є багато інших шоу, різні заходи, гала-шоу, в яких я можу брати участь. Але, звісно, хотілося б повернутися у «Дю Солей», тому що це супер-професіонали, найкращі умови. Що не мало важливо, це цирк без тварин, без специфічного запаху. Це ідеальна чистота, чудові готелі. Загалом — все для людей.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати