Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Окремі імена й бренди»

Юрій Макаров у розмові з учасницями ЛШЖ «Дня» – про найбільші досягнення української журналістики
04 липня, 19:22

Особливим гостем другого дня Літньої школи журналістики-2018 став відомий журналіст, член правління НСТУ Юрій Макаров. Юрій Володимирович охоче і глибоко відповів на питання студенток про досягнення та провали української журналістики за час відновлення незалежності, (не)можливість медійників бути «над» ситуацією під час написання матеріалів, здобутки Суспільного мовника за рік, проблеми журналістської освіти в Україні, стан культурної журналістики тощо.

Гість розповів, що вважає найбільшим досягненням вітчизняної медіасфери – «окремі імена й окремі бренди», серед яких – і газета «День». А серед найбільших провалів пам’ятним для нього є звернення журналістів каналу «1+1» 2004 року, під час Помаранчевої революції, коли вони перепрошували за свою нечесність. Під час бесіди Юрій Макаров розповів, що вдалося зробити за рік Суспільному мовнику. Зокрема, він пишається проектами «Лайфхак українською» та «UA: Казки». Але з важким серцем згадує масові звільнення людей, адже це – дуже болісний процес.

«ЗАХОТІЛОСЯ ЩЕ БІЛЬШЕ САМОВДОСКОНАЛЮВАТИСЯ»

Юлія ДОВГАЙЧУК, КНУ імені Т. Шевченка:

– Зустрічі з професіоналами, у яких багато років досвіду за плечима, завжди надихають. Юрій Макаров своїм баченням медійного простору підказав нам, у якому напрямі рухатись. Майбутній журналіст повинен мати хорошу, і не завжди фахову освіту, аби розуміти, як у житті усе влаштовано. Вже потім братися писати, вчитись формулювати свої думки. Саме тому після розмови з Юрієм Макаровим захотілося ще більше самовдосконалюватись та навчатися, аби потім впевнено працювати під керівництвом саме таких журналістів.

«ЧІТКЕ РОЗУМІННЯ ЯКОСТЕЙ, ЯКИМИ МАЄ ВОЛОДІТИ СПРАВЖНІЙ ЖУРНАЛІСТ»

Христина САВЧУК, КНУ імені Т. Шевченка:

– Юрій Макаров – надзвичайна людина, яка викликає захоплення. Настільки глибинне розуміння проблем та процесів рідко коли зустрінеш. Коли Юрій Володимирович відповідав на наші численні запитання, неможливо було відірватися від потоку цікавої та змістовної інформації. Саме ця людина надає чітке розуміння якостей, якими має володіти справжній журналіст. Спілкування з ним надихає на рух вперед.

«НАЙЦІННІШЕ – МИСЛЕННЯ»

Андріана БІЛА, НУ імені Тараса Шевченка:

– Якщо маєш змогу віч-на-віч зустріти Юрія Макарова, ти усвідомлюєш, що це людина стилю. Інтелектуал журналістики, у якого стала система цінностей, це, безумовно, людина зі стрижнем. Ти можеш із упевненістю ствердити: Юрій Макаров не розпорошується на дріб'язковість, він оминає беззмістовність, а його думка завжди сягає глибин різних пластів: чи це то політика, чи культура, історія, лінгвістика. Це журналіст-інтелектуал, для якого найцінніше – мислення, і тому варто розуміти, що суб'єктивна журналістика, погляд непересічних особистостей будуть життєво необхідними.

Детальніше про зустріч – незабаром у «Дні».

Літня школа журналістики відбувається за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати