Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

27 березня – день народження саксонської порцеляни

27 березня, 11:46

До початку XVIII століття безліч європейських винахідників були зайняті пошуком ідеального складу порцелянової маси. Адже секрет бездоганної китайської порцеляни був таємницею за сімома замками. Але 28 березня 1709 року німецький алхімік Іоган Фрідріх Бьоттгер передав придворній канцелярії Августа Саксонського записи щодо своїх успішних дослідів з цього питання. Так народилася саксонсонська порцеляна, також відома як майсенська, за назвою міста Майсен, де було створено першу мануфактуру з її виробництва.

Основою її «рецепту» стала «шноррівська земля», яка видобувалася під Дрезденом для виробництва пудри для перук. Виявилося, що цей матеріал чудово підходить для виробництва якісної порцеляни. А пізніше, коли стало відомо про секретний інгредієнт китайського складу — каолін — з’ясувалося, що шноррівська земля не просто не поступається йому, а навіть перевершує. Майсенська порцеляна виробляється донині і є предметом колекціонування та ознакою розкоші.

Цікаво, що класичний майсенський орнамент має назву «синя цибуля», хоч ніякої цибулі у розписі немає. Авторство цього мотиву приписують художнику Йохану Кречмеру, який імовірно і створив малюнок стилізований під класичний китайський розпис із зображенням гранату, персику та лимону. Проте така екзотика була не знайомою майсенським майстрам, тож вони копіювали малюнок приблизно і в більш звичній для європейського ока манері. В результаті цього персики та гранати перетворилися на такий собі гібрид, схожий на цибулину, якому втім це не завадило стати «візитівкою» легендарного бренду.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати