Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Амелія Ергарт

11 січня, 12:26

11 січня 1935 року льотчиця Амелія Ергарт стала першою людиною у світі, яка сама пролетіла над Тихим океаном, здолавши відстань від Гаваїв до Окленду, що у штаті Каліфорнія. До цього історичного моменту такі спроби завершувалися загибеллю пілотів, тож польоти були офіційно заборонені.

На той час Амелія вже була найвідомішою льотчицею світу завдяки своєму трансатлантичному перельоту 1932 року. Тож Ергарт таки одержала від уряду США дозвіл на свою карколомну спробу й після перебування вродовж 18 годин та 6 хвилин у небі над океаном вдало приземлилася в Окленді. Там на неї вже чекала вітальна телеграма від президента Рузвельта: «Вітаю — Ви перемогли знову», а також 18-тисячний натовп.

Та й опісля цього подвигу Амелія здолала ще безліч рекордів, зокрема здійснила рекордно короткий переліт між Нью-Йорком та Мехіко-Сіті, стала першою людиною, яка здолала всю Мексиканську затоку повітрям по прямій, були в неї й інші досягнення. Не припиняючи кар’єри льотчиці, Амелія очолювала практичні дослідження з аеронавтики в університеті Пердью в Індіані, стала відомою також як чудова ораторка й журналістка і, звісно, популяризаторка авіації. Останнім польотом видатної льотчиці став навколосвітній політ, який був мрією її життя. Здолавши 80% детально спланованого маршруту, 2 липня 1937 року літак Амелії пропав з радарів над Тихим океаном.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати