Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Бути online із життям свого міста»

У Херсоні діє громадський інтернет-канал, який об’єднує соціально активних і цікавих людей
14 жовтня, 07:17
ПРО ПРОБЛЕМИ САМООРГАНІЗАЦІЇ В СЕЛАХ, ВЕЛОРУХ У ХЕРСОНІ, РОЗВИТОК КІНОМИСТЕЦТВА І ТЕАТР НОВОЇ ДРАМИ — В ОНЛАЙН-ПРОЕКТІ ХЕРСОНСЬКИХ БЛОГЕРІВ / ІЛЮСТРАЦІЯ З САЙТА UKRAINASOCIAL.NING.COM

Останніми роками в Україні дедалі популярнішою стає громадська журналістика. Тематичні блоги, об’єднання у соціальних мережах і навіть просто замітки на сторінках у Facebook часто стають приводами для гострих дискусій або першоджерелами інформації. Завдяки сучасним засобам зв’язку громадськість може швидко об’єднуватися навколо спільних інтересів і проблем. Як приклад віртуального майданчику для такого об’єднання можна навести медіа-ресурс Ukraine Social Community (http://ukrainasocial.ning.com) — інтерактивний громадсько-політичний відеоканал, що надає журналістам інноваційні технології для створення медіа-контенту в міжнародних WEB-стандартах аудіо- та відеомовлення.

Особливість Ukraine Social Community — активна робота в регіонах України. Так, у Херсонській області протягом 2013 року розвивається і набуває популярності програма «Херсонщина online». Щонайменше один раз на тиждень ведучий програми Юрій Антощук запрошує цікавих людей для змістовної розмови у форматі онлайн-конференції через YouTube, до якої можуть долучатися всі користувачі Інтернету. Крім головного гостя програми, на відеозв’язок виходять запрошені експерти з інших міст країни, а глядачі можуть наживо ставити свої питання до учасників бесіди в коментарях до трансляції. Фотохудожники, активні блогери, лікарі та навіть священики в ефірі «Херсонщина online» своїми дискусіями на актуальні теми привертають увагу дедалі більшої кількості інтернет-користувачів у регіоні.

«Аудиторія нашої програми обмежена лише тими, у кого немає доступу до мережі. А загалом ми прагнемо долучити до «живих» розмов якомога більше глядачів. Передусім — для обміну досвідом, для об’єднання громадян, які не завжди знають, чим живе активна громада Херсона або знають лише про свої галузі, — розповідає Юрій Антощук. — Спочатку коло гостей обмежувалося цікавими особистостями серед моїх знайомих, а сьогодні люди самі звертаються до мене із пропозиціями. Якщо це не пов’язано з політикою — я завжди готовий до співпраці. В останніх програмах ми говорили про проблеми самоорганізації в селах, дієвість третього сектору в маленьких громадах (на прикладі села Музиківка Білозерського району. — Авт.), про велорух у Херсоні, про розвиток кіномистецтва і театр нової драми, про успішні приклади старту і розвитку свого бізнесу. Словом, намагаємося бути online в житті свого міста. В результаті хочеться, щоб до діяльності наших гостей долучалися інші херсонці: цікавилися мистецтвом, здоровим способом життя, загалом займали активну громадську позицію».

За словами ведучого, наразі «Херсонщину online» в прямій трансляції переглядає близько ста осіб. Крім цього, сотні людей дивляться програму на сайтах Ukraine Social Community і Херсонського обласного благодійного фонду «Об’єднання» (www.fundunion.org), який є партнером медіа-ресурсу. Для розширення аудиторії Юрій Антощук бере участь у заходах, присвячених громадській журналістиці, виступає на конференціях, популяризує свою програму в соціальних мережах. У найближчих планах — долучати до інформаційного простору Херсонщини віддалені села й райони.

«Сьогодні в багатьох сільських бібліотеках є доступ до Інтернету. Відповідно, книгозбірні можуть бути своєрідними корпунктами, куди люди можуть приходити і говорити про їхні проблеми (або успіхи) на всю країну, — зауважує Юрій. — Я звертався з цією ініціативою до облдержадміністрації, там обіцяли звернути увагу на програму. У всякому разі, влада знатиме про наш майданчик, а отже, гадаю, повинна буде реагувати на звернення громадян, зокрема й через громадський відеоканал».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати