Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

День черепів

09 листопада, 13:11

9 листопада у одному з найбільших міст Болівії Ла-Паса збираються тисячі болівійців з усієї країни. Усе це заради специфічного місцевого свята — Дня черепів, який відзначають через тиждень після Дня мертвих.

Цікаво, що свято немає під собою жодного християнського підгрунтя, проте визнається місцевою католицькою церковю. Більше того, церква не просто не забороняє, а й бере беспосередню участь. Тож щороку, католики з усії країни приносять у церкву центрального кладовища Ла-Паса черепи для освяти.

Черепи обов’язково приносять у чомусь — це може бути дере’яний короб, скляна коробка або навіть звичайний пакет. Череп прикрашають із усією можливою фантазією — плетуть шапочки, вінки, вдягають окуляри, пригощають сигаретами тощо. За традицією, важливо щоб череп належав невідомій людині, проте це правило давно не враховується. Тож до церкви несуть і яскраво прикрашені черепи родичів.

Багатьом з нас така традиція може здаватися жахливою, проте варто зважати на місцеві традиції. Для болівійців череп вдома — це давня звичка. Адже за дохристиянськими віруваннями, людина має сім душ, одна з яких і лишається у черепі після смерті. Тож з давніх-давен і по сьогодні тіла загиблих після похорону ексгумують, щоб відділити череп із душею родича, та віднести його до рідного дому.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати