Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Гей-паради – от і всі ваші європейські цінності!»

30 червня, 18:36
МАЛЮНОК ВІКТОРА БОГОРАДА

У психології відомий феномен здичавілих дітей, тобто малят, яких виховували тварини або які жили в ізоляції. Якщо дитя перші 3—5 років не спілкувалося з людьми, то йому буде важко, а часом і неможливо освоїти людську мову, навчитися прямо ходити й осмислено спілкуватися з іншими людьми. Одним словом, реальні «мауглі» дуже відрізняються від героя дивної казки Кіплінга.

У програмі «Політика», що вийшла 29.06.2016 на Першому каналі, кілька дорослих людей намагалися встановити контакт з цілою зграєю «мауглі». Як і очікувалося, у них нічого не вийшло. Темою розмови, яку вів Петро Толстой, був «Брексіт» і його наслідки. З перших хвилин передачі Петро Толстой заявив, що його дуже хвилюють цінності. І уточнив про всяк випадок: європейські цінності. Мабуть, для того, щоб хтось не вирішив, що Толстой цікавиться вмістом кишень присутніх у студії.

Першим дав довідку про європейські цінності депутат Железняк, який говорив коротко й категорично. «Немає ніяких європейських цінностей — це все нісенітниця», — виголосив депутат Железняк. «Коли говорять про європейські цінності, хочуть сказати «християнські», але соромляться», — викрив депутат Железняк лукавство євроінтреграторів.

Декан Третьяков був суворішим і дав усім цим «європейським цінностям» рішучу відповідь. Він почав здалека, з історії людства. «Народи, — пояснив декан Третьяков, — живуть тисячоліттями. А у союзів термін життя — 50 років. СРСР жив 74 роки». І тут декан Третьяков вже прямо почав допитувати присутніх у студії європейців: «Чому ви думаєте, що якщо Радянський Союз розпався, то вам це не загрожує?»

Оскільки європейці перелякано мовчали, декан Третьяков почав уже безпосередньо з європейських цінностей і негайно виявив їх повну нікчемність і мерзенність. «Які європейські цінності? — допитував декан Третьяков принишклу аудиторію. — Ви добилися, щоб гей-паради проходили в усьому світі?! Що там іще у вас? Розмір огірків?» Оскільки всі присутні явно були не готові прийняти як цінності гей-паради й мовчки засудили розмір європейських огірків, декан Третьяков вирішив, що з європейськими цінностями покінчено й почав критику європейської зовнішньої політики: «Усі останні роки ви боретеся з Росією, а у вас небезпека в іншому місці».

Вирішальний внесок у розгром європейських цінностей зробив військовий експерт Коротченко. «Що таке європейські цінності? — запитав військовий експерт Коротченко таким зневажливим тоном, що одразу стало зрозуміло, що нічим хорошим ці цінності бути не можуть. І дійсність не забарилася. «Руйнування сім’ї, геї, лесбіянки! — почав перерахування цінностей Євросоюзу військовий експерт. — Руйнування моралі — люди як звірі! — Руйнування релігії! То хіба на цьому можна побудувати міцний союз?» — гнівно запитав військовий експерт Коротченко вже насамкінець деморалізованих європейців.

Тут Толстой пригадав, що в передачі має бути плюралізм, і в пошуках захисника європейських цінностей звернувся до ліберального політика Станкевича із запитаннями, чи вважає він, що нам треба приймати європейські цінності і як він ставиться до проведення гей-парадів. Ліберальний політик Станкевич про гей-паради говорити категорично відмовився, було видно, що навіть згадка цих слів йому неприємна. А щодо європейських цінностей заявив ухильно: «Далеко не всі європейські цінності треба приймати».

Шкода, що ведучий виявився недопитливим і не уточнив, які саме європейські цінності відмовляється приймати ліберальний політик Станкевич. Річ у тому, що оскільки йдеться про ЄС, то всі ці цінності названі й перераховані в статті номер 2 Договору про Євросоюз. Ось вони: «Повага людської гідності, свобода, демократія, рівність, верховенство закону й повага прав людини». А також «плюралізм, недискримінація, солідарність і рівність між чоловіком і жінкою». Це все. Мені особисто було б не дуже цікаво дізнатися, які з цих цінностей не розділяють, наприклад, декан Третьяков, військовий експерт Коротченко або той же Петро Толстой. Ці «мауглі», швидше за все, не зрозуміли б запитання й почали б у відповідь видавати нечленороздільні звуки, як завжди. А от відповідь на це запитання ліберального політика Станкевича була б цікавою. Адже він колись раніше спілкувався з людьми, був членом Міжрегіональної депутатської групи...

Єдиний, хто у студії спробував замовити слово за європейські цінності, голландський журналіст Пітер Ватердрінкер, який сказав, що головною європейською цінністю є любов до праці. І хоча ця цінність не прописана в Договорі про Євросоюз, російським «мауглі» варто було б прислухатися, оскільки саме ця цінність багато в чому пояснює, чому в Європі люди живуть довше й краще, ніж у Росії, а до Євросоюзу стоїть черга з країн, що бажають туди вступити.

Розмова про європейські цінності у їхньому порівнянні, наприклад, з російськими була б украй важливою й актуальною, якби її вів не Петро Толстой, а учасниками були б не декан Третьяков з військовим експертом Коротченком і депутатом Железняком, а ті люди, які хоч трохи знаються на предметі. Росіянам було б корисно й цікаво послухати, наприклад, соціологів, які беруть участь у Європейському дослідженні цінностей, яке проводиться з 1981 року й під час якого йде постійний порівняльний аналіз цінностей у 30 країнах. Зокрема останні 20 років у цих дослідженнях бере участь Росія.

Методика цього дослідження дозволяє «укрупнити цінності», згрупувавши їх у чотири показники за парами: «Збереження» — «Відкритість до змін» і «Самоствердження» — «Турбота про людей і природу». Так-от, росіяни відрізняються від більшості європейців тим, що віддають перевагу цінностям «Збереження» на противагу «Відкритості до змін» і цінності «Самоствердження» на противагу «Турботі про людей і природу».

Утім, саме ці ціннісні пріоритети наочно демонстрували наші «мауглі», присутні в студії Першого каналу. Яскравіше за інших наші суверенні цінності демонстрував, звичайно, Ж.

«Прибалтика — це сміття Європи», — почав свій країнознавчий екскурс лідер ЛДПР. «Бельгія мала розпастися, тому Брюссель зробили столицею Євросоюзу і НАТО», — від цієї новини всі в студії розкрили роти й почали чекати, що він іще скаже. І Ж. не підкачав. «Британія пішла на острови (!) тому, що вона знає, що Німеччина вийде з ЄС і почнеться третя світова війна». — У цей момент Петро Толстой спробував зупинити Ж., але йому одному це було не під силу, а більше ніхто зв’язуватися з Ж. не схотів.

І Ж. перейшов на особистості. «Ви в усьому винні!» — кричав Ж. на голландського журналіста Ватердрінкера, українського експерта Ковтуна і російського ліберального політика Станкевича, що стояли напроти. «Ви відповісте за Енгельса, за Маркса, за Леніна, за Сталіна!!!» — кричав Ж., але його спроби викликати розкаяння у опонентів не увінчалися успіхом. А український експерт Ковтун і російський ліберальний політик Станкевич у відповідь на жахливі звинувачення Ж. безсоромно посміхалися.

І всі в один голос підтримали співробітника «Комсомолки» Олександра Яковлєва, який заявив, що ЄС без Росії — не виживе. Декан Третьяков повідомив європейців, що після неминучого розвалу ЄС вони «записуватимуться біля Боровицької башти». Куди саме записуватимуться неприкаяні європейці, пояснив військовий експерт Коротченко: «Ми готові прийняти корінних німців, голландців — ми приймемо вас усіх, коли ви тікатимете від мігрантів». А комуністичний депутат Калашников, який до цього кілька разів починав пояснювати, як він радіє, що ненависна ворожа Європа нарешті розвалюється, раптом змінив гнів на милість і зажадав, щоб європейці створювали спільну Європу з Росією.

Завершуючи цей фестиваль російських цінностей, Петро Толстой повчально сказав європейцям, що минув той час, коли вони давали нам поради, а тепер їм треба слухати, що про них говорять у Москві.

Судячи з трохи переляканих, але зацікавлених облич європейців у студії, вони готові були і слухати, і дивитися. Така реакція буває у відвідувачів зоопарку, коли вони зупиняються біля клітки, у якій біснується й видає дивні звуки якась загадкова істота, що чимось нагадує людину.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати