Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Хороші солдати – пружина війни»

Засновник проекту InformNapalm Роман Бурко — про арешт колеги в Білорусі, боротьбу з пропагандою та глобальні виклики інформаційного фронту
31 березня, 14:11

Важко повірити, але 29 березня минуло три роки Міжнародній волонтерській спільноті InformNapalm. Просто складно усвідомити, що гібридна війна Росії проти України, яка стала поштовхом до створення ресурсу, триває так довго.

За цей час спільнота, до якої входять десятки волонтерів із різних країн, опублікувала чимало резонансних розслідувань. Такі матеріали підхоплюють світові медіа, їх представляють на важливих міжнародних зустрічах (наприклад, доповідь команди проекту торік представили на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи). «День» розпитав Романа Бурка про результати роботи спільноти та виклики, які сьогодні долає її команда.

«ДОНЕСЕННЯ ВАЖЛИВОЇ ІНФОРМАЦІЇ МОЖЕ ОХОПЛЮВАТИ СОТНІ ТИСЯЧ ЛЮДЕЙ»

InformNapalm оприлюднив десятки важливих розслідувань. Що особисто ви вважаєте головним досягненням спільноти?

— Мені здається, що головне наше досягнення не тільки в резонансних розслідуваннях, а насамперед — у формуванні унікальної міжнародної команди волонтерів, яка зміцнилась за ці три полум’яні роки.  «Не золото, як всі думають, а хороші солдати — пружина війни, бо за золото не завжди знайдеш хороших солдатів, а хороші солдати завжди дістануть золото», — цей вислів італійського філософа Нікколо Макіавеллі точно змальовує суть роботи спільноти InformNapalm. Волонтери команди на самому ентузіазмі збудували систему ефективної інформаційної роботи, якій можуть позаздрити державні структури, що мають значне фінансування й повноваження.

Якою зараз є аудиторія проекту?

— У кількісному плані аудиторія читачів нашого ресурсу коливається від 10 до 40 тисяч відвідувачів на добу, все залежить від конкретного дослідження. У цьому аспекті ми більше орієнтуємось на роботу журналістів, які підхоплюють наші матеріали та висвітлюють порушені нами теми на новинних ресурсах. Завдяки їм донесення важливої інформації може охоплювати сотні тисяч користувачів інтернету, при цьому важливою є багатомовність викладених нами розслідувань. 

Але, крім кількісних параметрів оцінки аудиторії, ми також вбачаємо ефективність у тому, що наші матеріали читають люди в різних точках світу, які відповідають за прийняття рішень у політичній, інформаційній та військовій площинах. Наприклад, ми бачимо по IP-адресах, що до нас на сайт постійно заходять користувачі з міністерств оборони країн-членів НАТО. Цікавляться нашою інформацією в Європейському парламенті, різноманітні силові структури України, Грузії, США та багатьох інших країнах світу.

«РОСІЯ ВЕДЕ ГЛОБАЛЬНУ ГРУ З ДЕСТАБІЛІЗАЦІЇ БЕЗПЕКОВОГО СЕРЕДОВИЩА»

Проект звертає увагу на проблеми, пов’язані не тільки з Україною. На яких міжнародних темах сьогодні важливо акцентувати?

— Нас цікавлять будь-які теми, пов’язані з прямою чи прихованою агресією РФ не тільки проти України, а й по всьому світу. Наприклад, спроби дестабілізації на Балканах, інформаційні атаки у країнах ЄС, створення російської п’ятої колони в Польщі, військові операції на Близькому Сході — все це потрапляє в об’єктив дослідників InformNapalm.

Зараз Росія веде глобальну гру з дестабілізації безпекового середовища в різних точках планети, тому наша місія — на своєму рівні викривати плани або приховані кроки агресора.

Як, на вашу думку, Україні треба зміцнювати «інформаційний фронт»?

— Треба діяти асиметрично. Не варто створювати міністерства, інституції та інші державні або військові установи, щоб намагатися впливати на ці процеси. Такі структури не витримують конкуренції з неурядовими організаціями та спільнотами, які діють гнучкіше та ефективніше. Тому, можливо, варто було б не витрачати зайві ресурси, а зосередитись на аспектах, в яких українці справді потребують турботи держави: на покращанні соціальних умов, рівня медицини та освіти, підтримці інновацій, технологій, виробництва тощо. Це — головний «інформаційний фронт», на якому має діяти держава. Всі інші виклики українці здатні подолати самоорганізацією.

СЕРЕД ПРАГНЕНЬ — СТВОРИТИ РОЗВІДУВАЛЬНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР

Недавно в Мінську затримали редактора білоруської редакції InformNapalm Дениса Івашина. Як часто члени вашої команди піддаються ризику?

— Кожен волонтер спільноти має вибір — афішувати чи ні свою діяльність. Публічність або анонімність — це власний вибір кожного волонтера, який ми поважаємо. Денис дуже сміливий та ініціативний журналіст, він вирішив для себе, що публічно відстоюватиме свою громадську позицію. На жаль, він, як і багато інших журналістів, став жертвою неправомірних затримань під час «Дня Волі» в Білорусі. Він боєць за духом, це видно і з його інтерв’ю напередодні засідання суду, де він зміг переломити хід процесу та провести власне «розслідування». У результаті Денис отримав п’ять діб адміністративного арешту, 30 березня його звільнили.

Загалом за три роки ми не фіксували переслідувань наших волонтерів за їхню діяльність у рамках проекту в будь-якій країні світу, хоча більшість ставиться до питання анонімності дуже прискіпливо.

Звісно, ми постійно отримуємо погрози фізичної розправи від різних проросійськи налаштованих користувачів інтернету, але кожен волонтер слідкує за власною безпекою.

— Як плануєте розвивати InformNapalm?

— Треба поглиблювати аналітичну складову, розширювати автономність мовних редакцій, створювати нові осередки спільноти в різних країнах, залучати донорів до фінансування, але тільки за умови невтручання в редакційну політику ресурсу, бо для нас вкрай важливо лишатися незалежними. 

Серед далекоглядних прагнень, якщо це буде актуально, — створити на базі спільноти InformNapalm міжнародний неурядовий розвідувально-аналітичний центр для збору та обробки інформації щодо прогнозування гібридних викликів і формування гнучкої системи реагування на них по всьому світові. Ще — вибудувати ефективну систему інформаційної  безпеки та комунікації серед країн Балто-Чорноморської вісі. Але для цього необхідні чималі ресурси, тому ми залишаємось волонтерською, проте незалежною спільнотою, яка за три роки продемонструвала потужний розвиток і зробила великий внесок у майбутню перемогу над російським агресором.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати