Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мистецтво під загрозою?

Як коронавірус заважає одній із наймасштабніших арт-подій в Італії
06 березня, 13:31
ФОТО REUTERS

Цього тижня в Римі має відкритися виставка з нагоди 500-ї річниці смерті знаменитого художника доби Ренесансу Рафаеля, але подія ризикує бути затьмареною через спалах коронавірусу в Італії.

Хоча галерея Scuderie del Quirinale продала майже 70 000 квитків в онлайн-продажах ще до того, як двері відчиняться для громадськості, що є рекордом для такої виставки, але уряд за для припинення зараження може закрити виставку.

Серед заходів, які розглядають міністри, — заборона громадських зібрань і наказ людям дотримуватися відстані не менше одного метра (двору) одне від одного — неможливо уявити в обмеженому просторі великого арт-шоу.

«Ми просто тримаємо пальці схрещеними і молимося, щоб можна було продовжувати, як було заплановано», — сказав високопоставлений чиновник Скудері, коли працівники виставляли останні декорації як завершальні штрихи до виставки.

Нагадаємо, Raffaello Sanzio da Urbino (1483—1520 рр.), відомий у світі як Рафаель —  італійський живописець, графік та архітектор умбрійської, а потім римської школи. Один із найяскравіших представників мистецтва епохи Високого Відродження, або римського класицизму початку XVI ст. За своє недовге життя (37 років) він став одним із найславетніших і багатих художників Італії. У своїх творах Рафаель втілив уявлення про піднесені ідеали ренесансного гуманізму.

Виставка охоплює не лише знамениті картини митця, а й його причетність до археології, архітектури та поезії, а також гравюри, скульптуру та гобелен.

Кураторам вдалося зібрати 204 твори мистецтва, у тому числі 120 — самого Рафаеля та інші твори, які дають уявлення про часи Високого Відродження, освічений вік, відзначений новим інтересом до класичної античності.

Шедеври Рафаеля сьогодні можна побачити в музеях по всьому світу, і багато з них, зокрема Мадридський Прадо, Лондонська національна галерея і Національна галерея мистецтв у Вашингтоні, відправили свої безцінні твори до Рима.

«Мабуть, ми більше ніколи не побачимо такого великого зібрання творів Рафаеля разом в одному місці», — заявила Ейке ШМІДТ, директор музею Уффіці Флоренції, від якого було представлено дев’ять картин та 40 малюнків.


 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати