Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На одного «легіонера» більше

25 березня, 00:00

У новому телевізійному сезоні на каналі ICTV повинно з’явитися інтерактивне суспільно-політичне ток-шоу з відомим журналістом Савіком Шустером.

На «помаранчевому» каналі він стане вже другим легіонером. Знаючи любов Шустера до футболу, будемо сподіватись, що на це порівняння він не повинен образитися. Швидше, повинні обурюватися українські медіаексперти та телекритики: чому, мовляв, власники наших телеканалів не піклуються про селекцію своїх кадрів? Можна багато і довго виправдовуватися, що російське телебачення більш професіональне (в плані кадрів, а не подачі інформації), але як, вибачте, зростати професіоналізму, якщо до розвитку на вітчизняному ТБ нових жанрів залучатимуться зарубіжні «люди- бренди»? Все, в принципі, як і у вітчизняному футболі. Тільки чи знайдеться у нас «Лобановський від телебачення», який дасть установку на виховання власних телезірок? Шевченко ж у футболі з’явився...

Ім’я Савіка Шустера український телеглядач пов’язує, насамперед, із програмою «Свобода слова», що виходила на російському телеканалі НТВ. Очевидно, через це можливість його появи на українському телебаченні багатьма сприймається як друга хвиля російської медіаекспансії (після приходу на ICTV Дмитра Кисельова). Сам Шустер так не вважає. «Я не є громадянином Росії (має канадське громадянство. — Авт. ). Я працював там журналістом. Гадаю, що абсолютно нормально, коли журналіст знаходить для себе ту атмосферу, в якій він може виявляти свої якості, і вважає, що ця робота його не гнітить. Я розумію, що я не глибокий знавець української дійсності (принаймні зараз), і не скоро ним стану. Але все одно це не чужа для мене культура — це не те, що поїхати працювати до Анголи. Це не виклик для НТВ, бо цей канал не потребує такого формату. Російська політика, з моменту коли я робитиму ток-шоу в Україні, мене цікавитиме лише остільки, оскільки вона зачіпатиме Україну. У мене цілком щире бажання працювати в тій галузі, в якій я вмію працювати», — заявив він на прес-конференції в Києві у вівторок.

Мало хто має сумнів у професіоналізмі Савіка Шустера. На початку 1980 х років він брав участь у гуманітарних місіях у Афганістані, Чаді та Нікарагуа з французькою недержавною організацією «Medicins du Monde» («Лікарі світу»). Одночасно зайнявся журналістикою. Протягом десяти років він висвітлював вторгнення радянських військ в Афганістан з боку сил опору в «Newsweek», «Der Spiegel», «Liberation», «La Republica». За завданням тижневика «Der Spiegel» розслідував організовану злочинність в Італії. З 1988 до 2001 року працював на «Радіо Свобода», в тому числі з липня 1996 року — директором московського бюро «Радіо Свобода». З 2001 року працював на НТВ у проектах «Герой дня», «Третий тайм», «Влияние» і «Свобода слова».

Бажання працювати в Україні Шустер пояснює такими чинниками: «Я подумав, що для будь-якого журналіста події, які відбуваються в Україні, — це певний професійний виклик. Це цікаво й ризиковано». З цією думкою він ходив, доки одного разу йому не зателефонувала одна приятелька й не сказала: «Ти слухав «Эхо Москвы»? Нємцова призначили радником президента України». Після цього він зателефонував Нємцову, привітав його і поїхав до нього в офіс — розповісти про свої ідеї щодо роботи в Україні. Внаслідок бесіди вони дійшли висновку, що приватні ЗМІ — це саме те, що потрібно для суспільно-політичного ток- шоу. У дуже короткий час було налагоджено контакт із українською стороною, і Савікові Шустеру було зроблено пропозицію від ICTV.

Прес-конференція в Києві, на якій Савіка Шустера українським журналістам представляв керівник ICTV Олександр Богуцький, стала логічним завершенням переговорів. «Ми дуже зацікавлені в підтримці головних очікувань, які супроводили вибір українцями нового президента, — насамперед, прагнення до чесності й прозорості в рішеннях влади. Телеканал хоче створити майданчик для обговорення найбільш актуальних тем, і ми раді, що одна з них належатиме Савіку Шустеру, — заявив він. — Скоро можна буде побачити результат нашої праці. І ми спробуємо представити цю програму до початку нового сезону. Я впевнений, що люди вітатимуть появу цього ток-шоу».

Робота зі втілення проекту в життя повинна розпочатися вже в квітні. Савік Шустер повідомив кореспондентові «Дня», що вже наприкінці цього місяця він має намір переїхати до Києва. «Знайомство з Україною я почну з помешкання, яке зніму. Потім я почну зустрічатися з людьми в політиці, журналістиці, економіці, мистецтві... А потім я почну мандрувати країною», — розповів він журналістам про свої початкові плани.

На запитання про те, чи знає С. Шустер про роль телеканала у виборчій кампанії, він відповів: «Я не Распутін і не «сірий кардинал». Я не знаю, хто і чим займався під час передвиборної кампанії. Я знаю лише те, що в мене була розмова з акціонером, який мені запропонував певну форму журналістської роботи. Я обговорив із ним усе моє розуміння журналістської етики і редакторської незалежності. Ми порозумілися, і я погодився на цю роботу».

З «покупкою» нового обличчя каналу актуальним було питання про долю проекту «Детально з Дмитром Кисельовим». На це Олександр Богуцький відповів, що ця програма має непогані рейтинги і продовжуватиме виходити. Щодо інших проектів Савіка Шустера керівник ICTV сказав, що не виключено, що в прямому ефірі з’явиться щоденний формат із цим журналістом. А якщо «канал попрохає», то він не відмовиться й від футбольного проекту, признався Шустер.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати