Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сліпі вожді сліпих...

Важливо, коли, нарешті, електорат почне звертати увагу на справи влади та їхні наслідки
28 травня, 18:29

У Святому Письмі сказано: «...і якщо один сліпий поведе іншого, то обидва впадуть у яму...» За мотивами цього висловлювання створена картина великого живописця Пітера Брейгеля «Сліпі».

Я часто замислююся над тим, звідки взялися горезвісні 73% «за» пана Зеленського на виборах 2019 року. Відома письменниця і екснардепка Матіос тоді сказала: «Я знала, що наш народ мудрий, але я не знала, що він мудрий аж на 73%». У період виборчої кампанії з полум’яними прихильниками Зе було неможливо сперечатися: повна закритість для критики, фанатична відданість кумиру, зашореність, упертість у помилках. У середині 90-х років минулого століття автор цих рядків, будучи депутатом Київської міськради і відповідаючи за зв’язок цієї інституції з національно-культурними товариствами та релігійними організаціями, був запрошений на зібрання церкви Сандея Аделаджі в Жовтневому палаці. Сандей Аделаджі — в той момент дуже модний в Україні проповідник, родом з Нігерії. Зібралося кілька тисяч осіб. За сигналом лідера зі сцени ці люди розгойдувалися з боку в бік, заплющували очі, падали долілиць на підлогу. Сидячи в цій специфічній аудиторії, я думав, а чи можна вступити з присутніми в якийсь продуктивний діалог? І розумів, що це неможливо. Мене в найкращому випадку не зрозуміють. А в найгіршому назвуть посланцем Князя тьми. Тепер називають порохоботами...

Я згадав Сандея і його паству під час виборів 2019 року. Атмосфера була дуже схожа. А нині настає період дуже повільного й важкого протверезіння...

Пишу цей текст під певним враженням від прес-конференції Президента в Маріїнському палаці. Журналіст «Української правди» Роман Кравець, спираючись на нещодавно опубліковані дослідження Комітету виборців України, поставив Зеленському пряме запитання: «Чому на всі керівні посади ви призначаєте не професіоналів, а діячів «95-го кварталу», своїх друзів, колег, знайомих, сусідів і т.д.? Пан Зеленський почав найнепристойнішим чином викручуватися, хитрити (досить незграбно).

По суті, йому було нічим відповісти... Дійсно, такого «своїзму» в кадровій політиці Україна ще не знала. Те, за що критикували Порошенка, Зеленським доведено до гротеску. Після фактичного ігнорування Президентом запитання Романа Кравця я переключився на інший канал. Стало нецікаво.

Ну, а говорити пан Зеленський, звичайно, вміє. А хто б сумнівався? Усе-таки досвідчений актор розмовного жанру... Важливо, коли, нарешті, електорат почне звертати увагу на справи влади й наслідки її справ. От вона заявила про ослаблення карантину. Але чи її це рішення? Хіба Україна належить до числа країн, які перемогли пандемію коронавірусу? Тут ось деякі благополучні країни поспішили пом’якшити карантин і вже отримали новий спалах захворювань і смертності. Наприклад, та ж Чехія, де охорона здоров’я на вищому рівні й порядку більше, ніж у нас. Думаю, що до «слуг народу» прийшли олігархи, які їх породили і яким набридло рахувати збитки від карантину, і висунули вимогу припинити їхнє банкрутство. Щоправда, якщо піде спалах пандемії, то відповідатимуть не олігархи. Вони в Україні ніколи ні за що не відповідають. Усіх дохлих собак повісять на нинішню владу. Тим паче що є великі сумніви, що наша система охорони здоров’я успішно скористалася тією відстрочкою, виграшем часу, який дав карантин, що сам по собі нікого не лікує й вірус не знищує. Боюся, що влада й це провалила. Утім наш мудрий народ і це їм простить. Адже не випадково найкращим президентом України за всю історію наші «мудреці» визнали... Леоніда Кучму. Докотилися.

Багато оглядачів відзначають, що «зелені» просто не знають, що робити з економікою, медициною, судовою системою і т.д. Поки що результати їхніх зусиль (особливо в зовнішній політиці на російському напрямку) змушують згадати слова народної пісні:

Одружився дурний

Та взяв дурнувату.

То не знали, що робити,

Та й спалили хату.

А хата, це, між іншим, Україна...

Триває політична гра Зеленського — Єрмака з Москвою. Нам розповідають про вибори на окупованому Донбасі. Так, ФСБ РФ і Кремль проведуть такі вибори, оскільки сьогодні, крім них, на абсолютно підконтрольних їм територіях ніхто їх провести не зможе фізично. А Зеленському та Єрмаку дадуть можливість їх визнати. А після цього вони зможуть утримувати за наші гроші ОРДЛО, відновлювати їх, абсолютно не контролюючи. Москва за таку допомогу їй з боку вулиці Банкової в Києві спасибі не скаже. Навпаки, вимагатиме подальших поступок і капітуляції. У ОРДЛО не може бути виборів у загальнолюдському розумінні цього процесу. Там може бути лише імітація з метою легалізації російських маріонеток ДНР/ЛНР і реалізації стратегічних інтересів Росії.

Навіть в ідеальних обставин кілька років знадобиться лише на те, щоб розмінувати ОРДЛО. То який жовтень 2020 року, як нам розповідають на Банковій? У Центральній виборчій комісії (ЦВК) з подивом слухають заяви Єрмака — Зеленського. До речі, «зелені» часто обіцяють провести вибори на всій території України, чомусь забуваючи Крим. Чи для Зеленського Крим — це вже не територія України?

Президент поскаржився на «кадровий голод». Ну, так, адже є лише один «95-й квартал». Якби їх було десять, то всі вакансії були б заповнені. А якщо серйозно: шеф СБУ, сусід Зеленського по Кривому Рогу Іван Баканов ніколи не служив у цій установі. Але хіба мало у нас кадрових спецслужбистів, які пройшли війну за незалежність на сході країни й проявили себе з найкращого боку?

Не здивував своїм черговим скандалом журналіст Дмитро Гордон, який узяв інтерв’ю у Наталії Поклонської, яка вчинила державну зраду в Криму. Фактично Гордон надав трибуну носительці російської пропаганди. Його посилання на «свободу слова» не переконують. У США, незважаючи на свободу, американські ЗМІ не надавали слово Усамі бен Ладену та іншим терористам. А Гордон вилив на Україну демагогію полковника ФСБ Ігоря Гіркіна, який 2014 року захопив зі своєю бандою українське місто Слов’янськ і скоював там вбивства українців. У Британії з її стандартами свободи слова ніхто в ЗМІ це саме слово не давав бійцям ІРА (Ірландської республіканської армії), які  перебували в ув’язненні. Хоча ІРА боролася за свободу, незалежність і територіальну цілісність Ірландії, вона була ворогом Об’єднаного королівства Великої Британії та Північної Ірландії. І тому слова їм не давали. Гордона підвів нестримний потяг до скандальної слави та дешевої популярності. Слід очікувати, що тепер Гордон пустить в інформпростір України пана Путіна, який розповість, який він хороший і яка погана Україна... І ще. Дуже хочеться знати, як там розслідування справи про вбивство Павла Шеремета. Якщо у слідства є докази провини обвинувачених — виносьте все в суд, а якщо ні — відпускайте в’язнів. Скільки можна тримати в умовах СІЗО людей, вина яких у багатьох викликає великі сумніви?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати