Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Страхіття і сльози»

Діти — про свої телевізійні симпатії й антипатії
11 серпня, 00:00
«МЕНІ НЕ ПОДОБАЄТЬСЯ РЕКЛАМА ДОРОГИХ ПРОДУКТІВ І РЕЧЕЙ. МЕНІ ЇХ РІДКО КУПУЮТЬ, ТО НАВІЩО НА ТАКЕ ДИВИТИСЯ?» / ФОТО МИХАЙЛА МАРКІВА

Не є таємницею, що представників підростаючого покоління сьогодні багато в чому виховує телебачення: прищеплює їм любов до «страхіть, сліз і бійок», розповiдає дорослі байки — причому не лише з життєвою мораллю, а й з бандитськими «поняттями». Чи готові діти «фільтрувати» телевізійну інформацію? Визначити це можна, дізнавшись про їхні глядацькі уподобання.

Богдан ХАЛОЯН, 8 років:

— Я не люблю комедій: там не смішно, а всі веселяться — це по-дурному. Загалом фільми краще зробити коротшими, бо комусь вони подобаються, а хтось не знає, що дивитися, поки крутять нудну серію. До того ж мої батьки дозволяють дивитися телевізор лише одну годину. Мати каже, якщо довше сидіти перед телеекраном — зіпсується зір. Усією сім’єю ми часто дивимося бойовики про Джекі Чана, бо він добре б’ється. І я хотів би бути схожим на нього.

Ваня ТИЩЕНКО, 7 років:

— Я хотів би, щоб заборонили показувати «Дім-2». Або хоч би показували не так часто. Там про любов — це нецікаво. Мені більше подобається дивитися програми про космос або тваринний світ, мультики про іншопланетян, роботів і монстрів. З батьками іноді переглядаю новини, коли там показують війну та військових. Зброя, секретні операції, захоплення полонених — я сам хотів би там побувати і так битися. Мені дозволяють дивитися телевізор лише до одинадцятої, але я не ображаюся.

Костя НОВIКОВ, 6 років:

— Я рідко вмикаю телевізор влітку. Переважно весь день гуляю на вулиці — там веселіше. Можу забігти щось попоїсти та подивитися мультики. Мені не подобається, що занадто довго показують рекламу, особливо продукти та речі, які коштують дуже дорого. Мені їх рідко купують, то нащо на таке дивитися? А надворі багато ігор, розваг, друзів — і все безплатно!

Аліса ПАВЛОВА, 13 років:

— Мені не подобаються бойовики, я не люблю, коли показують вибухи та смерть. Це — для хлопчиків. Я частіше зупиняюся на трилерах, жахах або мелодрамах і, звісно, на дитячих фільмах, які моя бабуся також часто дивиться. Навіть не знаю, навіщо вона їх переглядає. Каже, що цікаво, але бабуся просто любить дітей. Було б добре, якби створили канал, по якому йшли тільки мої улюблені фільми. Я йому навіть назву вигадала — «Страхіття і сльози». Ще я люблю фантастику, серіали про магію. Іноді зустрічаються такі люди, на яких хочеться накласти закляття. Загалом дівчатка вміють краще розпоряджатися магічною силою, в них більше сили волі, хороша інтуїція. Але якщо дівчина вродлива, їй навіть магія не потрібна — у неї всі й так закохуються. Взагалі я дивлюся все, що хочу, за настроєм. Мені не рекомендують включати заборонені фільми з червоними квадратиками. Усі знають: їх переглядати небажано. Але іноді я не розумію, чому там поставили таку позначку — фільм начебто нічого. Загалом батьки мене не обмежують.

Арафат АЛОЯН, 10 років:

— Я не люблю телесеріали, вони мені чомусь не подобаються. А мати дивиться і мені радить. Мені більш цікаві ті фільми, які завершуються весело та справедливо. Усе має закінчуватися добре, а інакше б краще й не починали. Нащо розчаровуватися та плакати?

Ніка МАКЕРОВА, 12 років:

— Мені не подобаються нудні передачі. Нехай краще показують фільми про чаклунство. Хотілося б, щоб у житті було більше фантастики та чудес. Я мрію про те, щоб учені винайшли в майбутньому літаючі телепульти або телевізор-невидимку: тільки виникло у мене бажання — вмикається мій улюблений фільм, хоч де б я була. Заборон для мене немає. Мама лише не рекомендує мені дивитися на ніч жахи — це страшно, я погано спатиму. Я з цим погоджуюся, краще вранці,— коли світло, і всі чудовиська засинають.

Діма ДУЖЕНКО, 11 років:

— Треба заборонити транслювати еротичні фільми. Їх треба показувати лише дорослим в окремих установах, по доступних лише їм каналах і за високими цінами. Чому я їх повинен зустрічати в телепрограмі? На позначки «заборони» я уваги не звертаю, гадаю, їх узагалі мало хто з дітей розуміє. Я з батьком часто дивлюся бойовики і жахи. Вважаю, що по телевізору повинні показувати більше спорту. Особливо — футбол. Тим паче, після Чемпіонату світу стало ясно, що в нашої країни великі можливості. Сьогодні ми гідно програли, завтра — виграємо. Можливо, в цій команді буду і я, хто знає...

Даша ТИЩУК, 6 років:

— Я не дивилася б по телевізору різні військові фільми. Я мультики люблю, бо вони дуже яскраві — картинка завжди строката і музика весела. Мама каже, що краще дивитися різні радянські фільми — вони чорно- білі, про кохання, але мені нецікаво. Там усі великі, дорослі. Я люблю дитячі фільми. Наприклад, серіал «Кармеліта», в ньому також діточок показували, і ми разом із батьком його дивилися. Я хотіла б сама вести музичну передачу для малюків. Мої батьки не вміють співати, а я навчилася — за «зірками» повторювала, й іншим могла б допомогти.

Женя ВАСИЛЕНКО, 10 років:

— Я не дивлюся «Дім-2», він нудний, одноманітний, кожна серія нагадує попередню. Він однозначно не для дітей. Мені подобаються «Телепузики»: у них і вигляд прикольний, і співають прикольно. Мої батьки часто дивляться любовні серіали — це теж не моє, я не люблю сльози, а коли всі плачуть, сумую. От Пушкарьова мені сподобалася, історія дуже закручена. Але я ні за що не полюбив би такої потворної дівчини, навіть якщо вона внутрішньо красива. Що ж, я повинен розрізати її і всередину зазирати? Я хотів би, щоб показували жахи, містичні фільми. Якось я бачив НЛО — здалеку, щоправда. Злякався і втік. Деякі вважають, що їм вдасться захопити нашу планету. Неправда. Діти їх одразу знищать. Дорослі використовують лише зброю, бомби. А ми їх — рогатками.

Олена МАМОЯН, 7 років:

— Мені не подобається Пушкарьова, бо вона негарна. Якщо хтось народився не таким як усі, то йому треба терміново погарнішати. Змінитися можна, ставши моделлю. Мені подобається дивитися мультики про Барбі: вони з усіма товаришують, красиво одягаються, не сваряться та не б’ються. А ще вони літають, бо ці ляльки — справжні чарівниці. Я хотіла б бути такою ж, як вони.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати