Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Свято кольору та життєлюбства

22 липня, 15:20

25 липня цього року — святковий понеділок для мексиканського міста Оахака — День Гелагеца. Цей день має також назву — «понеділок на пагорбі» і сягає своїм корінням доіспанського періоду Мексики, коли на пагорб Фортін корінні народи приносили дари богині кукурудзи Сентеоль. Власне, слово «гелагеца» й означає обмін подарунками.

З приходом християнства свято дещо змінилося, але не втратило самобутності. Мексиканці талановито міксують та яскравого поєднують, здавалося б, непоєднувані елементи.

Запальні танці, пісні, яскраві костюми та буквальне закидання натовпу ананасами-подарунками — ось справжня Гелагеца. Усі вісім регіонів штату Оахака демонструють свою майстерність у народних забавах, і ані палюче сонце, ані дощ не зупиняє веселощів.

Хоч Гелагеца — свято понеділка, починають святкувати ще в суботу. Тисячі учасників дійства заповнюють вулиці міста. Вони несуть у руках карколомні конструкції, прикрашені стрічками та квітами, запускають феєрверки, грають на музичних інструментах і невпинно танцюють.

Завершується свято кольору та життєлюбства обранням королеви кукурудзи, уособлення богині Сентеоль. Почесного звання удостоюється не просто красива дівчина, а й та, яка найкраще знає місцеву історію та традиції.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати