Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Терапія з... собакою

Як допомогти дитині з аутизмом
06 березня, 13:18
ФОТО REUTERS

У Таллінні для дітей із хворобою аутизму активно практикується терапія за допомогою спілкування зі спеціально навченими собаками. Яким чином це допомагає? І чому послугами хатніх улюбленців користується все більше людей із різноманітними захворюваннями?

Службових собак спеціально дресирують, а потім вони отримують офіційну сертифікацію, що допомагає виконувати функції, які являють собою виклик для людини з обмеженими можливостями. Так, у США є закон, який дозволяє людям із обмеженими можливостями приводити своїх службових собак в усі громадські місця — ресторани і магазини... Зазвичай такі собаки носять «накидку» або шлею, яка ідентифікує їх і дозволяє перехожим дізнатися, що вони працюють помічниками.

Кожна службова собака дресирується відповідно до потреб людини, якій вона буде допомагати. Наприклад, вона допомагає людині з проблемами руху, порушенням зору або слуху, епілепсією (попереджаючи про судоми), діабетом (попереджаючи про високий або низький рівень цукру в крові), тривожним розладом або порушенням розвитку, таким як аутизм...

Так, собаки, які обслуговують аутистів, можуть супроводжувати дитину, щоб зменшити занепокоєння під час відвідування лікаря, або стоматолога, шкільних заходів, покупок і подорожей. Деякі чотирилапі помічники аутистичних служб навчені розпізнавати і м’яко переривати поведінку людини, що заподіює шкоду сама собі, або допомагати деескалації емоційного розладу людини. Тварина може реагувати на ознаки занепокоєння або порушення заспокійливою дією, наприклад, притулившись до дитини (або дорослого) чи спокійно лежачи на колінах.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати