Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вчені змогли виростити квітку...

З рослини віком 32 тисячі років!
03 липня, 12:49

Найдавніша рослина, що коли-небудь регенерувала, вирощена з 32 тисячи річного насіння, що обігнало попереднього рекордсмена віком приблизно за 30 000 років. 

Команда вчених виявила насіннєвий схованок Silene stenophylla, квітучої рослини, яку приховали білки льодовикового періоду біля берега ріки. Радіовуглецеві проби підтвердили, що насіння було 32 000 років.

Зрілі та незрілі насіння, які повністю були укладені в лід, виявилися на відстані 124 футів нижче вічної мерзлоти, оточеної шарами, що включали кістки мамонта, зубра та шерстисті носороги.

Зрілі насіння були пошкоджені — можливо, сама білка, щоб не допустити їх проростання в норі. Однак, деякі з незрілих насіння зберегли життєздатний рослинний матеріал.

Команда видобула цю тканину із замороженого насіння, помістила її у флакони та успішно проростила рослини, згідно з новим дослідженням. Рослини — однакові між собою, але з різною формою квіток від сучасної Stenophylla — росли, квітнули і через рік створювали насіння самостійно.

«Я не можу побачити жодної суттєвої помилки в статті», — сказав ботанік Пітер Рейвен, президент Ботанічного саду Міссурі, який не брав участі в дослідженні. «Хоча це такий надзвичайний звіт, що, звичайно, ви хочете його повторити». Рейвен також очолює Комітет національних географічних досліджень та розвідки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати