Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Велике медичне відкриття»

Ізраїльські учені надрукували серце на 3D-принтері
19 квітня, 13:04
ФОТО REUTERS

Учені Університету Тель-Авіва вперше в історії створили людське серце, надрукувавши його за допомогою 3D-принтера. Воно було створене в мініатюрі і розміром схоже на заяче, проте, науковці пояснюють, що для серця звичайного розміру можна використати таку саму технологію.

Для «друку» використано власні клітини пацієнта, що значно зменшує ймовірність відторгнення органа. Серце може скорочуватися, проте поки що не перекачує кров. Науковці називають свою роботу «важливим медичним відкриттям», повідомляє AFP. Професор Тал Двір, який керував проектом, наголосив, що їм першим вдалося успішно спроектувати та надрукувати ціле серце з клітинами, кровоносними судинами, шлуночками та камерами. За його словами, раніше вдавалося надрукувати лише структуру головного людського органа.

Науковці сподіваються надалі трансплантувати серця в тварин, відкриваючи можливості для подальшої пересадки людині. Це позбавить від необхідності донорства органів. Крім того, хоча технологія ще не досить розвинута, надруковані таким чином органи вже використовують у медичних навчальних закладах для тренувань, а лікарі планують за допомогою них складні операції, передає Haaretz.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати