Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Експресiя «фізіологічного» вислову

05 липня, 13:05
«ЧЕРВОНІ ЯБЛУКА», 1993 р., ПОЛОТНО, ОЛІЯ

Галерея сучасного мистецтва «Триптих АРТ» часто представляє нові проекти. Але цей — особливий: до Києва їде художник-легенда, ба навіть людина-епоха — Віктор Казарін — з виставкою «Російський експресіонізм».

Із середини 1980-х художники, та й суспільство загалом, переживали революцію свідомості. Масовий глядач не тільки заново відкривав для себе творчість знакових експресіоністів — легенд неофіційного мистецтва Анатолія Звєрєва та Володимира Яковлєва, а й стикався із потужно-зарядженою оптикою нового покоління експресіоністів. Серед них і Віктор Казарін. Як зізнається сам Віктор Казарін, сутність його творчості полягає в тому, щоб «писати так само легко й вільно, як дихати, щоб живопис сам лився із тебе».

І це, мабуть, є тією рисою, що об’єднує роботи Казаріна різних періодів: у кожній відчувається, що вона виконана на одному подиху. Незважаючи на те, що митець спробував себе у різних стилях і полотна різних періодів дуже відрізняються, скрізь вгадується особлива енергетика. Так, роботи середини 1980-х, коли Казарін започаткував російський неоекспресіонізм, — це речі відверто бунтарські, люті, настрій яких найкраще передавався засобами абстракції. У винайденому Казаріним «постсупрематичному» напрямку символізм посилюється геометричною абстракцією. А от експресіоністські роботи 2000-х тяжіють уже до більшої декоративності та фігуративності.

«Попри всі етапні впливи, Віктор Казарін повною мірою залишається одинаком, заглибленим у себе художником. Натхнення він черпає не в книжкових теоріях і не в зовнішньому досвіді. Він радше зосереджений на відображенні власних «щохвилинних» переживань — того, що він називає психофізіологією», — зауважує мистецтвознавець Ольга ГАВРИЛИШИН.

І справді, художник відводить психофізіології чи не головну роль: «Коли людина прагне виглядати розумнішою, то від цього вона втрачає вісімдесят відсотків творчої сили. У мистецтві має відбутися контакт лише одним-єдиним можливим способом — через серце. Але це відбувається лише тоді, коли художник та його глядач одночасно до цього готові».

Віктор Казарін — людина емоційна, він буквально перенасичений враженнями, історіями та епізодами. Він достеменно знає ціну життя й ціну самому собі в цьому житті. Його роботи постійно народжуються із самого нутра життя. 1971 року він закінчив художньо-графічний факультет Московського державного педагогічного інституту. Сьогодні Віктор Семенович живе і працює в Москві. Із 1970-го до 1999 року відбулося понад 20 персональних виставок художника. Тисячі картин Віктора Казаріна прикрашають галереї та приватні колекції більше ніж 40 країн світу. Виставка в галереї «Триптих Арт» відкрита для відвідувачів до 16 липня включно. Вхід вільний.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати