Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Корисний бур’ян

Ми намагаємося позбутися портулаку, а він допомагає нам бути здоровими
24 вересня, 18:00

Таку рослину, як портулак більшість із нас не лише не шанує, а й вважає набридливим бур’яном і намагається виполоти його на своїй території, мабуть, не здогадуючись, скільки в нього корисних властивостей.

А тим часом людям портулак служить давно. Він із давніх часів культивувався в Елладі, Давньому Єгипті та Римі. В давнину  ніхто не сумнівався в його корисних властивостях, а авторитетний учений Пліній Старший навіть радив носити рослину як амулет, щоб захиститися від злих дій. Вважалося, що особливий захист він давав від ударів блискавки.

Уже й тоді люди розуміли, що портулак — це і ліки, і їжа, додаючи його в салати, тушкуючи і маринуючи.

У країнах Середземномор’я, Індії і Китаї він тисячоліттями використовується саме як харчова і лікарська рослина, — розповідає біологиня Марія САВЧУК — Там портулак не лише зустрічається в дикорослому стані, а й широко культивується як овоч, особливо в Південній Європі.

СМАК ПОРТУЛАКУ НАГАДУЄ СМАК ШПИНАТУ

Його солять і маринують, використовуючи як замінник каперсів. Смак портулаку, на думку гурманів, нагадує смак шпинату. Його листя соковиті і м’ясисті, кислуваті й трохи терпкі.

Його листя і квіти в сирому вигляді використовують для салатів, а  вареними — для підливок.

Їх тушкують, додаючи різні спеції, з томатами, готують яєчню з тушкованими гілочками шпинату.

Греки, які називають його андракла, або глістрида, вживають листя і стебла портулаку з сиром фета, помідорами, цибулею і часником, материнкою і оливковою олією. Його додають у салати, запіканку з курки.

У Туреччині його використовують не лише як овоч для салатів, а й при випічці, змішують із йогуртом, щоб отримати варіант соусу цацики.

У Єгипті його цінують як овоч за смак, що нагадує шпинат.

У Англії портулак, який був особливо популярним у часи Єлизавети І,  використовується й сьогодні. Найчастіше його готують, як шпинат.

У Франції свіжі листки портулаку додають у салати і класичний суп бон фам і популярний арабський салат фатуш.

Його використовують і для приготування бутербродів, адже білок, що міститься в портулаку, підвищує енергію й силу. Якщо ви й не споживаєте портулак, то знати про ці можливості не буде зайвим, еге ж?

Здебільшого, звичайно, використовують не дикорослу, а культивовану рослину, яка вважається досить простою у вирощуванні. Зокрема, в Польщі використовують агротехніку, яка дає можливість збирати врожай портулаку кілька разів на рік.

ЗДАВНА ПОРТУЛАК ЦІНУЮТЬ ЯК ЛІКАРСЬКУ РОСЛИНУ

Відомий учений, лікар і поет Ібн Сіна не забув згадати портулак у знаменитому «Каноні лікарської науки». Він радив його для лікування багатьох хвороб. Гіппократ і Пліній Старший також використовували цю рослину для лікування багатьох захворювань.  Цінували портулак і середньовічні араби.

Портулак містить білки, низку органічних кислот, каротин, цукри, різноманітні мікроелементи і вітаміни, омега-3 жирні кислоти.

Як компонент лікувального харчування портулак використовують при гіпотонії, захворюваннях нирок, артриті та діабеті, хворобах очей, отруєннях.

Рослина має антибактеріальні властивості, легку сечогінну дію. Для лікування цинги і дизентерії радять з’їдати щодня по сто грамів свіжих гілочок. Листя портулаку використовують також як компреси при наривах, опіках, гнійних ранах, особливо в польових умовах, коли застосувати аптечні засоби немає можливості. Настоянкою насіння портулаку на 70% розчині спирту очищають організм при псоріазі.

Насіння портулаку дуже життєстійке, рослина може жити протягом 25 років, отож воно здатне зміцнювати імунну систему.

Не варто забувати і про протипоказання, які мають більшість лікарських рослин. Особливо обережним при використанні портулаку потрібно бути гіпертонікам та тим, кому протипоказано вживання щавлевої кислоти.

КИЛИМКАМИ ПОРТУЛАКУ ПРИКРАШАЮТЬ ГАЗОНИ

Більшість, мабуть, знає ці гарні квіти, які ми часто називаємо «килимком».

Декоративні сорти портулаку покривають  землю в місці, де висіяні, гарним барвистим килимом. Клумби і газони з такими квітами виглядають напрочуд яскраво й ошатно.

Надзвичайно популярні в минулі роки, вони знову завойовують симпатії та визнання квітникарів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати