Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мистецтво... воїнів

У Софії Київській відбудеться благодійний аукціон, де продаватимуть міні-колекцію олійних робіт учасників АТО
14 травня, 16:18
РОМА ПІДДУБНИЙ. «КОЗАК», 2015

У рамках Всеукраїнського мистецького благодійного проекту «АRT-Комбат», організаторами якого виступили Агенція творчих новацій «Студія Мистецьких Ініціатив», Київська міська спілка ветеранів АТО та Благодійний фонд «Український опір» (УКРОП), відбулася особлива виставка. У Арт-холі Музейно-виставкового центру «Музей історії міста Києва» відвідувачів подивувала експозиція живописних робіт, створених ветеранами АТО.

Нещодавно бійці, які пройшли жахіття війни, були запрошені на майстер-клас до професійної мисткині Мар’яни Острогляд з метою арт-терапії як методу реабілітації та творчого самовираження.  З поля бою вони вирушили на ниву творчості. Серед учасників експериментального мистецького проекту немає жодного художника. Суворі та витривалі, мужні та справедливі, вони вперше за багато місяців не тримають у руках зброю, а стали перед мольбертом із палітрою та пензлями.

«Ми хвилювалися, — розповідає «Дню» Мар’яна ОСТРОГЛЯД, — що ж виллється на чисте полотно через міцні та дужі руки захисників країни? Які барви згармонують із чистих та світлих намірів Героїв? Легкі та тендітні чи різкі й контрастні лінії позначаться на картинах людей, які до цього часу володіли лише мистецтвом війни? Результат нас не просто здивував. Ми були шоковані: як усього за місяць ці люди зі зболеною душею (але міцним духом!) могли створити такі довершені та емоційно насичені образи — світлі, яскраві та напрочуд життєлюбні?! До того ж хлопці чудово оволоділи технікою зображення олійними фарбами на полотні. Зверніть увагу: всі роботи, які експонуються, виконані олійними фарбами. І це аматори-початківці!»

СЕРГІЙ «ГІДРО-ПАРК». «СОНЯШНИКИ»

Організатори навмисне уникнули конкретних пропозицій до авторів щодо тем і жанрів. Були впевнені, що самодостатня натура, власним досвідом утверджуючи себе в тяжких умовах війни, тим же власним досвідом скерує власне єство на творення мистецтва. Але перший і надзвичайно вдалий досвід співпраці Майстра (професійної мисткині Мар’яни Острогляд) та учнів (ветеранів АТО) перевершив усі сподівання. Вийшла вишукана й насичена експозиція картин-характерів, емоційних і відвертих, незвичних у своїй експресії, картин, які єднає одна важлива й світла тема — Любов!

«Це ж справжні шедеври! — висловила своє враження гостя виставки, відома актриса театру і кіно Лариса КАДОЧНИКОВА. — Так, без перебільшення, шедеври. Хлопці, які вчора тримали в руках зброю, сьогодні створили картини на полотні олійними фарбами! Від них віє таким позитивом! Ці картини випромінюють радість життя. Вони покликані зробити життя кращим. Світлі, душевні, чуттєві полотна утверджують: любов і добро перемагають усі біди на Землі!»

ПАВЛО «СМС». «МРІЯ РИБАЛКИ»

Виставка робіт завершилася 13 травня, але проект «ART-Комбат» має своє продовження: організатори запрошують поціновувачів сучасного мистецтва 30 травня в «Софії Київській» відвідати унікальний вернісаж, де відбудеться благодійний аукціон.

«Пропонується повноцінна експозиція — міні-колекція олійних робіт, самодостатня та гармонійна серія картин, створена митцями-воїнами, — розповідає директор «Студії Мистецьких Ініціатив» Олександр КОЧУБЕЙ. — Майстер-класи з живопису показали ефективність арт-терапії як методу реабілітації. А з метафізичного погляду воїни трансформували власну енергію війни в мистецтво. Наше спільне завдання — спроектувати ситуацію таким чином, щоб аналогічна трансформація відбулася в масштабах усієї країни, всього Людства. І ми щиро цього прагнемо».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати