Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Об’єднані літературою

23 квітня відзначатимуть Всесвітній день книги та авторського права
20 квітня, 09:58
ФОТО З САЙТА WIKIPEDIA.ORG

48 годин безперервного читання «Дон Кіхота» вголос — у такий спосіб іспанці святкують Всесвітній день книги. Цей «читацький марафон» — не тільки привід привернути увагу до творчості письменника, актуалізувати його роман, а й можливість здобути премію імені Мігеля де Сервантеса. Її найкращому «читачеві» вручить король Іспанії.

Таке святкування Всесвітнього дня книги є одним із найбільш неординарних. Здебільшого 190 країн, які відзначають це свято, використовують більш звичні формати. Наприклад, у Канаді, Перу, Швеції, Південній Кореї, Індонезії та багатьох інших країнах відбуваються міжнародні книжкові ярмарки, що пов’язані з цим святом, а в Австралії організовують фестиваль письменників.

Всесвітній день книги та авторського права з ініціативи ЮНЕСКО святкується ще з 1996 року. Дата обрана не випадково: 23 квітня пов’язане з іменами Мігеля де Сервантеса, Вільяма Шекспіра, Інки Ґарсіласо де ла Веґи й багатьох інших письменників. Це ще одна нагода сприяти популяризації книжок, розвитку культури читання та обміну досвідом щодо літературних ініціатив.

На програму цьогорічних подій вплинуло відзначення 70-річчя з дня підписання Загальної декларації прав людини. Тож у штаб-квартирі ЮНЕСКО відбудеться низка додаткових заходів (воркшопів, лекцій, виставок), щоб детальніше ознайомити громадськість зі статтями Декларації.

Крім того, 23 квітня — це день, коли статусу Всесвітньої столиці книги набувають Афіни. Культурні центри, навчальні заклади, бібліотеки грецької столиці відчинять двері для читачів з усього світу. «Ми пишаємося цією нагородою. Наше прагнення і мета — зробити Афіни більш дружнім для читачів містом, з більшими можливостями для навчання і здобуття знань», — зазначив мер Афін Йоргос КАМІНІС.

Обрано столицю Греції — завдяки програмі заходів, яка була нею запропонована. Серед форматів подій такі: зустрічі з письменниками та перекладачами, ілюстраторами; виставки, поетичні читання, концерти, освітня програма.

Вперше титул «Всесвітньої столиці книги» було надано 2001 року, тоді столицею став Мадрид. Відтоді нею побували міста від Монреаля (Канада) до Інчхона (Південна Корея), від Конакрі (Гвінея) до Антверпена (Бельгія). Ці міста не одержують грошової винагороди від ЮНЕСКО, однак це хороша нагода створити або змінити свій міжнародний імідж, стати місцем зустрічі книголюбів з усього світу. Наступного року Всесвітньою столицею книги стане місто Шарджа (ОАЕ).

Сподіватимемось, що незабаром одне з українських міст теж зможе похвалитися цим титулом.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати