Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Фото на пам’ять. На довгу пам’ять...

Рукостискання одного з лідерів акції «Україна без Кучми!» та самого Кучми стало помітним штрихом у політичному житті країни
27 вересня, 09:24
ЯЛТА, 21 ВЕРЕСНЯ 2013 р. / ФОТО НАТАЛІЇ КРАВЧУК / «КОРЕСПОНДЕНТ»

16 вересня, у день 13-ї річниці від дня зникнення і вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко написав на своїй сторінці у Facebook: «Бути вільним означає постійно приймати самостійні рішення, щоденно являти свою позицію. Все, що треба мафії — твоя байдужість і песимізм. Згадай в цей день про Георгія. І прийми рішення». Своє рішення Юрій Віталійович прийняв. Вже через кілька днів він взяв активну участь у Ялтинському форумі YES, організатором якого виступає сім’я екс-президента Леоніда Кучми, зокрема зять Віктор Пінчук.

Та найголовніше трапилося на самому саміті. Фотограф «Кореспондента» Наталія Кравчук зафіксувала момент — назвемо його кульмінацією примирення, — на якому Луценко та Кучма стискають один одному руки. «Ще одне історичне фото. Лідер «України без Кучми» і сам герой його активності. Не думайте, це не зал суду, це — конференція YES», — написала у себе на сторінці у Facebook Мирослава Гонгадзе. «Друзі зустрілися!» — прокоментував у соцмережі Олександр Мороз.

До речі, промовисту зустріч, яка відбулася в кулуарах Ялтинського форуму, сам Юрій Луценко у розмові з журналістом Сергієм Лещенком описав так: «На його рахунку справа Гонгадзе та створення олігархічної системи. Але на фоні своїх двох наступників Кучма виглядає сильним і розумним президентом». Сам же журналіст коментує: «...якому він у свій час і лапті приносив, і опудало возив Києвом, і портрети палив».

Цікаво, якою була реакція соратників по антикучмівським акціям, «польових командирів» Майдану на поведінку Луценка — Тараса Стецьківа, Володимир Філенка?..

«Безперечно, є певні моральні межі, які кожен із нас визначає самостійно, — розповідає «Дню» народний депутат Олесь Доній. — У мене, приміром, є декілька людей, яким я принципово не подаю руки, бо вони цю межу перейшли. Тому я б сказав, що це питання лежить насамперед у площині внутрішнього вибору кожного з нас. Адже провину політика визначає не лише суд чи більшість. Людина робить це самостійно. Очевидно, що принаймні тепер виглядає так, що вони можуть спілкуватися. Що ж до можливого переосмислення постаті Кучми Юрієм Луценком, то це питання краще поставити йому самому. Адже поки нагоди нормально поспілкуватися з Луценком після його звільнення я не мав».

«Історичне фото» примирення Луценка — Кучми не просто підірвало Інтернет, а й стало помітним штрихом в політичних процесах України. Декілька саркастичних коментарів із мережі:

«Третя республіка вітає першу».

«Видно, що Юра змінився в кращу сторону».

«Прогнулся Юрий Витальевич, глубоко...))))».

«Тюрма ламає всіх. Невідомо, якою звідти вийде Юля».

«Тюрьма никого не ломает — тюрьма срывает маски».

«Так, панове... А чим там закінчилося зі справою Гонгадзе? ЛДК збираються притягнути до відповідальності, чи ні? Зам’яли?..»

«Терміново виходжу із друзів рукостискальника».

«Схоже на те, що це рукостискання — не випадковість, а наперед виставлена умова участі ЮЛ у форумі, організованому зятем Л. Кучми».

«Даже охранник Кучмы подофигел».

«Леонід Данилович дякує Юрію Віталійовичу за збереження стійких кучмівських традицій у структурі МВС в буремні 2005—2010 рр?!»

«Вернись, Данилович! И прости нас».

«То есть все, что писалось в Гранях, и ради чего мерзли социалисты в палатках на Хрещатике, и все требования Луценко посадить заказчика убийства Гонгадзе были простой прелюдией к Ялте...»

«Кучмі пощастило з наступниками)))».

«...що ще раз підтверджує лицемірство всієї нашої політики та її кар’єристську сутність».

«Яценюк головой попытался прикрыть сие безобразие?».

«Кучму — геть?»

Юрій Віталійович критики з боку не витримав і досить бурхливо відреагував на сказане і прочитане у Facebook: «Щойно зняв фото з Кучмою, вивішене сюди С. Лещенком. Не вважаю ту подію на Ялтинському форумі важливою. Повторюю для зацікавлених — я не вважаю за необхідне влаштовувати збитому президенту акцій протесту на міжнародному саміті. Проте питання щодо його ролі в становленні олігархії та розправі над Гонгадзе залишаються, про що принагідно йому в очі й сказав».

Але рішення, як-то кажуть, прийнято. Фото зі сторінки можна видалити, а з Інтернету? «Думати треба, як себе поводити, якщо опозиція», — як хтось написав. Ключові слова — «думати» і «опозиція».

«Незважаючи на складність економічної ситуації й політичні конфлікти, в опозиції не буде жодних шансів виграти у Януковича майбутні, в 2015 році, президентські вибори, — коментує «Дню» народний депутат двох скликань Олександр Єльяшкевич. — У цьому буде винна сама опозиція, яка давно і ґрунтовно перейшла на комерційні рельси імені родини Кучми». Детальне інтерв’ю з Олександром Єльяшкевичем читайте наступного тижня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати