Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«У державі чітко видно рух уперед, незважаючи на свідомий чи несвідомий опір»

28 грудня, 13:45

В Україні триває війна на сході, й це є головним викликом для суспільства. На тлі певних позитивних кроків 2017-й запам’ятався, зокрема, «безвізом», частковим покращанням соціально-економічного рівня життя, успіхами на спортивній та культурній аренах; саме антитерористична операція та порушення прав людей в окупованому Криму стали в році, що минає, «маркерами» відчуття того, на яке майбутнє для країни спрямована політична та інтелектуальна еліти.

Традиційно ось уже понад 10 років «День» пропонує нашим читачам разом із нами підбити підсумки року, що минув, і дивитися в наступний. Експерти «Дня» вкотре зробили зріз часу нашого, без сумніву, історичного періоду, в якому українці випробовуються не лише на міцність, а й на спроможність виправдати згадану фразу, що прописана в паспорті держави.

Отже, наприкінці року наші автори, постійні читачі, партнери та експерти відповіли на три запитання, і в такий спосіб сформували «мозаїку» життя країни за 2017-й.

Переконані, вам цікаво буде з ними ознайомитися.

1. Чим рік, що минає, став для вас особливим?

2. Кого вважаєте героєм і антигероєм-2017?

3. 2017-го наша редакція відзначила 15-річчя Бібліотеки «Дня». Яку саме книгу з нашої Бібліотеки Ви б могли відзначити й рекомендувати іншим?


Ірина МАЦЕПУРА, директор підприємства ТОВ ВГ СМ, смт Великий Бичків, Закарпаття:

1. Тим, що в державі чітко видно рух вперед, незважаючи на свідомий чи несвідомий опір. Вирішено питання, яке не мало розв’язку протягом практично 20 років, — автоматичне відшкодування ПДВ. Найбільш корупційний податок, який за два десятиліття зупиняв підприємства, відбирав обігові кошти, провокував перевірки податкової задля недопущення до відшкодування цього податку, судові спори та інші проблеми. Виявилося, що все можна впорядкувати і перевести цей податок у нормальну, зрозумілу, неконфліктну ситуацію. Зменшилось навантаження на фонд оплати праці із 38 до 22 відсотків. Багато років усі про це говорили, але здійснилося лише зараз, причому не за найкращої економічної ситуації. Пенсійна реформа нарешті розмежувала розмір пенсій тих, хто пропрацював 40 і більше років, і тих, хто заробив лише соціальну пенсію.

Держава бореться з монополістами: з наступного року працюватиме закон про ринок електроенергії, і я переконана, що нинішні практично адміністративні відносини з енергопостачальниками стануть рівноправними відносинами між продавцем та покупцем. Для нашого підприємства, де вартість електроенергії становить чверть вартості продукції, це дуже важливо. Також видно бажання держави впорядкувати ринок деревини. Доволі безхребетний проект Стратегії реформування викликав бурю «в склянці води». Лісівники примудрилися влаштувати флешмоб з протестами по всій країні проти передачі у приватну власність лісів, хоча про це в Стратегії не було сказано ні слова. Цей мирний протест для мене відобразив приблизний стан волі до реформ у державі — ми хочемо, щоб все змінилося й було добре, але при цьому не смійте нас чіпати, і ми не збираємось читати, що ви там пишете. Звичайно, будуть тяжкі бої за реформування ринку землі, який уже очевидний, але все ще є предметом не економіки, а політики. Тобто не можна сказати, що держава відвернулася хоч від однієї гострої проблеми.

2. Для мене героями цього року є волонтери. Люди, які приділяють багато свого часу і коштів для державних або громадських справ. Дуже тепле відчуття, що загальні справи стали цікавими для людей, вони навчилися об’єднуватися. Мене вразила волонтерська закарпатська акція «Купи зустріч — подаруй дитині свято», одним з організаторів якої вже майже десять років є Денис Ман, нині керівник департаменту економічного розвитку і торгівлі в Закарпатській ОДА, та його друзі. До акції активно долучилося близько тисячі краян і зібрано понад 234 тисяч гривень, на які дітям закуплені подарунки до Дня Святого Миколая. Мешканці села Косівська Поляна: В. Юращук, Ф. Варцаба, Ф. Кушнір, В. Фольовчук, П. Копусяк та багато інших вклали майже 400 тисяч власних коштів для підготовки основи під спортивний майданчик площею 52 на 22 кв. м. Самі виконали всі необхідні будівельні роботи, що на гірських ґрунтах досить важко, і поставили огорожу. За кошти обласної ради було придбано штучне покриття.

Взагалі є враження, що ми починаємо більше чути і поважати одне одного.

Антигерої — люди, які вперто нічого не бачать, ні до чого не долучаються й нічого не роблять.

3. Стаття «Ефект високого неба» Сергія Кримського з «Україна Incognita. ТОП-25» якось особливо закарбувалася в пам’яті, як і інші його статті. Сподобалась книга «Мої університети» головного редактора «Дня» Лариси Івшиної, всі виступи актуальні й донині, дуже концептуальні. І, звичайно, сильне враження справила «Корона, або Спадщина Королівства Руського», яка зібрала нашу історію у справді «корону». Книги Бібліотеки «Дня» мають що далі, то більш відточений задум. І наступний рік газети, який буде роком сторіччя Гетьманату й Павла Скоропадського, в нинішніх реаліях, які досить таки перегукуються з тодішніми, — думаю, згенерує нову і традиційно актуальну книгу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати