Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Найбільш позитивне враження справив Ілон Маск – оптимізмом і вірою в людство»

05 січня, 14:14

Павло КРАВЧЕНКО, професор Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського

 

Кінець грудня — традиційно час не тільки різноманітних звітів, а й пора підбивати підсумки прожитого року. 2020-й, як ніколи, був і лишається складним для всього світу. І тому вкрай важливо його проаналізувати та знайти ті, можливо, приховані, «поклади» оптимізму, які неодмінно він нам теж дав.

Тож дорогі друзі, ми вкотре звернулися до вас — своїх авторів, постійних читачів, партнерів та експертів з проханням відповісти на запитання новорічної анкети «Дня». Адже й сама інтелектуальна спільнота, згуртована головним редактором та колективом, — це ще один позитив та ресурс, який надбав «День» за свої майже 25 років (цю важливу дату газета відзначить якраз 2021 року). Про цей ресурс для країни не варто забувати і з ним, переконані, неодмінно треба рахуватися. Ваші думки завжди цінні дня нас.

1. 2020-й рік на фоні історії (думка, деталь, штрих, фото).

2. Кого ви вважаєте героєм та антигероєм року?

3. «День» на фоні року (автори, статті, проєкти, які зацікавили вас найбільше).

4. Що надавало вам сил цього року (події, люди, враження)?

5. Які нові сенси, уроки, цінності дав цей рік особисто вам?

6. У 2021-му «Дню» виповниться 25 років. Чим він за цей час став для вас та України?


Павло КРАВЧЕНКО, професор Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського:

1. Україна: втрата орієнтирів. «Яка різниця».

Світ: природа нагадала про себе ковідом.

2. Все дуже відносно. У сьогоднішньому світі між ними розмиті межі. Коли ж говорити про того, хто на мене справив найбільш позитивне враження, то це Ілон Маск. Чим? Оптимізмом і вірою в людство. Найбільше зла для нашої країни та, напевно, для світового співтовариства в цілому приніс Путін. У цьому випадку антигерой яскраво виражений, передбачуваний.

3. Гідність і самодостатність видання. Різноплановість матеріалів (проблеми окремої людини, населеного пункту, регіону, країни, світу) і їхня концептуальна єдність. Стратегічно – інтереси Української держави і народу. Рубрики «Інтервенція Росії», «Україна Incognita», «Історія і «Я». Науково-просвітницькі публікації, передусім з української історії, доступні для широкої аудиторії.

4. Життя продовжується, незважаючи ні на що. І боротьба продовжується. Банально, але це так. Боротьба не лише на фронті проти російського агресора, але і в повсякденному житті: мова, віра. Значна частина людей усвідомила значення саме такої боротьби, щохвилинної, часто непомітної за своїми результатами, які будуть через деякий час, можливо, не так швидко, як того хочеться. Боротьба не в сенсі «битись», а свідомо жити саме так.  Додають сили державні діячі і політики, які сьогодні в опозиції та продовжують дотримуватися проєвропейської, пронатівської стратегії. Впевнений, що саме такий прагматичний стратегічний курс принесе нам перемогу.

5. Якісь нові сенси та уроки, тим більше цінності, не з’явились. Хіба що в черговий раз упевнився у тому, що для успіху, стосується це окремої людини чи держави, потрібне розуміння стратегічної мети і покрокова тактика дій. Та цього мало. Потрібні відповідні знання, без яких неможлива реалізація плану. А він, цей план, теж залежить від кваліфікації тих, хто його складає і реалізовує. Без цього мрії залишаються, у кращому разі, мріями. У гіршому – приносять шкоду.

6. За 25 років не скажу, та останні 7 років «День» – одне з дуже небагатьох видань, яке я читаю. Причина дуже проста: інформація на шпальтах газети корисна у багатьох змістах. Наприклад, я використовую її у навчальному процесі, у громадській, виховній, просвітницькій діяльності, у спілкуванні з різними аудиторіями. Знаєте, це навіть важко сформулювати у декількох реченнях. Дякую, що ви є. Зичу успіхів у новому році!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати