Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

День «імпортного» футболу

11 серпня, 00:00

Перші ігри кваліфікаційного етапу Ліги чемпіонів за участю двох провідних українських футбольних клубів мали не тільки визначити шанси «Шахтаря» і «Динамо» на участь у головному клубному змаганні континенту. Зустрічі з польським та турецьким клубами, які за всього бажання не віднесеш до еліти європейського футболу, стали своєрідним тестом на готовність донецької та київської команд до міжнародних змагань. Легка хода лідерів чемпіонату України, де у перших трьох турах суперники здавалися їм ледь не до початку гри, ще не переконувала. Потрібен був тест європейським футболом. Тест відбувся. Результат арифметично позитивний.

В тому, що «Шахтар» сильніший за польську «Легію», не сумнівався, здається, ніхто. Про те, що «Динамо» сильніше за турецький «Ферербахче», говорили не так голосно, але у перевазі київської команди загалом були впевнені. Формально обидві наші команди підтвердили свій клас, обігравши суперників на власному полі і здобувши таким чином перевагу перед іграми на виїзді 23 серпня. Та чи влаштували ці перемоги вимогливих шанувальників наших чемпіона та віце-чемпіона?

Почнемо із «Шахтаря». Чемпіон України зміг удома забити чемпіону Польщі лише один м'яч. І той з одинадцятиметрового. Донецька команда може посилатися на те, що не пощастило, що м'яч не йшов у ворота варшав'ян, потрапляючи у стійки та поперечини воріт, а в інших випадках йдучи до рук воротаря гостей чи взагалі повз ворота. Та чи мають право на подібні виправдання майстри футболу, які частиною вітчизняних ЗМІ вознесені хіба що не до небес?

Футбольних, ясна річ. Уже вкотре вихід на міжнародну арену стає для «Шахтаря» неабиякою проблемою. Інколи здається, що в чемпіонаті України «шахтарі» звикли грати в якийсь інший футбол. Коли ж доводиться змагатися у футболі міжнародному, навіть відверті європейські середнячки ставлять перед найбагатшим клубом України нездоланні перешкоди. Щось ламається у механізмі гри команди «Шахтар», який так безвідмовно працює на власне українській арені. Дехто з цього приводу стверджує, що ніякого механізму гри у «Шахтаря» насправді немає, але навряд чи це саме так. Справа, швидше за все, у тому, що чемпіони України вже традиційно з великими труднощами настроюються на боротьбу з першої до останньої хвилини, інколи втрачаючи настрій після однієї—двох невдач. Про те, що цей свій недолік «шахтарі» поступово долають, свідчить чемпіонський фініш команди у минулому сезоні, який показав, що є у гравців і воля до перемоги, і бойовий дух. Залишається лише проявити їх у Варшаві 23 серпня.

Віце-чемпіони України показали дещо кращий результат. Рахунок 3:1 у грі із далеко не останнім європейським клубом, яким, безумовно, є стамбульський «Фенербахче», арифметично виглядає переконливо. Але арифметика у футболі не завжди є аргументом. У протистоянні команд такого рівня головну роль часто відіграє той самий бойовий дух, якого інколи не вистачає українським командам. Не просто було гравцям «Динамо», коли після повністю виграного першого тайму, коли рахунок на користь киян міг бути не 1:0, а в декілька разів більший, гості зрівняли рахунок на початку другої половини гри. У таких випадках команда не досить високого класу може почати нервувати, і як наслідок — втратити ініціативу, а з нею і потрібний результат. Команда ж дійсно високого класу не звертає уваги на невдачу і продовжує грати свою гру, забиваючи стільки м’ячів, скільки потрібно. У середу «Динамо» вже не була командою невисокого класу. Динамівці зуміли зібратися і забити ще два м’ячі. Але і колективом екстра-класу український клуб по цій грі не назвеш. Занадто багато ще було нервозності і викликаних нею необов’язкових помилок.

Отже, український футбол одержав на європейській клубній арені поки що максимальний результат — дві перемоги у двох матчах. Проте, говорити вже тепер про успіх за сумою двох ігор і «Шахтарю», і «Динамо» ще зарано. Так само як зарано порівнювати ігри відбору до Ліги чемпіонів з поєдинками чемпіонату України. І винні в цьому зовсім не «Легія» і Фенербахче». Просто у нас і в Європі поки що грають у різний футбол.

Ліга чемпіонів УЄФА.
Третій кваліфікаційний раунд. Перші матчі.

«Шахтар» (Донецьк, Україна) — «Легія«(Варшава, Польща) — 1:0
Гол: Елано ( з 11-метрового).

«Динамо» (Київ, Україна) — «Фенербахче» (Стамбул, Туреччина) — 3:1
Голи: Діого (2), Юссуф — Ауреліо.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати