Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Для Прикарпаття відкривається чудова можливість перетворитися на «туристичну Швейцарію»

Делегації Івано-Франківської області презентували Україну в Швейцарії
10 вересня, 00:00
УКРАЇНСЬКА ДЕЛЕГАЦІЯ ЗАПРОПОНУВАЛА СПІВРОБІТНИЦТВО ШВЕЙЦАРЦЯМ, ЯКІ, В СВОЮ ЧЕРГУ, ЗАЛЮБКИ ВІДГУКНУЛИСЯ І ПООБІЦЯЛИ, ЩО СКОРО ВІДВІДАЮТЬ УКРАЇНУ ІЗ ВІЗИТОМ-ВІДПОВІДДЮ / ФОТО ВІТАЛІЯ ЛАВРИНОВИЧА

День незалежності України урочисто відзначається не лише в самій Україні, але і в інших країнах світу. Посольства та дипломатичні представництва нашої країни за кордоном проводять офіційні святкові прийоми, але не обов'язково саме 24 серпня. Повернувшись із літніх відпусток і приступивши до виконання своїх обов'язків, дипломати й держчиновники охоче асоціюють святкування Дня незалежності України з початком нового робочого року. Частково тому в багатьох зарубіжних дипмісіях України святкові прийоми проходять в перших числах вересня. Як правило, серед запрошених посли і дипломати, представники політичної еліти приймаючої країни, бізнесмени, представники місцевих і зарубіжних економічних та фінансових структур. Є прекрасна нагода краще дізнатись про країну і встановити корисні контакти.

Ніде правди діти — середньостатистичний мешканець західноєвропейської країни небагато знає про Україну: Чорнобиль, помаранчева революція й отруєння президента, боксери Клички — ось стандартний набір знань західного обивателя про одну з територіально найбільших країн Європи. Залишається лише дивуватися регулярним прокламаціям про поліпшення іміджу України за кордоном, які лунали раніше, тоді як протягом трьох років в самому центрі Європи — Швейцарії, країні високого інвестиційного потенціалу й одному з найпотужніших фінансових центрів світу, наша країна не мала посла. Про це, до речі, говорила пані Кальми-Ре, міністр закордонних справ Швейцарії у своєму торішньому інтерв'ю газеті «День».

Із 2008 року ситуація прийшла у відповідність з міжнародним дипломатичним протоколом. Представник молодого покоління українських дипломатів, Ігор Дір, з часу призначення на пост посла України в Швейцарії, проводить святкування Дня незалежності України в посольстві одночасно з презентацією однієї з областей України. Сподіваємося, що ця ініціатива з часом стане доброю традицією. Цього року швейцарцям і зарубіжним гостям було запропоновано ознайомлення з Івано-Франківською областю.

Делегація Прикарпаття на чолі з головою облдержадміністрації Михайлом Вишиванюком привезла до Берна не лише барвисті стенди з інформацією, зразки народного промислу, прекрасний пісенний колектив, але й українське сало, шинку, домашні голубці та квашену капусту (до речі, вона чудово поєднується із горілкою з перцем, яка вже давно смакує іноземцям). Веселощі й тости стали заслуженим завершальним етапом дводенної напруженої роботи членів делегації: відвідини торговельно-промислової виставки Ліхтенштейну, зустріч з меценатом і давнім другом України бароном Едуардом фон Фальц-Фейном, дядько якого заснував заповідник «Асканія-Нова», зустрічі та переговори з керівниками швейцарської програми підтримки імпорту SIPPO, з держканцлером Аргау, Петером Грюненфедером, і міністрами кантону, з представниками фінансових і бізнесових кіл Швейцарії.

На думку губернатора Івано-Франківської області, кантон Аргау багато в чому схожий на прикарпатський регіон. І не лише в природному плані. Такі ж добрі, відкриті, приємні люди, з якими легко вести переговори. Під час ділових зустрічей було знайдено багато цікавих тем у різних сферах — освіта, культура, промисловість, туризм. Найближчим часом делегація кантону Аргау відвідає, з візитом у відповідь, Івано-Франківськ із метою підписання надалі угод про партнерство.

При першому детальному знайомстві з розвиненими кантонами Швейцарії країна вражає своїми потенційними можливостями практично у всіх сферах економіки. Як будь-який господар своєї землі, що ратує за поступ і благополуччя, Михайло Вишиванюк швидко оцінив ситуацію: «У нас в області величезний природний потенціал, у них — новітні технології, які спільно з нашими економічними можливостями дадуть надзвичайний результат — нові робочі місця». Після зустрічей зі швейцарськими підприємцями та представниками великого бізнесу прикарпатський губернатор повертається на батьківщину з повним портфелем хороших пропозицій — численні можливості відкриваються для області та для України в цілому. Керівники кількох великих швейцарських компаній висловили бажання відвідати Івано- Франківську область. Мова піде про створення й організацію підприємств на території України.

За перший квартал 2010 року загальний обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку області зменшився на 17% порівняно з початком року. Як виправити цю ситуацію? Вочевидь, зниження інвестиційних показників — це результат внутрішньополітичної нестабільності, яка найрізкіше позначилася в передвиборний період наприкінці 2009 року. Губернатор Прикарпаття вважає, що коли в країні немає політичної стабільності — не може бути й мови про інвестиції. А ось і наочний приклад. Керівник інвестиційної групи з Китаю, що п'ять років працює в Україні, на запитання «Які інвестиції ви зробили в Україні?» відповів: «Жодних» — «А чим же ви займалися?» — «Ми працювали з Білоруссю і вклали в її економіку 5,5 млрд. доларів». Як кажуть, «без коментарів».

Навесні цього року Президент України Віктор Янукович озвучив ініціативу про подання заявки від України на право проведення Зимових Олімпійських ігор 2022 року в Карпатах. Цей амбітний план, на думку Михайла Вишиванюка, можна повністю виконати: «Ми маємо 12 років, щоб реально створити відповідну інфраструктуру. Чесно кажучи, в обладміністрації вже лунають дзвінки і з'являються інвестори, які зацікавлені взяти участь в цих масштабних проектах». Таким чином, Івано-Франківська область готова стати базовою для проведення Зимових Олімпійських ігор 2022 року. Для Прикарпаття відкривається прекрасна можливість перетворитися на «туристичну Швейцарію». Вже сьогодні на спортивній базі «Буковель» щодня катаються на лижах близько 15 тис. людей, багато родин з дітьми різного віку. Активний відпочинок, наголошує карпатський губернатор, це здоровий спосіб життя, виховання дітей, зміцнення сім'ї, здоров'я нації. «У нас такі чудові природні ресурси, що гріх їх не використовувати на благо людини і для її оздоровлення; щоб мешканці східних промислових регіонів України — Донбас, Луганськ, Запоріжжя, Дніпропетровськ — могли приїжджати до нас на відпочинок і дихати свіжим повітрям», — говорить він про плани на майбутнє. Тому місцева влада вже виділила в гірській місцевості Прикарпаття 9 тисяч 800 гектарів під будівництво нової курортної бази відпочинку.

Можна стверджувати, що перша презентація Івано-Франківської області в Швейцарії пройшла успішно і викликала велику зацікавленість з боку як швейцарських, так і багатьох зарубіжних підприємців. Та й святковий прийом у посольстві України був дуже представницьким. Як відомо, рівень прийому (а може, й країни?) визначається за присутністю (а не за розісланими офіційними запрошеннями). До нашого посольства з привітаннями прибули посли більшості країн, чиї дипломатичні представництва розташовані в Берні, а також заступники міністрів економіки і закордонних справ Швейцарії, голова антимонопольного комітету, представники керівництва міністерства оборони, керівники компаній і фінансових структур. До речі, цього ж дня і цього ж часу, у посольстві однієї з латиноамериканських країн в Берні також було призначено офіційний прийом. І всезнаючі язики перешіптувалися: «Там — нікого, всі пішли до українців...»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати