Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дні Відня в Києві

У Музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків відкрилася унікальна виставка
09 листопада, 00:00
ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА

Виповнилося 20 років побратимських відносин столиць Австрії та України. З цієї нагоди до Києва прибув мер Відня Міхаель Хойплем. Під час візиту він відвідав Музей Ханенків, школу та бібліотеку ім. В. Вернадського (останнім передав нові книжки). У КМДА відбувся бізнес-форум, на якому обговорювали питання співпраці між австрійськими та українськими підприємствами. Прес-служба КМДА нагадує, за два десятиліття австрійські інвестиції в Києві становлять понад 2 мільярди 700 мільйонів доларів- це десята частина усіх іноземних капіталовкладень в українській столиці. «Ми маємо конкретний досвід, яким можемо поділитися, наприклад у галузі управління дорожнім рухом і транспортними потоками в місті. Також це співпраця в галузі освіти і науки, підготовки кадрів, новітніх технологій, — сказав Міхаель ХОЙПЛЕМ.

Учора в Національному музеї мистецтв ім. Богдана та Варвари Ханенків відкрилася виставка «Відень. Історія та стиль».

Як розповіла «Дню» Катерина Чуєва, вчений секретар Музею Ханенків, новий виставковий проект ознайомить киян із Віднем як столицею мистецтв — містом, де імператорська велич органічно поєднана з романтичністю, а розмах — із камерністю. Імператори, політики, митці й жителі Відня — усі визначали «обличчя» столиці європейських імперій, впливали на розвиток її вишуканої культури. Саме історія та культура Відня XVIII — XIX століть, розкрита у творах мистецтва і є центральним об’єктом виставки.

У затишних залах Ханенкового особняку вперше представлено музейну колекцію мистецтва Австрії. Так, галерея гравюрних портретів представляє осіб, які вирішували історичну долю Європи. Насамперед, це представники династії Габсбургів, зокрема імператор Карл VI та його дружина Єлизавета Крістіна, чиї парні портрети написав відомий гравер Густав Адольф Мюллер (1697 — 1767 рр.) за живописними творами Якоба ван Шуппена (1670 — 1751 рр.), а також князь Кауніц-Рітберг (портрет у техніці мецо-тинто, художник — Ігнац Інтербергер (1743 — 1797 рр.). На увагу заслуговує і знаменита граверна серія, присвячена культурному і світському життю Відня на тлі всесвітньо відомих архітектурних шедеврів — Бельведеру, палацу й парку Шернбрунн, собору Святого Стефана.

Нині у фондах Музею зберігається першорядна колекція порцеляни Імператорської Віденської мануфактури (1718 — 1864 рр.) — однієї з найвідоміших порцелянових мануфактур Європи. Для виставки було відібрано близько 50 експонатів: оздоблені розкішним золотим декором предмети чайних та кавових сервізів, декоративні тарелі з пишними живописними композиціями, дрібна скульптурна пластика тощо.

Виставка «Відень. Історія та стиль» триватиме до 9 грудня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати