Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Єльцин приніс ПДВ у жертву дружбі з Кучмою

18 листопада, 00:00

У резиденції Завидово під Москвою завершилася перша в історії СНД «зустріч без краваток» між Борисом Єльциним та Леонідом Кучмою.

Єльцин завжди після таких дружніх розмов виглядає переможцем - так було, коли він бачився з Колем і Хасімото, так було і у випадку з Кучмою. Саме за ініціативою російського президента, як передають інформагентства, вирішено скасувати з обох боків обкладання податком на додану вартість взаємних поставок російських та українських товарів, яке стало однієї з причин «торгівельної війни» двох країн із неминучим падінням товарообігу.

На екранах телевізорів Єльцин виглядав упевненим у собі господарем - тоді як Кучма, може, через вибраний телевізійниками ракурс - мало не бідним родичем. Можливо, справа ще і в тому, що не в Криму чи в Карпатах два президенти обідали, гуляли та відкривали мисливський сезон, а в російській резиденції «Русь». Отже, як і раніше, усі дороги ведуть до Москви - можна підрахувати, скільки за останні роки відбулося робочих та інших візитів Кучми до Росії і скільки - Єльцина до України.

Два президенти отримали кожен своє - Єльцин, як цар-батюшка, милостиво дозволив українцям торгувати з Росією без нелогічних обмежень, Кучма відтепер напередодні виборів може пишатися роллю "нормалізатора" відносин, які не без його участі зайшли у глухий кут. І, очевидно, українська дипломатія розповідатиме про свою перемогу, російська - про свою, й обидві - про спільну.

Можливо, подружаться між собою й два прем`єри - адже президенти "без краваток" домовилися про регулярні зустрічі "2+2", тобто з прем`єрами. Бо досі міжурядові відносини якось не складалися - аж поки Чубайс не привіз до Києва згоду Москви на цукрову квоту.

Чому справді було потрібно скасувати податок на додану вартість на взаємні поставки - пояснив, зокрема, секретар Ради національної безпеки та оборони України Володимир Горбулін. За його словами, через існуючий торгівельний режим були проблеми з виконанням українськими підприємствами замовлень на поставки обладнання для космічної станції "Мир". Інша справа - наскільки російський уряд буде зацікавлений виконувати розпорядження свого президента. Особливо враховуючи, що комплексу "старшого брату" в Москві позбудуться ще дуже не скоро, як і в Києві - комплексу "бідного родича". І звісно, ще довго не надто важкі справи будуть вирішуватися лише під час спільної прогулянки президентів без краваток десь під Москвою - і саме тоді, коли це вигідно Москві. До речі, саме в Завидово президенти Єльцин та Кравчук досягли колись чергової домовленості про розподіл Чорноморського флоту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати