Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Панорама дня

19 жовтня, 00:00

БЮТ-Батьківщина вимагає від КС визнати неконституційним закон Колесніченка—Ківалова

Відповідне звернення підписали 67 народних депутатів членів фракції, повідомляє сайт партії «Батьківщина» byut.com.ua. У своєму зверненні до Конституційного суду народні депутати вказали на те, що закон є дискримінаційним по відношенню до мов меншин, котрі компактно мешкають на території України, але з невідомих причин вони не були включені до закону про мови, який дає лише перелік 18 мов меншин. Крім того, як зазначається у зверненні, Конституція України та чинне законодавство України про національні меншини, міжнародні договори, до яких приєдналася Україна, гарантують вільний розвиток, використання і захист усіх мов національних меншин, що живуть на території України. Таким чином, прийнятий закон про мови суперечить міжнародним угодам, які ратифікувала Україна.

Депутати також зазначили, що відповідно до Конституції України, порядок застосування мов визначається виключно законом, а не рішеннями органів місцевого самоврядування, як передбачено новоприйнятим законом про мови.

У США відкрили Парк чотирьох свобод Рузвельта

Учора на острові Рузвельта в Нью-Йорку відбулося урочисте відкриття Парку чотирьох свобод Франкліна Рузвельта. Його проект був затверджений ще 39 років тому Нельсоном Рокфеллером і мером Джоном Ліндсеєм, виконавцем був відомий архітектор Луїс Кан. Проте одразу після цього в Нью-Йорку настали скрутні часи, місто було на межі банкрутства, і проект заморозили. 2005 року група спонсорів виявила інтерес до відродження проекту, вклавши 53 млн дол. упродовж подальших семи років. Готовий парковий комплекс буде відкрито для відвідування з 24 жовтня. З півночі до парку прилягають руїни історичної лікарні, які перетворяться на відвідувальний центр меморіалу. Парк відкривають п’ять мідних буків, що утворюватимуть основу рівнобедреного трикутника, а його сторони прокреслюють липові алеї. У вершині облаштовано «кімнату» (висловлювання Кана) — власне меморіал зі світло-сірого граніту і бетону, з монументальними сходами, що спускаються до води, завширшки 30 м. По центру встановлено блок з бронзовим бюстом Рузвельта роботи скульптора Джо Девідсона, а з другого його боку вибито фрагмент «Промови про чотири свободи», яка й надала назву паркові.

Польща домоглася нового розгляду «Катинської справи»

Справа про розстріл польських офіцерів під Катинню 1940 року буде заново розглянута Європейським судом з прав людини в Страсбурзі (ЄСПЛ). Про це повідомляє ІТАР-ТАРС. Як зазначили в канцелярії ЄСПЛ, позов проти Росії було передано на повторний розгляд до Великої палати суду. Заявниками виступають родичі 12 розстріляних під Катинню польських військовослужбовців. Велика палата, зокрема, повинна буде розглянути обгрунтованість попередніх рішень у справі, винесених ЄСПЛ у квітні 2012 року. Нагадаємо, що в квітні ЄСПЛ виніс постанову за позовом, поданим родичами жертв катинського розстрілу 2008 року. У підсумковому рішенні суду наголошувалося, що російська влада недостатньо інформувала родичів про долю розстріляних офіцерів, проте при цьому суд відмовився визнати розслідування, проведене у справі російською стороною, неефективним і не знайшов підстав для його відновлення.

Британії рекомендували оприлюднити «список Магнітського»

Британські парламентарії рекомендували уряду опублікувати імена всіх російських чиновників зі «списку Магнітського», для яких в’їзд до Сполученого Королівства заборонено, повідомляють у Hermitage Capital. На думку членів комітету з міжнародних справ британського парламенту, оприлюднення імен з цього списку продемонструє прихильність країни до політики захисту прав людини. Зазвичай імена тих, для кого в’їзд до Британії закрито, не розголошуються, проте парламентарії вважають, що цього разу є сенс порушити це правило. «У низці ситуацій розкриття імен тих, кому заборонено в’їзд до Великої Британії через порушення ними прав людини, може бути важливим механізмом, щоб привернути увагу до прихильності Великої Британії до політики, спрямованої на захист прав людини, й ми рекомендуємо уряду скористатися цим механізмом», — говориться в заяві комітету. Нові рекомендації комітету були опубліковані в рамках парламентського огляду політики у сфері прав людини міністерства закордонних справ і у справах співдружності. Нагадаємо, що юрист фонду Hermitage Capital Сергій Магнітський помер у листопаді 2009 року в лікарні СІЗО «Матроська тиша». Його звинувачували в ухилянні від сплати податків, проте, за словами представників фонду, справа була сфабрикована російськими правоохоронцями. «Список Магнітського» — список осіб, відповідальних за смерть юриста.

У КНДР ліквідовано секретний відділ з іноземної валюти

У Північній Кореї ліквідовано секретний відділ № 38, який займався валютою, що надходила з-за кордону, передає південнокорейське агентство «Ренхап» з посиланням на інформацію японського Kyodo News. За даними ЗМІ, таким чином новий північнокорейський лідер Кім Чен Ин намагається підсилити роль уряду. Відділ № 38 був створений попереднім лідером КНДР Кім Чен Іром 2009 року й підпорядковувався безпосередньо керівництву Трудової партії Кореї. До його завдання входило контролювати транзакції в іноземній валюті, пов’язані з виручкою від готельного бізнесу та торгівлі. Валюта надходила до відділу № 38 й потім використовувалася на потреби родини Кім Чен Іра, а також інших представників правлячої еліти країни. Тепер цю функцію виконуватиме нова організація «Офіс Моранбон», що підпорядковується кабінету міністрів. За даними Kyodo News, Кім Чен Ір разом з відділом № 38 створив також секретний відділ № 39, що займався протизаконною економічною діяльністю. Зокрема, до сфери його інтересів входила контрабанда наркотиків і незаконна торгівля зброєю, кошти від яких йшли владі. За даними ЗМІ, цей відділ тепер також розформовано.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати